Hejdå Norge – hallå Sverige! Nå reiser Kajsa og Lukas hjem til Göteborg

Etter henholdsvis syv og ett år i Norge er samboerparet Kajsa Hamberg og Lukas Blomdell (begge 27) i ferd med å pakke sammen for å reise hjem til Göteborg og Sverige. Det er de ikke alene om.

PAKKER SAMMEN: I sommer flytter samboerparet Kajsa Hamberg og Lukas Blomdell hjem til Göteborg, hvor de begge kommer fra.
  • Astrid Dalen
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

– Jeg har hatt veldig «tur» her i Norge. Jeg kom på et gunstig tidspunkt, og har opplevd lykke og fremgang i store deler av tiden. Vennene min her er nesten sjokkert over at jeg reiser hjem til Sverige – de har sett på meg som norsk, forteller Kajsa.

Mens karrieren stoppet opp for Lukas, er det først og fremst familien som lokker Kajsa hjem igjen etter syv år her i landet.

De svenske arbeiderne, som de siste årene har stått i kø for å servere oss kaffe eller hjelpe oss med å finne de perfekte jeansene, er i ferd med å forlate oss. Det er i alle fall det nettoinnvandringstall fra SSB forteller – de viser at svenskene forlater Norge for første gang siden tidlig på 2000-tallet. Og denne bølgen er altså Kajsa og Lukas en del av.

Gjorde karriere i motebransjen

Kajsa kom som 20-åring for å kjøre snowboard i Trysil, men fant kjærligheten i en svenske som bodde i Norge, og ble værende mye lenger enn planlagt. Etter noen vanskelige måneder som svensk servitør med mangelfulle norskkunnskaper på Holmsbu («jeg ante ikke hva folk ville ha, når de spurte etter «Farris»), satset Kajsa på å få en fot innenfor motebransjen. Hun rykket raskt opp fra stillingen som klesselger i butikk, og forlater nå en stilling som account manager i Tom Wood Project. Det er med andre ord langt fra noe «partysvenske»-liv Kajsa har ført i Norge.

Les også

Nå reiser svenskene hjem

– Jeg har skapt en karriere uten å ha studert, det hadde vært vanskelig i Sverige, hvor de er veldig opptatt av utdanning. Men nå som jeg har opparbeidet meg mye erfaring og kompetanse her, er jeg ikke lenger redd for det svenske arbeidsmarkedet, sier Kajsa.

Uten jobb i to måneder

For Lukas har derimot livet i Norge ikke blitt noen dans på roser, kan paret fortelle. De to traff hverandre i Göteborg, og etter ett år med avstandsforhold, overtalte Kajsa ham for ett års tid siden til å flytte til Norge.

– Jeg satt fortsatt med et bilde av Norge fra «The golden years» her, og overbeviste ham blant annet ved å fortelle om hvor lett det var å få jobb, forteller Kajsa.

For Lukas, som hadde utdanning innen e-handel, ble det imidlertid utfordrende å prøve seg i det norske arbeidslivet. Han opplevde at Norge ikke var kommet like langt som Sverige på hans fagområde, og han slet i tillegg med språket. Veldig ofte opplevde han at en nordmann ble valgt foran ham etter siste intervjurunde. Etter to måneder hadde Lukas fortsatt ikke fått seg jobb i Norge.

Karrieren stoppet opp

– Og pengene forsvant så utrolig fort her i Norge! Å komme hit var som å få en privatøkonomisk utdannelse, ler Lukas.

Til sist svelget han stoltheten og tok seg jobb på Kaffebrenneriet.

– Jeg har lært meg mye om kaffe, men karrieren har ligget helt brakk i den tiden jeg har bodd i Norge. Jeg har også slitt med å få meg et eget nettverk her. Jeg kunne sikkert bitt tennene sammen og bodd her ett år til, men så sa Kajsa: «Nu åker vi hem».

– På den positive siden har jeg hatt mye tid til å tenke og planlegge å starte opp mitt eget foretak, forteller Lukas, som for øvrig også har fått mulighet til å vende tilbake til sin gamle jobb, når de er vel hjemme i Göteborg.

Les også

– Polakker vet at Norge ikke er et paradis lenger

– Norge trenger en krise

Selv om Kajsa ikke har opplevd de vanskeligere økonomiske tidene i Norge på et personlig plan, fikk hun for tre måneders tid siden se hvor dårlig fatt det står til i noen deler av Norge. Hun og en kollega var da i Stavanger på kundemøte med en butikkeier som hadde fått kjenne oljenedturen i byen på kroppen.

– Da vi kjørte tilbake til Sola flyplass etter møtet, sa ingen av oss et ord. Mange av svenskene jeg kjenner her – de som ikke har funnet en norsk mann eller har begynt å studere – ga dessuten opp håpet for ett år siden, og dro hjem på grunn av de vanskeligere tidene.

– Samtidig kan det hende at det er dette Norge trenger. I Sverige har de dårlige tidene gjort at kreativiteten har blomstret opp, og mange har startet opp sitt eget. Jäklar, vad Norge behöver en kris, legger Kajsa spøkefullt til.

Vanskeligst å forlate venner

Etter å ha tilbrakt en stor del av livet sitt i nabolandet, vender nå Kajsa hjem til Sverige uten å ha en jobb å gå til, en lavere lønn enn hun er vant til når hun etter hvert skaffer seg jobb, og et utleiemarked som for tiden er tøft. Det vanskeligste blir imidlertid å forlate vennene, som for en stor del består av nordmenn.

– Vi sto ved et veiskille, hvor jeg blant annet måtte begynne å tenke på om jeg ville at mine fremtidige barn skulle vokse opp i Sverige eller Norge. Vi tok en felles beslutning om å dra hjem, men jeg er utrolig glad for den reisen jeg har hatt i Norge.

DRAR HJEM: I sommer flytter samboerparet Kajsa Hamberg og Lukas Blomdell hjem til Göteborg.

– Kom for å få jobb og erfaring

Henrik Liderfelt (24) fra Eksjö i Småland i Sverige har bodd og jobbet i Oslo siden oktober 2012. Men nå er det slutt på livet i Norge også for ham. Han har sagt opp jobben, pakket sakene, og setter kursen tilbake over svenskegrensen.

– Jeg dro til Oslo for å få jobb og erfaring. Nå har jeg fått det, og nå er det på tide at jeg kommer i gang med neste fase i livet. Så nå flytter jeg hjem til Sverige igjen, sier Liderfelt.

Da han forlot hjemlandet i 2012, var det vanskelig å få jobb der. Med erfaring fra forskjellige småjobber fikk Liderfelt raskt jobb som selger i Norge. I samme periode som han dro, reiste også flere fra hjembyen over grensen for å jobbe.

– Det var bedre tider i Norge enn i Sverige da, så jeg reiste rett og slett fordi jeg kunne få jobb her. Samtidig har det alltid vært litt bedre lønn i Norge og bedre betingelser her.

I Sverige venter forhåpentligvis studier – og et bedre arbeidsmarked enn da han dro, tror Liderfelt.

Også færre østeuropeere

I en artikkelserie her på E24 de siste par ukene har vi belyst en endring i arbeidsinnvandringsmønsteret for Norges del. Som nevnt viser altså tall fra SSB at en god del av svenskene som har jobbet i Oslo de siste årene, nå har begynt å reise hjem.

Men også når det gjelder på polakker og andre arbeidsinnvandrere fra Øst-Europa, er det endringer i innvandringsmønsteret. Nærmere bestemt viser tallene at nettoinnvandringen herfra har avtatt de siste årene, noe som i hovedsak kan forklares med at færre reiser til Norge enn før.

Les også

– Polakker vet at Norge ikke er et paradis lenger

Les også

Nå reiser svenskene hjem

Les også

Færre østeuropeere kommer til Norge

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Arbeidsliv
  2. Arbeidsledighet
  3. Sverige

Flere artikler

  1. Derfor er Norge fortsatt best for disse svenskene

  2. Emelie begynte som resepsjonist – seks år senere var hun hotellsjef

  3. Nå reiser svenskene hjem

  4. Svenskeflukten kan senke leieprisene i Oslo

  5. Svensk bilindustri trenger 500 ingeniører – nå ser de mot Norge