SAS-ansatte blant de lavest lønnede i Norge

Flere grupper av SAS-ansatte er blant de lavest lønnede i Norge. Nyansatte flyverter har en årslønn på cirka 270.000 kroner.

SVIENDE LØNNSKUTT: SAS-ansatte har allerede lite utbetalt i forhold til sine kolleger hos Norwegian, og ytterligere kutt vil ramme hardt.
Publisert:

Ifølge Klassekampen som har hentet inn en oversikt over SAS-ansattes lønn, har en nyansatt flyvert i SAS en månedslønn på 22.600 kroner, inkludert alle tillegg. I Norwegian begynner flyvertene på 24.200 kroner. Det tar 17 år for en flyvert i SAS å komme opp på samme lønn som kollegene i Norwegian.

Kabinpersonalet i SAS må dessuten tåle 42-timers standard arbeidsuker, ingen skifttillegg og døgnkontinuerlig skiftarbeid. Dessuten har de arbeidshelg tre av fire helger i måneden.

Informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS i Norge bekrefter at startlønnen i SAS i dag ligger på et lavere nivå enn Norwegian.

- Jeg kan bekrefte at det er lavere enn folk tror, sier Johansen til E24.

I en epost fra Næringsdepartementet som Klassekampen har fått tilgang til, framgår det at den norske regjeringen har stilt særlig harde betingelser om endringer i lønn og pensjon.

Ultimatum

I forbindelse med den omfattende spareplanen som SAS la fram mandag, vil flyselskapet at arbeidsuken skal utvides til 47,5 timer, med mulighet for å jobbe 60 timer ved forsinkelse, ifølge Norsk kabinforening, den største fagforeningen til de norske kabinansatte i SAS.

Samtidig er fagorganisasjonene i SAS stilt overfor et ultimatum om å akseptere lønnskuttene fra SAS-ledelsen innen søndag denne uka, om ikke selskapet skal gå konkurs.

– Det vi er blitt stilt overfor når det gjelder lønnskutt, vil påvirke våre medlemmers evne til å brødfø familien og til å betale sine huslån, sier Elisabeth Goffeng, leder for Norsk kabinforening.

– Vår toppledelse har valgt å «gå foran med et godt eksempel», ved å gå ned 20 prosent i lønn, fra lønninger på mellom fem og ti millioner. Det er ikke et kutt som påvirker deres evne til å brødfø familien, for å si det sånn, understreker Goffeng.

Uaktuelt å kutte

Asbjørn Wikestad, leder for SAS' største fagforening i Norge, SAS personalklubb, avviser lønnskutt og er også svært kritisk til SAS-direktørens lønnskutt fra ti til åtte millioner kroner.

Asbjørn Wikestad sa til NTB onsdag.at medlemmene ikke har en eneste krone å gi fra seg.

– Vi er helt nede på grunnfjellet etter å ha avstått fra lønnsvekst i flere år. Samtidig har vi effektivisert, rasjonalisert og økt produktiviteten. Det er ikke bakkepersonalet som skaper problemer for SAS, sa Wikestad.

SAS personalklubb opplyser at de som sitter i innsjekkingsskranker og ved utgangen, tjener mellom 24.000 og 25.000 kroner i måneden og har i tillegg «heftige skiftordninger».

Wikestad mener som Goffeng at ledelsens egne lønnskutt ikke monner i det hele tatt.

– Folk sitter og styrer et konkursbo og det skal de ha åtte millioner for. I mine ører er det helt vilt, sier Wikestad til Klassekampen.

Les også:

Publisert: