- Har stor verdi for toppledere

Professor og hodejeger mener næringslivsledere og andre samfunnstopper har stor nytte av å ha styreverv i store frivillige organisasjoner på CVen..

PROFESSOR OG HODEJEGER: Professor Peggy S. Brønn (t.h.) ved Handelshøyskolen BI har skrevet bok om omdømmebygging. Per Inge Hjertaker leder rekrutteringsbyrået Headvisor og har rekruttert mange styremedlemmer til organisasjoner og bedrifter.
 • Jo Andre Aakvik
 • Frank Haugsbø
Publisert: Publisert:

Peggy S. Brønn ved Handelshøyskolen BI har sammen med professor Øyvind Ihle ved Universitetet i Oslo skrevet boken «Åpen eller innadvendt – omdømmebygging for organisasjoner».

– Det er en lang tradisjon for at bedriftsledere har styreverv i store non-profit-organisasjoner. Noen blir også ledere i organisasjonene. Å ha et slikt styreverv kan styrke lederens image som mer omsorgsfull og som villig til å gi noe tilbake til samfunnet, sier Brønn.

Onsdag skriver E24 og VG om samfunnstoppene som styrer nødhjelpesorganisasjonene og om Jan Erik Korssjøen og Dag J. Opedal som har verv både i nødhjelpsorganisasjoner og våpenprodusenten Nammo.

Prestisje

En av landets mest erfarne hodejegere, administrerende direktør Per Inge Hjertaker i rekrutteringsbyrået Headvisor, har rekruttert mange styremedlemmer til både organisasjoner og bedrifter.

– Når jeg ser at en person har eller har hatt verv i en frivillig organisasjon, tenker jeg at det er en person som har tatt ansvar og som har tillit i en stor organisasjon. Det gir en type prestisje, og er helt klart et pluss, sier Hjertaker, som har jobbet i rekrutteringsbransjen i 23 år.

Les også

Hjelpeorganisasjoner eier omstridte aksjer

Hjertaker sier at et slikt styreverv også kan hjelpe folk videre, om den profesjonelle jobben skulle ryke.

– I dag har ingen monopol på en topplederjobb. Hvis man må gå fra jobben eller ønsker å slutte, kan man med et styreverv i en stor organisasjon likevel ivareta omdømmet sitt. Slik sett er dette et slags fornuftsekteskap mellom organisasjoner og næringsliv.

Han mener styresammensetningen i organisasjonene har endret seg mye bare på de siste ti årene.

– Tidligere var det et større innslag av anonyme og hardtarbeidende entusiaster, sier Hjertaker, som mener folk må ha et bevisst forhold til å ta på seg slike verv.

– De må spørre seg selv hva de kan bidra med, og om de har tid nok. Det er også viktig å vurdere om det kan oppstå kryss-eksponering rent omdømmemessig i forhold til den profesjonelle jobben.

Suksess eller ikke

Peggy S. Brønn sier at det også forventes av bedriftsledere og andre toppledere å ta på seg slike verv.

– Å ikke stille opp på slik frivillig virksomhet kan faktisk ha en negativ effekt på lederens omdømme, sier hun.

– Er det grunn til å tro at de – i tillegg til å ville gjøre samfunnsnyttig arbeid – også har bedriftens omdømme i bakhodet når de takker ja til slike verv?

– Ja, det er rimelig å anta at lederen også vil vurdere hva som vil være verdien for selskapet de arbeider for, men jeg tror det bare er fornuftig. Å sitte i styret i non-profit-organisasjoner er hardt arbeid. Man tar på seg et stort ansvar og får lite tilbake i form av håndgripelig belønning. Både i forretningslivet og i organisasjonene vet man at det fungerer slik.

– Hvorfor søker organisasjonene denne typen kompetanse?

– Det gir dem et positivt bilde. Blant organisasjonene i Norge er det voldsom konkurranse. Det finnes hundrevis av små organisasjoner, og å få støtte fra en toppleder som for eksempel Kjell Inge Røkke på styrenivå, kan utgjøre forskjellen på suksess eller ikke suksess. Det er også en relativt billig ressurs for organisasjonene.

Les også

Hjelpeorganisasjoner sitter på milliarder

Brønn mener et ukjent styremedlem har liten verdi for organisasjonen, med mindre personen har helt spesiell kompetanse eller er innvalgt for eksempel som representant for de ansatte.

De tette båndene mellom næringsliv og organisasjonsliv er utbredt også i andre land, sier hun.

– Absolutt. Dette er en gjensidig fordelsrelasjon som er gammel som alle hauger.

Attraktiv vare

Arne Gunnar Dokken, administrerende direktør i rekrutteringsselskapet Delphi Consulting AS, sier at erfarne næringslivsledere er en attraktiv vare for de frivillige organisasjonene.

Han tror ikke at toppledere går inn i organisasjonenes styrer for å bygge omdømme og image. Dokken mener de som tar på seg slike posisjoner ikke har behov for å ha det på CVen, fordi de forlengst har etablert et godt omdømme.

– Jeg opplever at det mer er snakk om et genuint verdivalg de tar. De har gjerne hatt en fin og suksessrik reise – i de fleste tilfeller i en privat virksomhet – og er kanskje litt matlei. Da trigges de av å bidra på andre arenaer, som frivillige organisasjoner.

LES OGSÅ:

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Nødhjelp

Flere artikler

 1. Går i «skytteltrafikk»
  mellom politikk og bistand

 2. - Beveger seg bort fra kjerneverdiene

 3. 800 ansatte styrer
  seks organisasjoner

 4. Betalt innhold

  – Velg yrkesfag

 5. Betalt innhold

  Oljeservice enige med arbeidsgiverne