Aker Solutions: Utelukker ikke flere kutt

Opptil 540 stillinger er blitt regnet som overflødige i Aker Solutions så langt i år. Det kan bli flere.

FLERE KAN GÅ: Dagens kutt fra Aker Solutions vil ikke nødvendigvis bli det siste fra offshoreentreprenøren. De tøffe markedsforholdene kan medføre at flere ansatte mister jobben i Aker Solutions.

Hjalmar Otto Fjosne
 • John Thomas Aarø
Publisert: Publisert:

Tirsdag ettermiddag ble det kjent at Aker Solutions kvitter seg med opptil 100 stillinger innen modifikasjons- og vedlikeholdsegmentet (MMO).

Det ble kjent under ett allmøte ved selskapets lokaler i Bergen.

Les også

Oljebransjens dilemma: - Selv om oljeprisen er høy, øker kostnadene mer enn inntektene

Selskapet hadde i dag informasjonsmøter med ansatte innenfor forretningsområdet for vedlikehold, modifikasjoner og operasjoner (MMO) i Bergen.

- Bakgrunnen er nedgangen innen MMO-markedet på norsk sokkel, sier kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions til E24.

- Det har skapt en utfordrende bemanningssituasjonen i dette forretningsområdet, og vi ser at det er behov for ytterligere kapasitetsjusteringer. 80 til 100 ansatte i Bergen vil bli påvirket av dette , sier Nooryani til E24.

Kommunikasjonssjef Bunny Nooryani i Aker Solutions.

Eivind Røhne

Nooryani forteller at de ansatte som er berørt nå skal ha individuelle samtaler med selskapet.

Der vil de få tilbudet om å bli overført til bemanningsbyrået Aker Advantage.

Kommunikasjonssjefen sier Aker jobber aktivt for å finne nye stillinger til de ansatte, enten internt eller utenfor Aker Slutions.

De som godtar å bli overført til Aker Advantage vil få full lønn i sju måneder, mens selskapet aktivt forsøker å finne løsninger for dem både i og utenfor Aker Solutions.

Etter at de syv månedene er over, utgår forpliktelsene Aker Advantage har overfor de ansatte.

Les også

- 20.000 norske oljejobber kan forsvinne

Flere kutt

Hun forteller at Aker Solutions i år har sett det hun beskriver som en «markant nedgang» i MMO-segmentet.

Det har fått konsekvenser for mange ansatte i selskapet.

- Vi har hatt tre runder med kapasitetsjusteringer siden sommeren på grunn av markedssituasjonen. Mellom 520-540 stillinger er blitt regnet som overtallige innenfor MMO-forretningsområdet, men vi har klart å finne nye stillinger i andre deler av konsernet til flere av de ansatte som berøres, sier hun.

Nooryani peker på at 100 av disse er blitt overført til subsea-virksomheten selskapet setter opp i Stavanger.

- Av de første 120 ansatte som takket ja til Aker Advantage-avtalen, er det funnet nye stillinger til over 30 prosent. Arbeidet med å finne løsninger for de øvrige pågår nå for fullt.

- Vil dette være det siste kuttet i år?

- Markedssituasjonen vi ser nå er usikker. Nedgangen har vært kraftigere enn vi så for oss ved begynnelsen av året. Vi kan ikke utelukke at det kommer flere kapasitetsjusteringer, sier hun.

- Vi tror imidlertid markedssituasjonen på sikt vil ta seg opp, muligens i 2016. Men for øyeblikket er det en uforutsigbar situasjon, sier Nooryani.

- For hardt

- Det er klart at dette vekker bekymring, sa vararepresentant og klubbleder Arild Håvik til E24 tirsdag ettermiddag.

- Jeg ser ikke hvordan nye jobber skal komme. Det er bare kutt og utsettelser av prosjekter. Vi har bare sett starten foreløpig. Det skjer over hele bransjen, så jeg vil ikke rette noen spesiell pekefinger til Aker Solutions.

- Har du forståelse for dette kuttet?

- Jeg tror de kutter for hardt og for mye. Det virker som om de vil spare kostnader på å unnlate å utføre nødvendig vedlikeholdsarbeid. I så fall er det svært bekymringsverdig, sier Håvik.

Bremser opp

Oljeselskaper over hele verden jobber nå intenst for å kutte kostnader for å få opp lønnsomheten, etter at kostnadene for å få opp oljen har steget kraftig de siste årene.

Oljekjempen på norsk sokkel, Statoil, er intet unntak.

Statoil varslet den 7. februar i år et kutt i investeringsplanene på 30 milliarder kroner og kostnadsbesparelser på minst åtte milliarder i året fra 2016.

Oljeselskapenes innstramming på kostnadssiden har bidratt til tøffere tider for både oljeserviceselskaper og seismikkselskaper.

Les også:

Safe om investeringsbremsen: - Sterkt bekymret for det som skjerAker Solutions flytter geologene til «verktøykassen» AkastorAker Solutions må kutte inntil 225 stillinger

Publisert:

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Aker kutter 175 nye stillinger

 2. Betalt innhold

  80 til 100 må gå i Bergen

 3. - Opptil 100 mister jobben i Aker Solutions

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Kraftig nedbemanning i Aker Solutions

 6. Betalt innhold

  Verste oljekutt på 15 år