Starter gründerkurs for flyktninger: – Vi må ta dem på alvor

Hun har selv vært i flyktningenes sko. Nå vil Maria Amelie starte gründerkurs for  asylsøkere som kommer til Norge, i håp om å ruste dem bedre til å møte norsk arbeidsliv.

VIL HJELPE: Maria Amelie (30) er i planleggingsfasen av et gründerkurs for flyktninger.

E24/Victoria Armstrong
  • Victoria Armstrong
Publisert:

Forfatter Amelie vil samle gründere fra hele landet for å invitere asylsøkere inn på det norske arbeidsmarkedet. Hun håper gründerkursene vil bidra til en økt forståelse av norsk næringsliv, samt kontakter og ideer som kan brukes når man får innvilget asyl.

Ideen er fortsatt i planleggingsfasen, forteller Amelie. Mandag skal hun til Trondheim for å holde et kick off-event med Digs, som driver et kontorfellesskap for gründere. Da skal det planlegges hva slags innhold som bør være med i kurset.

Les også

Et annerledes oljeeventyr startet med kløende skjegg: – Frisøren sa at jeg måtte ta skjegget, det ville jeg ikke

Men enkelte ting er Amelie klar på.

– Målet med kurset er å få deltagerne til å forstå hva de kan, og hvordan de kan bruke sin kompetanse til å tenke innovativt. I tillegg vil de lære om norsk næringsliv og knytte kontakter til senere.

Gått med ideen lenge

Kursene vil bli holdt av gründere og andre som ønsker å bidra med sin kompetanse, og vil være åpne for alle som ønsker å være med. Amelie skal selv, i samarbeid med deltagere og ressurspersoner, utforme kursinnholdet, og ser for seg ti personer per kurs.

Ifølge Amelie har hun gått med ideen om å starte gründerkurs lenge. En høst med en flyktningstrøm Europa aldri har sett maken til, ble påskuddet for å sette i gang. Da tok hun til Twitter.

Faksimile

Innovasjon Norge stilte med møtelokale. Representanter fra NAV, Norsk organisasjon for asylsøkere, Oslo international hub, Innovasjon Norge, Flerkulturell etablerersenter og Amelie møttes for å diskutere forslaget.

Les også

Norske gründere med opprop til støtte for Traaseth

– Jeg har brukt høsten på å snakke med folk, blant annet i asylmottak, ressurspersoner, gründere og forskere. Vi vil lytte til hva folk ønsker, og lage et prøveprosjekt som skal starte våren 2016.

En av dem som er med på laget er kanadiske Jaya Thomlison. Hun jobber som rådgiver i Trondheim kommune, og startet Digs, en fellesplattform for gründere i Trondheim, i 2013.

For Thomlison har det hele tiden vært viktig at asylsøkernes ønsker står i fokus. Hun er med på å arrangere kursene, men vil at innholdet først og fremst skal basere seg på det deltagerne vil ha.

FOKUS PÅ DELTAGERNE: Jaya Thomlinson jobber som rådgiver i Trondheim kommune.

Wil Lee-Wright

– I tillegg til at Maria Amelie har tenkt mye på den faglige delen, har vi hørt fra flyktninger om hva de selv føler de trenger. Det skal ikke være sånn at andre skal bestemme hva som er best for dem. Derfor lytter vi til dem.

– Lett å bli deprimert

Selv har Amelie bodd på asylmottak flere ganger. Hun forteller at hverdagen som asylsøker kan være tung og uinspirerende. Man blir lett isolert fra resten av befolkningen, og forstår lite av det som skjer i samfunnet rundt.

– Det er lett å bli deprimert i asylmottak. Man har ingenting å gjøre, man er isolert, skjønner ikke språket og skjønner ikke hva som skjer rundt deg. Men man har ofte masse kompetanse og et stort ønske om å bidra til vertssamfunnet.

Les også

Jan Frode Johansen tok seieren i Ledertalentene 2015

Amelie, som ved siden av kursplanleggingen skriver på to bøker om entreprenørskap, tror kursene vil gjøre det lettere for asylsøkere å innta det norske arbeidsmarkedet- dersom de får innvilget asyl.

– Alle vil ikke bli gründere

Alle som deltar på kurset får en sertifisering, samt en god mulighet til å skape et nettverk med personer fra norsk næringsliv. Det tror Amelie er viktig.

– Et av målene med kurset er at man skal lære seg å tenke litt mer som gründere og bruke tiden på mottaket litt mer effektivt enn å bare vente på svar på asylsøknaden i flere år. Jeg håper kursene kan gi asylsøkere kontakt med livet utenfor mottaket. Hvis man da får bli i Norge, kan man allerede ha en plan.

Les også

Siri vil tjene på kaffegruten du kaster

Til tross for at Amelie håper å rekrutter nye gründere blant asylsøkerne, vet hun at det i realiteten ikke vil fungere for alle.

– Alle har jo ikke lyst til å bli gründere. Men vi kan få flere til å forstå hvordan de kan bruke det de kan i en norsk kontekst.

– Viktig å bli tatt på alvor

Les også: Nå kan man ta pant i patenter: Gründere kan unngå å bli skviset ut

Generalsekretær i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS), Ann-Magrit Austenå, mener Amelies tiltak vil være til stor nytte for asylsøkere. Ifølge Austenå ser hun flere behov ved dagens asylmottak som kan dekkes av et slikt kurs.

– Det å bli tatt på alvor og å være noe mer enn en som bare trenger grunnleggende hjelp og ting er viktig. Det er viktig å kunne være en som selv får lov til å utvikle seg og skape seg en ny fremtid.

– Mange etablerer bedrift for raskt

Zahra Moini er daglig leder for Norsk senter for flerkulturell verdiskaping. Hun stiller seg positiv til Amelies idé om å gi asylsøkere gründerkurs.

Ifølge Moini blir hverdagen i et nytt land ekstra tøff dersom man ikke kan ta del i arbeidslivet.

POSITIV: Moini tror gründerkurs kan være et fint tiltak for asylsøkere.

Privat

– Det å komme til et nytt land er krevende, men det blir mer krevende hvis man står utenfor arbeidslivet. Den energien man har brukt på å flykte til et nytt land på tas vare på.

Hun mener imidlertid at den viktigste lærdommen for deltagere vil omhandle reglene i norsk næringsliv.

– Det å bli kjent med seg selv, sortere tanker og forstå norsk næringsliv er veldig gode tiltak. Vi har erfaring med at bedrifter som blir etablert for tidlig ofte ikke er levedyktige fordi man ikke har forstått det norske lovverket godt nok eller etablerer for raskt. Da kan dette være gode tiltak for å forstå næringslivet bedre.

Les også

Bestemor Europa trenger dem

Les også

Erna Solberg: Bekymret for om folk skjønner alvoret i oljebremsen

Les også

Europa-analytiker: –Tyskland vil vinne på flyktningbølgen

Publisert:

Flere artikler

  1. Venstre vil ha selvdrevne asylmottak

  2. NHO og Nav mener arbeidslivet er klare for å ta imot flyktninger

  3. Hvordan skape et inkluderende arbeidsliv

  4. Arbeidsministeren bommer på mangfold

  5. I denne bedriften vil de feire når noen sier opp