Studenter går kraftig i minus

En gjennomsnittsstudent som kun lever på studiestøtte, går med om lag 3.500 kroner i underskudd hver måned, ifølge en undersøkelse.

KRAFTIG UNDERSKUDD: Studenter som kun lever på studiestøtten går i underskudd hver måned.
  • NTB
Publisert:

Undersøkelsen Ung 2014 er gjennomført av Nordea. Forbrukerøkonom Elin Reitan i banken sier til Finansavisen at hun frykter at utviklingen kan skape et klasseskille.

– I Norge skal det være utdanning for alle, men det viser seg at det bare er de som får støtte hjemmefra og/eller er i jobb, som kan skaffe seg god utdanning, sier hun.

Fullfører ikke studiet

Studiestøtten beregnes for ti måneder i året, og studenter kan tjene opptil 150.000 kroner før Lånekassen begynner å avkorte støtten.

Leder Anders Kvernmo Langset i Norges Studentorganisasjon sier til avisen at han ikke er imot at studenter jobber ved siden av studiene, men at dårlig økonomi kan forklare hvorfor så mange studenter ikke fullfører studieløpet sitt.

42 prosent av dem som startet studieløpet sitt i 2001/2002, hadde ikke gjennomført graden sin ti år senere, opplyser Langset.

Unge sløser

7 prosent av befolkningen sløser ofte eller hele tiden, mens 15 prosent av unge mellom 18 og 25 år svarer at de gjør det samme, ifølge en undersøkelse Respons Analyse har utført for Sparebank 1.

– Jeg tror mange har godt av å kjenne på hvordan det føles å være helt uten penger. De fleste erfarer at det ikke er noe videre med tom konto og tar konsekvensen av det, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i banken i en pressemelding.

Ifølge undersøkelsen opplever 49 prosent mellom 18 og 25 år og 46 prosent av studentene at kontoen er tom før lønning. Denne andelen er mer enn dobbelt så høy som for de eldste aldersgruppene.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Høyre vil gi studentene en gulrot for å kjappe seg

  2. Fire av ti dropper ut av studiene

  3. Dette betyr statsbudsjettet for studenter

  4. Unge får 20.000 kroner av foreldrene hvert år

  5. Snart går søknadsfristen ut: – Håper studentene fullfører studieløpene