Schlumberger vurderer å nedbemanne i Norge

Kuttene i oljenæringen ser nå ut til å ramme den norske virksomheten til verdens største oljeserviceselskap.

VURDERER NORGESKUTT: Verdens største oljeserviceselskap vurderer å kutte i arbeidsstyrken i Norge. Bildet er fra Schlumbergers hovedkontor i Sugar Land, Texas.
 • Marius Lorentzen
Publisert: Publisert:

– Schlumberger ser på mulighetene for å redusere antall ansatte i Norge på grunn av nedgangen i aktivitet i olje og gass industrien, sier Lianne Olsen, mediekontakt i Schlumberger Norge, til Stavanger Aftenblad, som først meldte om saken.

Selskapet har rundt 4.000 ansatte i Norge, inkludert innleide folk og konsulenter. Selskapet har imidlertid ikke fastsatt antallet stillinger som skal kuttes ennå, opplyser selskapet.

– Vi forstår at dette potensielt kan påvirke våre ansatte og deres familier, og vi ser ikke lett på denne situasjonen. Vi har allerede etablert en dialog med fagforeningene og de tillitsvalgte, sier Olsen til avisen.

Fortsatt usikkert

De rundt 4.000 ansatte som Schlumberger har ansatt i Norge er spredt over kontorer i Stavanger, Oslo, Bergen og Trondheim, i tillegg til baser langs hele kysten og offshore.

Schlumbergers talskvinne vil ikke gi detaljer om hvilke kontorer som rammes mest, eller om kuttene kan skje over hele virksomheten i Norge:

– Vi står ovenfor en nedgang i aktivitet og som et serviceselskap må vi tilpasse våre ressurser etter etterspørsel. Aktivitetsutsiktene er forskjellige for de ulike avdelingene våre, og noen kan bli mer rammet mer enn andre. Vi kartlegger den eksakte situasjonen nå, sier Lianne Olsen til E24.

– Kommer denne kuttprosessen av at Statoil kutter eller er det også en nedgang i arbeidet for andre kunder i det norske markedet?

– Schlumberger evaluerer mulighetene for å redusere antall ansatte i Norge på grunn av nedgangen i aktiviteten i olje og gass industrien.

– Hvis denne prosessen ender med nedbemanninger, vil det føre til oppsigelser eller vil dere klare å gjennomføre kuttene gjennom å kutte innleid personell, tilby sluttpakker eller lignende?

– Det er for tidlig å si siden vi foreløpig kun vurderer muligheten for en bemanningsreduksjon. Vi jobber sammen med fagforeningene og tillitsvalgte for å finne de mest hensiktsmessige løsninger, sier Olsen.

«Alle» kutter

Schlumbergers varsel om mulige kutt er bare den siste nyheten i en rekke fra den norske oljenæringen de siste månedene.

Prosessen skjøt for alvor fart da Statoil i februar annonserte en rekke tiltak for å bedre lønnsomheten. Det inkluderte både kutt internt i Statoil på mellom 1.400 og 1.900 stillinger, og kutt i eksterne kostnader.

Statoil har blant annet kuttet i MMO-virksomheten sin (vedlikehold og modifikasjon), lagt seks rigger i opplag og økt innsatsen for å kutte utgiftene til eksterne leverandører gjennom å kutte priser og redusere omfanget.

Selskaper som Aker Solutions, Aibel, Bilfinger, Subsea 7 og Baker Hughes er på listen over dem som har varslet eller gjennomført kutt.

E24 har også skrevet om at både GE Oil & Gas og Kongsberg Gruppens Oil & Gas Technologies må kutte stillinger i Norge.

Les også:

Kutter nye 230 ansatte: - Kan ikke utelukke at det blir flereGE Oil & Gas kutter mer enn én av ti ansatte i NorgeNye leverandør-kutt: 130 oljeansatte må gå i ReinertsenKongsberg Gruppen kutter nye oljejobber

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Schlumberger

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Schlumberger planlegger nedbemanning i Norge

 2. Schlumberger med nye kutt i den norske virksomheten

 3. Betalt innhold

  Schlumberger varsler nye kutt i Norge

 4. Schlumberger-ansatte i Norge frykter for jobbene etter nye gigantkutt

 5. Oljeservicegigant kutter 400 stillinger i Norge