Fredrik (27) fikk tilbake den gamle oljejobben etter ett år som arbeidsledig

Nå er det lysere tider på arbeidsmarkedet også i oljefylket Rogaland. Fredrik Svensen er én av dem som har sikret seg jobb igjen etter lang tid som ledig.

TILBAKE I JOBB: Etter å ha vært arbeidsledig i ett år, starter Fredrik Svensen i «nygammel» jobb som mekaniker i Odfjell Well Services.

Foto: Privat
 • Astrid Dalen
Publisert:

Oljebremsen har ført til et svært tungt arbeidsmarkedet de siste par årene, særlig i Vestlandsregionen. Ledighetstallene de siste månedene har imidlertid tydet på at det ser ut til å være lys i tunnelen. De siste tallene fra Nav viser dessuten at den aller største fylkesvise nedgangen i arbeidsledighet i september, var i det hardt oljebremsrammede Rogaland.

En av dem som har merket at det er bedre tider – også for dem som har vært ansatt i oljesektoren – er Stavanger-mannen Fredrik Svensen (27).

I august i fjor ble han oppsagt fra sin stilling som mekaniker i Odfjell Well Services, som er en del av Odfjell Drilling.

Etter drøyt ett år som arbeidsledig, har han endelig fått igjen jobb, med oppstart førstkommende mandag. Og stillingen han da starter opp i, er nøyaktig den samme som han forlot i fjor.

– Blir spesielt å komme tilbake

– Jeg gleder meg til å komme tilbake, men det blir jo litt spesielt etter å ha vært ute av jobben ett år. Men jeg har holdt kontakten med dem som har jobbet der, mens jeg har gått ledig, forteller Svensen.

Les også

Under halvparten av de langtidsledige i jobb igjen etter 6 måneder

Da han ble oppsagt i fjor, kom det på ingen måte som noen overraskelse på hverken ham eller de andre som måtte gå. Det var ingen hemmelighet at Odfjell var preget av oljeprisnedgangen, og Svensen ble først oppsagt i den tredje oppsigelsesrunden i Odfjell Well Services.

– I det året jeg har gått ledig, har jeg prøvd å søke på de få jobbene som har vært. I tillegg har jeg brukt tid på oppussing av leiligheten, og generelt forsøkt å holde meg i gang, forteller Svensen.

– Hva slags oppfølging har du fått gjennom Nav?

– Jeg var på et møte helt i starten, og etter det har jeg vel fått totalt to mailer av dem. Det har nok ikke vært så lett for Nav i Stavanger å følge opp alle arbeidsledige, siden det har vært så mange i samme båt som meg, tror Svensen.

Han har i løpet av det siste året også oppsøkt Mulighetsterminalen i Stavanger, som fungerer som en møteplass for arbeidsledige – spesielt fra oljesektoren – i regionen.

Flere tidligere kolleger søkte

Etter mange måneder uten å få napp i arbeidsmarkedet, valgte Svensen å søke plass på Teknisk Fagskole denne høsten.

– Jeg søkte om skoleplass, fordi jeg begynte å bli redd for at det ikke skulle dukke opp noen passende jobb. Nå som jeg starter i jobb igjen, har jeg imidlertid gitt skolen beskjed om at jeg hopper av. Det koster jo å gå på skole, sier Svensen.

Odfjell-mekanikeren forteller at hans inntrykk er at de fleste av dem han ble oppsagt sammen med, har slitt med å få seg jobb igjen. Og da Odfjell nylig utlyste stillingen han nå har endt opp med, vet han at i alle fall fire av dem han tidligere jobbet sammen med, også søkte.

Les også

Økt optimisme blant oljebedrifter på Vestlandet

– Generelt virker det imidlertid på meg som om det ser bedre ut på arbeidsmarkedet her i Stavanger nå, sier Svensen.

Opptatt av skikkelig prosess

Odfjell ønsker ikke å kommentere situasjonen til enkeltansatte. Men HR-direktør Hilde Førland sier i en epost til E24 at de ønsket å gjøre nedbemanningen på en slik måte at de som mistet jobben, skulle ønske å komme tilbake den dagen aktiviteten tok seg opp igjen.

– Vi snakket mye om hvor viktig det ville være for omdømme vårt i fremtiden at vi håndterte nedbemanningsprosessene ordentlig, sier hun.

– Vi var svært opptatt av å ha skikkelige prosesser, godt samarbeid med de tillitsvalgte og åpen kommunikasjon og informasjon til alle medarbeidere.

Ifølge Førland har flere tidligere ansatte søkt seg tilbake til selskapet når de har hatt åpninger.

– Det synes vi er svært gledelig og forteller oss at vi fremdeles har et godt omdømme, selv etter svært tøffe og krevende år.

– Gledelig

I Rogaland har ledigheten falt med 22 prosent på ett år, viser de ferske tallene fra Nav.

ORDFØRER: Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) mener arbeidssøkende har fått hjelp til å komme i arbeid igjen gjennom Mulighetsterminalen, en møteplass for arbeidsledige som kommunen har etablert.

Foto: Heiko Junge NTB scanpix

Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) gleder seg over at ledigheten i regionen er på vei nedover.

– Mange familier i Stavanger-regionen ble berørt av nedgangen i oljenæringen, og det er derfor gledelig å høre at pilene peker opp, sier hun til E24.

Hun trekker frem økt oljepris som en faktor for at ting er i bedring, men mener også næringslivets sterke omstillingsevne og kostnadsreduserende tiltak har vært viktige.

Helgø mener oljeindustrien vil være viktig i regionen i lang tid fremover, men tror også smartby-satsingen kan skape flere arbeidsplasser de kommende årene.

– Smartby-konferansen Nordic Edge Expo, som ble etablert for tre år siden, tiltrekker seg stadig flere deltagere. Det gjør at verden får øynene opp for Stavanger som smartby, og gir positive ringvirkninger til næringslivet i regionen som har stor teknologisk kompetanse å stille med, sier Stavanger-ordføreren.

Les også

Oljeselskapene tar foten av bremsen: Her kommer veksten først

Les også

Spår oljetopp i 2022

Les også

Slik ser norske bedrifter på oljefremtiden

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsledighet
 2. Oljebransjen
 3. Arbeidsliv
 4. Nav
 5. Økonomi

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Disse stålkolossene gir Stavanger håp

 2. Under halvparten av de langtidsledige i jobb igjen etter 6 måneder

 3. Katja (18) dropper friårplaner og går rett på studier: – Det ble for usikkert

 4. Annonsørinnhold

 5. Betalt innhold

  Saipem dømt til å betale millionerstatning til oljearbeider

 6. Etter oljenedturen: Slik gikk det med fire ingeniører fra oljebransjen