Nordmenns drømmejobber endres etter oljebremsen

Før ville nordmenn jobbe i oljebransjen. Nå ser norske arbeidstakere heller mot det trygge offentlige, viser ny undersøkelse.

NEDTUR: Oljeselskapene faller i popularitet sammenlignet med tidligere år. Her fra Oseberg-feltet i Nordsjøen.
  • Ingvild Sagmoen
  • Victoria Armstrong
Publisert: Publisert:

Over 8.300 yrkesaktive nordmenn har i årets Universum-undersøkelse svart på hvor de aller helst ønsker å jobbe. E24 kan onsdag presentere resultatene.

Listene for de tre fagfeltene, business, ingeniørfaget og IT viser en trend som kan tyde på at oljenedturen begynner å synke inn hos norske arbeidstagere: Oljeselskapene faller, og offentlig sektor og byggebransjen øker i popularitet.

– Vi kan ikke nekte for at oljebransjen har gitt oss vind i seilene, sier HR-direktør Charlotte Aspestrand i Statens vegvesen.

Vegvesenet klatrer mange plasser opp hos alle tre faggruppene. Det største spranget gjør etaten blant økonomene, med 33 plasser opp.

Aspestrand viser til at de har satset på rekrutteringsteam og jobbet målrettet for å bli en attraktiv arbeidsgiver.

– Vi ser også at teknologistudenter og erfarne ingeniører har valgt oss fremfor andre spennende private og offentlige virksomheter, så noe riktig har vi gjort i dette arbeidet, sier Aspestrand.

Drømmer seg vekk fra oljenæringen

Siden sist sommer har oljeprisen falt kraftig. Det har ført til at oljenæringen har kuttet kraftig i sine investeringer, skrinlagt prosjekter og kuttet i bemanningen. Oljenedturen har gitt ringvirkninger for andre bransjer, og SSB spår at arbeidsledigheten kan stige over fem prosent neste år.

De internasjonale oljeselskapene Shell, BP og ConocoPhillips er blant dem som er betraktelig mindre populære blant arbeidstagere nå, sammenlignet med i fjor. Felles for selskapene er at de nylig har gjennomført store kutt i bemanningen. Også oljeserviceselskapene Halliburton og Baker Hughes faller mange plasser på listene.

Forrige uke varslet ConocoPhillips at de kutter 1.800 ansatte globalt. Oljeselskapet faller i popularitet blant alle tre faggruppene, og aller mest blant økonomene med hele 56 plasser.

– Det er for tidlig å si noe om interessen for ConocoPhillips er mindre i år enn tidligere på grunn av den lave oljeprisen. I fjor merket vi det ikke, sier kommunikasjonsdirektør Stig Kvendseth.

Les også

Strøm av søkere fra «oljå» til Skanska: Kristen bytter oljejobb med byggebransjen

– Gjennomgående stor søkermasse

MERKER STOR PÅGANG: Kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Statsbygg klatrer derimot kraftig blant økonomene, opp 68 plasser fra i fjor.

– I og med at det skjer mye i oljenæringen er det svært sannsynlig at folk derfra kommer hit nå. Vi har store oppdrag, penger å betale med og vi gjennomfører. Det er ikke noen tvil om at vi har en kundemasse som er sikker, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

Der merker de nå stor pågang på alle stillinger.

– Gjennomgående har vi stor søkermasse, så vi merker at det skjer ting for andre grupper. Vi merker at vi får flere søkere fra oljebransjen. Vi har sett en veldig positiv trend som vi er opptatt av å møte, sier Aschim.

Les også

– Ledigheten i oljebransjen vil fortsette å øke

Har høye ambisjoner

Også entreprenørselskapet Veidekke stiger i popularitet, og får langt bedre plasseringer blant alle faggruppene, sammenlignet med i fjor. Kommunikasjonsdirektør Grete Ingeborg Nykkelmo tror nedturen i oljenæringen kan være en av grunnene til at flere søker mot dem nå.

– Det er klart at den lave oljeprisen har en positiv innvirkning på bransjen vår, og gir oss mulighet til å jobbe bedre med rekruttering inn mot andre bransjer, sier Nykkelmo.

Hun legger vekt på at de har høy aktivitet og høye ambisjoner videre. For mange er det ukjent hva Veidekke egentlig driver med, tror hun – og spesielt gjelder det byggeaktiviteten.

– Det mange ikke vet er at vi er store innenfor både boligutvikling, boligbygging og næringsbygg, noe som ser ut til å ha vært en godt bevart hemmelighet utover bransjen. Derfor er det nå veldig hyggelig å se at vi lykkes i å nå ut til større målgrupper, også økonomer og IT-folk, sier Nykkelmo.

Les også

- De vil måtte omskoleres

Les også

Dette er drømmejobben til jusstudentene

Les også

Dette skal til for å lande drømmejobben

Les også

Nedskjæringer skremmer økonomistudentene vekk fra oljebransjen

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Universum-listene
  2. Oljebransjen

Flere artikler

  1. Stavanger kommune bykser opp på favoritt-liste

  2. – Noe av det viktigste regjeringen gjør

  3. Anleggsbransjen opplevde «hull» i markedet etter krisetider - advarer oljebransjen

  4. Torsdag kommer tallet fra oljebransjen som kan vise om de tror på lys i tunnelen

  5. Disse tjener godt på oljekrisen