boost.ai ansatte arbeidsledige «Håkon» uten utdanning og erfaring – og angrer ikke, skriver kronikkforfatteren – som ber næringslivet ta sjansen på de som ønsker, men som ikke har CV-en.

Steve Marcus / X00642
Kommentar

Kronikk: Alle kan – utnytt det!

I august ønsket vi en arbeidsledig kandidat, uten utdannelse eller relevant erfaring, velkommen til oss på arbeidstrening. Han har allerede rukket å bli en viktig bidragsyter.

 • Håvard Dahl-Olsen
  Chief Delivery Officer i boost.ai
Publisert:

Nå tenker du kanskje at det er et snodig tidspunkt til å appellere til samfunnsansvar, siden næringslivet står i kne?

Jo, men dette innlegget er ikke en oppfordring om å ofre bunnlinjen for å ta sosialt ansvar, og det er heller ikke det vi gjør.

Vi er som de fleste andre selskaper pragmatiske, risikoaverse og profittmaksimerende, og må svare for våre valg og handlinger overfor investorer.

Derfor gjør vi, stort sett, trygge og konvensjonelle ansettelser av kandidater som huker av alle boksene: selvsikre og sosialt kompetente mennesker, som har bygd opp sterk og bred kompetanse gjennom en solid utdannelse og relevant arbeidserfaring.

Min oppfatning er derimot at, dersom vi begrenser alle ansettelser til disse trygge rammene og aldri løfter blikket for å vurdere hvilke roller som bør bemannes ved å tenke litt utenfor boksen, så går vi, som samfunn, glipp av noe helt essensielt. Bedriftene går glipp av kostnadseffektiv, motivert og talentfull arbeidskraft.

Sett denne: Jobbekspertene: Må jeg la ansatte utsette ferien?

De som står utenfor arbeidslivet går glipp av muligheten til å bruke evnene sine, bidra til fellesskapet og bygge opp selvtillit og verdighet. Og samfunnet bærer den finansielle kostnaden av å ha flere mennesker utenfor arbeidsstyrken.

«Håkon» har jobbet hos oss i ni måneder nå, og det har vi aldri angret på.

For hans rolle, var vi på jakt etter en innadvendt person med interesse for tech, som ikke hadde behov for mye menneskelig kontakt på jobb, men som tvert imot kunne tenke seg lange timer foran skjermen.

Hvis denne personen ikke hadde en imponerende utdannelse eller CV, og derfor syntes det var helt utrolig å få en mulighet hos oss, vurderte vi det som en bonus, gitt at det var en smart og lærevillig kandidat.

Uten utdannelse eller relevant erfaring, var det beinhardt for «Håkon» å få en fot innenfor, en dynamikk som holder mange skarpe hjerner utenfor arbeidslivet.

Derfor er han motivert og takknemlig for muligheten han har fått, noe prestasjonene hans reflekterer. Faktisk utkonkurrerer han de fleste på oppgavene han spesialiserer seg på.

Ledertalentene: Disse egenskapene kjennetegner god ledelse

«Håkon» har på kort tid utviklet kompetanse som er verdifull for oss, og som vi vet er ettertraktet hos mange organisasjoner med fokus på digitalisering.

Det er en naturlig refleks å tenke på samfunnsansvar som en kostnad. En kartlegging utført av BCG tidligere i år slo fast at det er feil.

Deres analyse viser at når selskaper vektlegger samfunnsansvar, går det ikke ut over langsiktig finansiell avkastning, men tvert imot øker selskapenes overlevelsesevne.

Spesielt i Norden verdsetter vi selskaper med en sosial profil, og konsumenter viser klare tendenser til å belønne de som gjør gode ting og straffe de som gjør dårlige ting. Over de siste 18 månedene, har skandinaviske banker opplevd et økt fokus på samfunnsansvar hos sine bedriftskunder. En sunn sosial profil er kritisk for selskaper som ønsker å hente finansiering. De som forventer at dette er en kortvarig trend, vil våkne opp og se at toget har gått for lengst.

Kjenner du et ledertalent under 35? Send oss ditt tips

En av tre norske bedrifter er, ifølge NHO, opptatt av inkludering og har ansatt en person som sto utenfor arbeidslivet. Det skal vi være stolte av, men jeg ser ingen grunn til å gjøre det til en hvilepute. For, til og med i Norge, har vi endeløse lister med begavede personer som «Håkon», som av ulike årsaker sitter ledige på statens bekostning eller blir plassert ut i yrker som overhodet ikke er tilpasset styrkene deres.

Det forundrer meg, både fordi det er flust av gode ordninger for selskapene, som kommer med lav risiko og er kostnadseffektive, og på grunn av de finansielle fordelene med en sosial profil.

Nå som ledigheten er høy og arbeidsmarkedet er krevende, rykker de som står utenfor arbeidslivet enda lenger bak i køen, og tilgangen til smarte hoder gjennom gode ordninger øker for selskapene. Har det noensinne vært mer gunstig for selskapene, eller mer kritisk for kandidatene og samfunnet, å dra flere som står utenfor inn i arbeidslivet og gi dem relevant erfaring i roller der de lærer og samtidig skaper verdi for selskapene?

Det bør vi arbeidsgivere utnytte oss av, for alle taper når de som kan og vil holdes utenfor.

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. AI
 3. Karriere
 4. Næringsliv
 5. Ledertalentene
 6. Jobbekspertene
 7. CV

Flere artikler

 1. Nå skal vi finne «årets ledertalent» - kom med tips!

 2. Hjelp oss med å finne «årets ledertalent»: Her er de nye kategoriene

 3. Hjelp disse med å finne årets ledertalent

 4. Annonsørinnhold

 5. Hjelp disse med å finne årets Ledertalent

 6. Ledertalentene: Mange corona-avslyser internships - IT-selskap mot strømmen