– Statoil-comeback er svært sannsynlig

Spekulasjonene rundt Helge Lunds fremtid øker etter Shells kjempebud på BG Group. Nordmannen kan komme til å vende nesen hjemover, tror analytiker.

VENDER HJEM? Helge Lund (t.v.) kan komme til å returnere til Statoil, tror analytiker. Topplederjobben er i dag besatt av Eldar Sætre.

Berit Roald
 • Anders Park Framstad
 • John Thomas Aarø
Publisert:,

Onsdag morgen ble det kjent at Shell legger store penger på bordet for å sikre seg britiske BG Group, der tidligere Statoil-topp Helge Lund nylig inntok sjefsstolen.

Alt tyder på at Lund ikke tiltenkt en rolle i det sammenslåtte selskapet.

I et ferskt notat opplyser RS Platou Markets at de tror at Lund kan returnere til kjente omgivelser.

– Dette skaper spekulasjon rundt Helge Lunds neste rolle. Vi tror et Statoil-comeback er et svært sannsynlig scenario, skriver analytiker Alex Gheorghe.

At Lund har en sterk posisjon på norsk sokkel, bekreftes av senioranalytiker Kjetil Bakken i Carnegie.

– Helge Lund har et veldig godt renommé, men jeg vil ikke spekulere i hva han skal gjøre nå, sier Bakken til E24.

Les også

Shell kjøper Helge Lunds BG Group

Usannsynlig comeback

Oljeanalytiker Trond Omdal i Pareto Securities. FOTO: ROBERT S. EIK/E24

Robert S. Eik

Pareto-analytiker Trond Omdal tror ikke det er sannsynlig at Statoil vender hjem til norsk sokkel og Statoil.

- Helge Lund sa selv at det er en tid for alt, og at 10 år er nok som konsersjef i Statoil, noe jeg er enig med han i. Jeg tror derfor ikke han kommer tilbake som konsernsjef i Statoil. Nå har Statoil fått en meget kompetent etterfølger i Eldar Sætre med mer enn 30 års fartstid fra Statoil , så et comeback som konsernsjef i Statoil er lite sannsynlig, sier Omdal.

Han tror Helge Lund kan tilføre styrer til både olje og oljeserviceselskaper verdifull kompetanse, inkludert Statoil.

- Han hadde tilført Statoil-styret stor kompetanse, og både nåværende styreleder Svein Rennemo og en av Statoils tidligere styreledere Jan Erik Langangen hadde lederroller i Statoil på tidligere tidspunkt sier han, og legger til:

- Helge Lund er fortsatt en relativt ung mann. I en alder av litt over 50 år har han rukket å være konsernsjef både i Aker Kværner, i Statoil der han gjennomførte fusjonen med Hydro, og nå en kort og hektisk karriere i BG Group hvor jobben blir å gjennomføre fusjonen inn i Shell. Med en slik CV har ikke Helge Lund har noen problemer med å få internasjonale lederposisjoner eller styreverv, sier Omdal.

«Egne ting»

Overfor CNBC sier nåværende sjef i Shell, Ben van Beurden, at Helge Lund støtter fusjonen, men legger deretter til at Lund vil «gjøre egne ting» når overtagelsen er gjennomført.

E24 har vært i kontakt med både Shell og BG Group, men ingen ønsker å kommentere om Helge Lund vil forlate BG Group hvis fusjonen går gjennom.

Slutter

Britiske medier hevder at den profilerte nordmannen ikke blir med videre, og eksperter mener også at en nummer to-posisjon vil være et karrieremessig tilbakeslag for 52-åringen.

Shells finansdirektør, Simon Henry, ga onsdag formiddag flere detaljer om transaksjonen. Han forteller at selskapene vil vente på myndighetenes godkjenning av oppkjøpet og fusjonen før man ber om aksjonærenes velsignelse.
– Vi regner med å ferdigstille transaksjonen tidlig i 2016, sier finansdirektøren.
Dermed blir BG Group-sjef Helge Lund trolig sittende i jobben i rundt ett år til før fusjonen er et faktum.

– Uferdig i Statoil

Platou mener at Lund etterlot seg uferdig arbeid i Statoil, da det var vanskelig for Lund å kutte kostnader mens oljeprisen fortsatt var høy. Ved hans avgang sto imidlertid oljen i over 80 dollar, mens den senere har falt ned på 50-tallet.

Dette kan gi nye muligheter.

Les også

Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp

Reformer i bransjen

– Dersom han kommer tilbake, vil det være med forsikringer fra mange av aksjonærene om at de vil støtte reformer i olje- og gassindustrien i Norge, skriver meglerhuset.

Gheorghe i Platou mener ellers at storavtalen er støttende for det globale gassmarkedet, og tror at det samlede selskapet vil verdsettes på høyere multipler enn tidligere.

Shell har tidligere blitt handlet til et forhold mellom pris og inntjening (p/e) på rundt 9,3 (over estimert inntjening for 2017), mens BGs p/e er rundt 13. Platou ser for seg en verdsettelse omtrent tilsvarende Chevron (p/e 13) etter transaksjonen.

Venter lavere investeringer

For andre selskapers aksjonærer varsler fusjonen imidlertid ikke fullt så gode nyheter.

Analytiker Christopher Møllerløkken i Sparebank 1 Markets skriver i et notat at det sammenslåtte selskapet er ventet å kutte i de totale investeringene. Dette kan gi utslag for leverandørindustrien.

Les også

Britisk avis: – Helge Lund blir ikke toppsjef

Anslått investeringsbudsjett for de to selskapene er omtrent 31 milliarder dollar det inneværende året, mot 39 milliarder i fjor.

– Vi venter betydelige investeringsreduksjoner fra det samlede selskapet fra 2016, ettersom begge selskapene har kuttet letebudsjettet betydelig mindre enn konkurrentene dette året, skriver Møllerløkken, ifølge Dow Jones Newswires.

Les også

– Vil gjøre egne ting

Les også

Disse oljeavtalene skapte giganter

Les også

Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp

Her kan du lese mer om

 1. Equinor
mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

 1. – Vil gjøre egne ting

 2. Betalt innhold

  Shell kjøper BG Group for 560 milliarder

 3. Betalt innhold

  Kjøper BG Group for 561 milliarder

 4. Annonsørinnhold

 5. – Jeg hadde gledet meg til å lede selskapet de neste årene

 6. Shell kjøper Helge Lunds BG Group