Hun er «årets innovatør» i Ledertalentene 2016: Starter masseproduksjon av roboter for å hjelpe syke barn

Til våren starter Karen Dolva og kollegaene med masseproduksjon av roboter i Norge. Ideen om å lage en stedfortreder i klasserommet for syke barn har gitt 15 arbeidsplasser – og klare planer om ekspansjon internasjonalt.

ÅRETS INNOVATØR: Karen Dolva, gründer i No Isolation, er kategorivinner i årets utgave av E24s Ledertalentene.

Foto: Hanne Pernille Andersen
 • Eric B. Utheim
Publisert:

– Vi har drevet salg nå i 11 uker. Vi hadde ingen volummål i høst, men ønsket å vise at vi kan selge produktet, at det finnes kunder der ute som ønsker å betale, og at det faktisk virker slik vi lover at det skal. Alt dette har vi klart.

Karen Dolva snakker fort og engasjert om sitt hjertebarn, roboten AV1.

Gjennom sitt eget gründerselskap No Isolation har hun og medgründerne laget en robot som gir syke og sengeliggende barn muligheten til å følge med i klasserommet, og holde kontakten med klassevennene, selv om de er uten mulighet til å komme seg ut av sykehuset eller hjemmet.

Roboten – formet som en byste – kan plasseres i klasserommet, håndballgarderoben eller på en annen ønsket arena – og gjennom 4G streamer den lyd og video til det sengeliggende barnet, som kan følge undervisningen på skjerm der han eller hun er.

Lyd kommuniseres begge veier, så det er mulig å snakke både med lærere og medelever fra sykesengen.

Går internasjonalt

Siden starten har No Isolation vokst til 15 ansatte. En emisjon på 20 millioner skal skaffe nye muligheter for ekspansjon.

Nå står verden for tur.

– Vi åpner kontor i Nederland i februar eller mars, for enklere å kunne spre salg av produktet i Vest-Europa. På sikt skal vi se også mot Øst-Europa. Og i løpet av våren skal vi også legge en plan for hvordan vi skal kunne gå inn i det amerikanske markedet, sier Dolva.

– No Isolation er det hele og fulle livet mitt nå om dagen, og vil være det i overskuelig fremtid, ler 26-åringen – som stikker av med kategoriprisen som «årets innovatør» i E24s årlige Ledertalentene-kåring.

Neste fredag, 18. november, deles prisen for årets ledertalent ut.

I den publikumsttips-baserte kåringen finner en ekstern jury den flinkeste unge lederen som er 35 år eller yngre.

Kåringen er delt inn i åtte kategorier, hvor ledere som har utmerket seg innenfor et spesielt felt premieres. E24 skal i dagene frem mot hovedarrangementet avsløre én slik kategorivinner om dagen.

Og vinneren av fagkategorien for innovatører, er altså Karen Dolva. Tilsvarende pris i fjor ble vunnet av Karl Munthe-Kaas fra Kolonial.no.

– Det er en fantastisk rekke folk som har vunnet før meg, så dette setter jeg veldig stor pris på. Jeg er takknemlig, sier Dolva til E24.

Robot mot ensomhet

Robotene hun selger skrus sammen i No Isolations lokaler i Oslo.

Håpet er at man kan holde arbeidsplassene og produksjonen i Norge, også når masseproduksjonen starter til våren.

– Det er utrolig mange flinke folk i Norge når det gjelder robotikk og videooverføring. De foreløpige beregningene tilsier at det ikke blir dyrere når vi skalerer opp, så vi håper å være her.

I OSLO: Robotene settes sammen og sendes ut fra Oslo. – Kretskortene er laget her, panelene er fra Kina, sier gründer Karen Dolva.

Foto: No Isolation

Selskapet er ungt, startet 1. oktober i fjor.

– Vi eksisterer for å hjelpe mennesker ut av ensomhet. Det skjer mye på teknologi- og kommunikasjonsfronten, men det meste lages for dem som beveger seg fort, slik at de skal kunne bevege seg enda fortere. Vi ønsker å få alle med, og lage løsninger for dem som ikke klarer å bevege seg så fort.

Les også

Leder shipping-kontor i Singapore: – Undervurderte kulturforskjell -utfordringene

– Hvorfor akkurat denne gruppen?

– Vi hadde en idé om lage noe som hjelper folk. Vi lette etter en kommunikasjonsløsning der det trengs. Roboten ble til etter å ha pratet med barn, sykehus og lærere. Vi ville høre hvor det var behov, og startet med en løsning for unge langtidssyke.

En sentral skikkelse i fortellingen om No Isolation er Anne FI Troye. Hun mistet sin 16 år gamle datter til kreften i 2005, og har via Corneliastiftelsen jobbet aktivt for å hjelpe andre unge kreftsyke – blant annet ved å skaffe til veie kommunikasjonsmidler som mobiler, laptoper og tilgang til sosiale medier.

Dolva og hennes partnere kom i kontakt med henne på sin søken etter et problem å løse.

Troye jobber ut fra ideen om at langtidssyke ikke skal bli isolert og avskåret fra skole og venner mens de er syke.

Snakket med syke barn

Dolva og gjengen skjønte med en gang at de hadde funnet sitt problem.

– Vi fikk prate med barn som nylig var friskmeldt. De snakket alle om savnet etter å være på skolen, og ikke minst hvor vanskelig det var å komme tilbake etter å ha vært borte lenge.

– AV1-roboten er en stedfortreder. Den gir unge muligheten til å være ute i verden når de selv ikke kan delta.

De syke barna følger undervisningen eller praten via telefon eller tablet. Med touch på skjermen kan de bestemme hvilken retning roboten «ser», altså hvor kameraøynene ser-

– På selve roboten er det ingen knapper, det finnes heller ikke et dashbord som styrer roboten. Alt styres med touch fra telefonen.

Mange privatpersoner har skaffet robotene, enten ved å kjøpe direkte fra No Isolation, eller gjennom en leieordning de også opererer med.

– I tillegg har vi flere kommuner, skoler og sykehus på kundelisten. Og også organisasjoner som har kjøpt til sine medlemmer.

– På sikt ønsker vi å lage løsninger for eldre, og voksne, med ulike handikapp.

– Mitt beste råd? Spør om hjelp!

På E24s spørsmål om hvorfor hun valgte å bli gründer, svarer Dolva kontant:

– Det var ikke et valg.

Hun sier videre:

–Jeg finner glede i å jobbe på denne måten. Å ikke vite hvordan morgendagen ser ut passer meg veldig bra. Det samme gjør det å bygge noe selv, og å jobbe sammen med andre for å få til noe som ikke er gjort tidligere.

(saken fortsetter under bildet.)

ROBOTSELSKAP I OSLO: No Isolation lager roboter som skal hjelpe ensomme og syke barn. Fra venstre: Marius Waage Aabel, Marius Andreassen, Karen Dolva og Matias Meisingset Doyle.

Foto: Helen Jørum

Hun ble tidlig i informatikkstudiene dratt inn i miljøet rundt Oslo Startup Lab.

– Jeg vokste nesten opp der. Det var verdens kuleste deltidsjobb.

Les også

Tobias (32) er mentor for Vibeke Hammer Madsen (60)

Hun gikk sammen om UX Lab med fire andre, og jobbet med brukertesting. Etter ett år slutten hun, begynte hos Oslo Startup lab igjen – før hun gikk startet No Isolation sammen med Marius Aabel og Matias Doyle.

Som E24 tidligere har skrevet, sa førstnevnte opp fastjobb i oljen for å satse på prosjektet.

– Det er mange investorer i miljøet rundt Oslo Startup Lab. Vi startet der, og spurte rett og slett. Og når vi fikk snakke med én, spurte vi alltid om de visste noen andre vi også kunne snakke med.

Slik fikk de penger til å starte opp – og slik kom de også i kontakt med han som ga muligheten til å virkelig få fortgang i aktiviteten: Den erfarne venturekapitalisten Martin Hauge, som nå har blitt selskapets styreformann.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Nå begynner kandidatene å peke seg ut

– Han ga oss uvurderlig hjelp og tilgang til info. Vi var helt avhengig av å få med noen som hadde erfaring og nettverk, og som forsto hvordan en liten bedrift er skrudd sammen, kan vokse og hvordan man finner folk man kan stole på, sier Dolva.

– Martin har tatt oss fra være en liten bedrift, til noe som kan levere i hele verden. Vi har vært gode på å spørre om hjelp, og bruke den gode hjelpen vi har fått, sier «årets innovatør» i ledertalentene 2016, Karen Dolva.

– Om jeg skal komme med et råd til andre, så er det nettopp det: Møter du noen spennende som kan hjelpe deg, spør dem alltid om de igjen kjenner andre som kan hjelpe deg videre.

STEDFORTREDER: Roboten kan være syke barns stedfortreder i klasserommet, mens de er hjemme i sykesengen.

Foto: No Isolation
Les også

- Viktig å få frem det positive med å være leder

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Hemmende med mange eldre menn i topplederstillinger

Les også

Matkasse-gründer: - Kjennskap til merkevaren gikk fra 0 til 100 etter TV-reklamering

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Gründere
 2. Entreprenørskap
 3. Kreft
 4. Nederland
 5. Oslo
 6. Helse
 7. Ledertalentene

Flere artikler

 1. – Vi skal ta over verden

 2. – Timingen er veldig avgjørende

 3. I fjor måtte over halvparten av de ansatte gå etter omsetningssvikt – nå styrer de mot tidenes år

 4. Karen Dolva (30) kunne ingenting om data, men falt for informatikk: – Ganske magiske greier

 5. U-sving for norsk teknologiselskap: – Veldig fornøyd