Nordmenn tar oftere langhelg

Har du fri i morgen? Det er du ikke alene om.

REISEGLADE: Familien Evensen prioriterer å reise på tur så ofte de kan. Hanna (9), Anton (13) og pappa Geir (43) venter mens mamma Tove (41) pakker bilen.
 • Mona Grivi Norman
 • Heidi Østhus Erikssen
 • Sven Arne Buggeland
 • Øystein Larsen-Vonstett
Publisert: Publisert:

Har du fri i morgen? Det er du ikke alene om. Nordmenn har kortere arbeidsdag på fredager og tar oftere langhelg.

Halvtomme kontorlandskap og kortere kø i kantinen er blitt vanlig på mange arbeidsplasser fredager.

Fra mandag til torsdag er menn like mye på jobb som for ti år siden, men på fredager bruker menn i snitt én time og 14 minutter mindre tid på lønnet arbeid.

Det viser Tidsbruksundersøkelsen som Statistisk sentralbyrå (SSB) la frem i går.

- Det er særlig synlig hos menn. Kortere fredager og avspasering er trolig årsaken til nedgangen, sier SSB-forsker Odd Frank Vaage, som står bak rapporten.

For kvinner er ikke fredagsfritiden forkortet med mer enn 17 minutter. Trolig blir snittet såpass mye lavere fordi flere kvinner har begynt å jobbe fulltid.

Veldig mange nordmenn bruker den ekstra fridagen til å reise på hytta.

Måker på torsdag

I Hafjell i Øyer må brøytemannskapene sørge for å måke bort nysnøen i hyttefeltene allerede på torsdag.

- Flere enn før kommer opp allerede på torsdag kveld. Da må vi ha brøytet, slik at de kommer helt frem til hytta, sier daglig leder Suvad Gerzic i Hafjell Vaktmesterkompani.

Fra mandag til torsdag er 3 prosent av alle nordmenn på hytte eller landsted. Fredag er 7 prosent på hytta, lørdag er 8 prosent og søndag 9 prosent - altså er fredag nærmest på linje med resten av helgen.

Det merkes også på veiene:

- Vi har fått mye mer trafikk ut av Oslo på torsdager - og færre som skal inn til byen fredag morgen, sier fungerende seksjonsleder Rune Nedgård ved veitrafikksentralen i Oslo.

Sentralen har også inntrykk av at flere vil av gårde rett etter lunsj på fredager.

Organiserer seg selv

- Vi har fått et arbeidsliv der flere har fått mulighet til å fordele tiden på en annen måte, sier leder for arbeidsgiverorganisasjonen Abelia, Paul Chaffey.

Abelia organiserer 1100 kunnskaps- og teknologibedrifter.

- Konsulenter som selger timer, kan organisere seg slik at de samler opp arbeid og legger til rette for langhelger på hytta. Også andre som har mye ansvar for å styre egen arbeidstid.

Abelia-lederen mener at skillet mellom arbeid og fritid ikke er så skarpt lenger.

Jobber hjemme

- Mange jobber på PC hjemme på kveldene og tenker på prosjektet sitt under skituren. Økt fleksibilitet gjør det lettere å kombinere arbeid og familieliv, sier Chaffey.

Men ikke alle kan ta fri fredag.

- Omtrent to tredjedeler av dem som er i arbeid, møter på jobb til et fast tidspunkt uken igjennom, sier Asbjørn Grimsmo ved Arbeidsforskningsinstituttet.

Kjønnsforsker Jørgen Lorentzen synes det er interessant at menn jobber såpass mye mindre på fredager.

- Dersom menn tar fri på fredager for å være sammen med familien, er det veldig interessant. Det viser at et fleksibelt arbeidsliv kan være med på å bedre livskvaliteten for familier, sier Lorentzen.

Til tross for at menn jobber én time og fjorten minutter mindre på fredager enn andre hverdager, har de bare ett minutt mer fritid.

Tiden menn får til overs på fredager bruker de på husarbeid, sammen med barna, til å sove lengre, på måltidene og ved PC-en.

- Greit å ta seg ekstra fri

Familien Evensen tar stadig fredagsfri for å stimulere reiselysten.

- Vi liker å reise og reiser mye. Turene går til storbyer i Europa, hytta på Sjusjøen eller til familien på Vestlandet. Og da er det greit å kunne ta en ekstra dag fri, sier trebarnsmor Tove Beate Hasselquist Evensen.

Hun er lærer og mannen Geir Evensen er selvstendig næringsdrivende. Begge har fleksible jobber og har muligheten til å ta seg fredagsfri. Skal de på langtur, tar de barna ut av skolen en dag.

- Det hender jo at jeg tar med meg en stor bunke rettinger og jobber på tur, og Geir er stort sett alltid tilgjengelig både på telefon og e-post. Så helt fri har vi ikke, forteller Tove.

Far varmer opp hytta

Far i huset tar mest fredags- og mandagsfri. Ved flere anledninger har han reist alene på hytta med barna torsdag kveld.

- Da får jeg litt alenetid her hjemme. Så kommer jeg opp til en oppvarmet og ordnet hytte lørdag formiddag, sier Tove.

Det neste halvåret har familien på fem allerede planlagt fire-fem langhelgturer: - Vi skal til Berlin, Italia, Haugesund og noen turer på hytta. Det blir nok noen ekstra fridager da også, sier Geir.

Familien har inntrykk av at flere også deler opp den femte ferieuken til fem langhelger.

Les også:

 • Nordmenn jobber hjemme for å jobbe mer effektiv
 • Kan arbeidsgiver tvinge ansatte ut av hjemmekontoret?
 • Jobber hjemme i romjulen
 • Seks av ti positive til hjemmekontor
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. 165.000 færre menn jobber fredager

 2. Nordmenn foretrekker hytteturer og TV-titting: Vi jobber stadig mindre på fredager

 3. Kutter fredagsjobbing i Gambia

 4. Disse ukene er det billigst å reise på skiferie

 5. Føler seg mer effektive med hjemmekontor: Fleksibel jobb står høyt på ønskelisten