Tabbene du bør unngå på jobbintervju

- Ikke spør om lønn eller mulighetene for ferie i starten av et intervju! Les ekspertenes beste råd for jobbintervjuet og tabbene du bør unngå.

Ny jobb. Ingen jobbintervjuer er like, men det er likevel noen felles kjøreregler du bør følge dersom du vil få tilbud om ny jobb.

 • Ida Aamodt-Hansen
Publisert:

Slik får du jobben. Du har funnet en jobb du har lyst på, sendt inn søknad og nå er du kalt inn til intervju. Men hvordan går du frem for å gjøre et så godt inntrykk at jobben blir din?

Som direktør i bemanningsbyrået Proffice, har Stein André Haugerud og hans ansatte lang erfaring med hva du bør og ikke bør gjøre i en intervjusituasjon:

- Å prate om lønn innledningsvis i et intervju er ikke greit. Heller ikke å spørre om mulighetene til å få ferie, sier Haugerud til Dine Penger.

Han mener at man bør være mentalt forberedt før du stiller til intervju.

- Det kan virke som en selvfølge, men er tydeligvis ikke det for alle: Ikke gå på byen eller drikk alkohol dagen før. Da ødelegger du raskt sjansene for å få en ny jobb, sier Haugerud.

Les også: Roper varsko om det «skjulte arbeidet»

Stein André Haugerud, direktør i Proffice. Foto: Cecilie Storbråten Gjendem.

- Tenk på kroppsspråket ditt! Et annet råd er å ikke snakke stygt om din nåværende arbeidsgiver:

- Det er viktig å vise at man søker seg til noe og ikke fra noe. Snakker du nedsettende om arbeidsgiveren din nå, er det nærliggende å tro at du vil gjøre det igjen med en ny arbeidsgiver.

- Man er ofte nervøs på intervju og da er det lett å bli litt stiv, men husk at kroppsspråket sier mye. Om man sier at man er en engasjert person og samtidig sitter med armene i kors, så gir det fort et feil inntrykk, mener Haugerud.

Les også:Bare hver tredje nordmann er opptatt av å bli forfremmet

Førsteinntrykket er viktig. Glenn A. Olsen, daglig leder i Bemanningsbyraaet, som er markedsledende på Sørlandet, mener det er viktig å fokusere på førsteinntrykket.

- I løpet av de første 90 sekundene har stort sett den potensielle arbeidsgiveren allerede dannet seg et bilde av deg. Det kan være håndtrykket, blikket eller noe annet som er avgjørende, sier Olsen.

Derfor er det også viktig å være presentabel og "riktig" kledt i forhold til jobben du søker på.

Glenn A. Olsen, daglig leder i Bemanningsbyraaet.

- Du skal selvsagt ikke snakke i mobiltelefonen, ha tyggegummi eller ha capsen bak frem når du kommer på intervju, sier Olsen. - Mobilen må være på lydløs.

- Ikke spør om lønn eller mulighetene for fleksitid under intervjuet. Dette kan du ta opp senere når du eventuelt har fått et jobbtilbud.

Les også: Nå kan du kreve ny ferie om du blir syk

Les om selskapet. Han forteller at det er lurt å lese seg opp på selskapet på forhånd og å sette seg inn i stillingsbeskrivelsen.

- Du finner mye stoff via hjemmesider, Google og andre kanaler. Å vite om bedriftens verdier og strategier kan være lurt å vite før enn kommer på intervju, mener han.

- Det er dumt å stille spørsmål på intervjuet om noe som allerede står i stillingsannonsen!

- Det er viktig at du er godt forberedt før intervjuet. Øv gjerne litt på å presentere deg selv og dine ferdigheter på en god måte. Du må klare å få frem det viktigste - helst i løpet av de første fem minuttene.

Les også: - Skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie

Ikke hold noe skjult. - Slik jobbmarkedet er i dag, så vet stort sett arbeidsgiver litt om deg før du kommer på intervju. Er du for eksempel politisk aktiv eller i speideren, så er det lurt å nevne dette på intervju. Sjansen er stor for at arbeidsgiveren allerede vet det, så det er like greit å nevne det selv, sier Olsen.

Bruk blikket. - Når det er flere som intervjuer må du huske å flytte blikket og få øyekontakt med alle i rommet, selv om det bare er én av dem som snakker. Det kan være at det er den som sitter på sidelinjen som er den som avgjør ansettelsen, sier Olsen.

Husk å smile! - De fleste er på jakt etter en kollega som ser hyggelig ut i tillegg til den faglige kompetansen.

Les også: Usikker på om du vil ha jobben? Spør om referanser

Vær litt sprudlende. - Det er viktig at du gir inntrykk av at dette er en jobb du virkelig har lyst på. Vær litt frempå og si at dette er en jobb du vil ha: «Dette virker spennende – får jeg en mulighet her så hadde det vært fantastisk!»

Dette er viktig - også dersom du har blitt oppringt av et selskap som ønsker deg som søker:

- Det nytter ikke å være eplekjekk selv om det er du som har blitt oppringt! Er du usikker på om du egentlig vil ha jobben, så gi uansett inntrykk av at du er motivert. Så får du heller takke nei dersom du får et tilbud, sier Olsen.

Les også: Har kraftig dysleksi - fikk toppkarakterer på bachelorgraden

Ingen intervjuer er like. - Det er viktig å huske på at ingen intervjuer er like. Noen steder er de som skal ansette proffe på å intervjue, mens andre sjelden gjør det, sier Olsen.

Det er likevel enkelte spørsmål det kan være greit å ha tenkt gjennom på forhånd:

 • Hva får vi hvis vi velger deg?
 • Hvilken kompetanse har du som passer til denne stillingen?

- Noen spør fortsatt om negative sider ved deg selv. Da må du ha et svar klart!

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. Så mange sjefer forventer at du jobber utenfor jobben: Roper varsko om det «skjulte arbeidet»

 2. Dette mener ekspertene om jobbsøkermytene

 3. - Skremmende at så mange ikke har ferie når de har ferie

 4. Annonsørinnhold

 5. Disse 7 tingene må du aldri gjøre på jobbintervjuet

 6. Betalt innhold

  Seks tabber du må unngå i jobbintervjuet