Kristin Skogen Lunds ti ledertips

Hun har vært kåret til Norges mektigste kvinne flere ganger, og vært direktør så å si hele yrkeslivet. Nå deler hun erfaringer fra karrièren og sine beste råd til unge ledere. 

GIR KARRIÈRERÅD: Kristin Skogen Lund har hatt en lang og imponerende karrière. Selv mener hun det handler om å ta sjanser, og tørre å ta imot muligheter når de åpner seg.
Ledertalentene 2017
 • Ida Bing
Publisert: Publisert:

Kristin Skogen Lund er for de fleste kjent som administrerende direktør i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO).

Skogen Lunds karrière har gjort at hun i dag står som en av de mest sentrale personene i norsk næringsliv.

Hvordan har den reisen vært?
Og ikke minst – hva skal til for å lykkes som toppleder?

E24 tok en prat med norske direktørers egen direktør om hva det vil si å være en god leder, og hvordan en skal lykkes på veien mot et lederskap.

Kjenner du et ledertalent? Tips oss om din kandidat til Årets Ledertalent her!

Det handler om å ikke gro fast

– Jeg har hatt en veldig fin reise. Og det jeg har gjort klokt i er at jeg har vært åpen for muligheter, sier Skogen Lund til E24.

For NHO-sjefen er ikke i tvil om at mulighetene i arbeidslivet har kommet fordi hun har turt å flytte på seg.

Det handler om å gripe de mulighetene som kommer, selv om det ikke alltid er like lett.

– Det finnes jo en risiko ved å gå videre. Man har opparbeidet seg en erfaring og blitt trygg i en stilling, og da kan det være skummelt å tenke på at man må bygge opp noe helt nytt.

Gevinsten vil uansett komme hvis du lar være å gro deg fast i en stilling, mener Skogen Lund, som selv har vært innom flere bransjer i sin karrière (se faktaboks).

– Du får påfyll av ny kunnskap og nye erfaringer. Da får du med deg en stor bagasje av ulike opplevelser, innsikt i nye miljøer og kulturer. Og det er en absolutt styrke, sier Skogen Lund.

Ønsker flere kvinner i næringslivet

Skogen Lund har flere ganger blitt kåret til Norges mektigste kvinne. Gjennom sin egen karrière har hun engasjert seg for å få flere kvinner inn i et stadig mannsdominert næringsliv.

– Du har uttalt at Norge har et næringsliv som trenger flere kvinner ledelsen. Har du selv følt på en begrensning i din karrière fordi du er kvinne?

– Personlig har det vært nesten utelukkende positivt å være kvinne i næringslivet. Jeg opplever heller at jeg er blitt heiet frem.

Skogen Lund mener at det i mange sammenhenger har gitt henne en fordel nettopp å være kvinne.

– Som kvinne stikker du deg mer ut. Jeg har ikke opplevd misunnelse eller smålighet, men heller at folk har ønsket at jeg skulle lykkes.

I 2008 tok Skogen Lund over som visepresident i NHO.

– Den muligheten ville jeg kanskje ikke fått som mann, selv om mange ikke vil innrømme det. Og det har jo vært med på å påvirke meg veldig.

Artikkelen fortsetter under bildet.

MEKTIGSTE KVINNE: I kåringen av Norges 100 mektigste kvinner i 2011, i regi av finansbladet Kapital og Polyteknisk forening, kom daværende Telenor-direktør Kristin Skogen Lund til topps på listen. Her mottar hun blomster av tidligere NHO-president Trygve Hegnar.

– Hvor langt mener du vi har kommet i dag, når det kommer til å få kvinner inn i næringslivet?

– Vi ikke i mål i det hele tatt. Selv om viljen og ønsket for å få flere kvinner inn i næringslivet er der, så har jeg ikke et klart svar på hvorfor.

– Det er ikke slik at vi ikke aksepterer kvinnelig lederskap, men vi har ikke helt klart å knekke den nøtten, sier Skogen Lund.

Hun tror den lave andelen av kvinner i næringslivet har grobunn i ubevisst forskjellsbehandling, selvpåførte begrensninger hos kvinner selv og kulturelle holdninger som samfunnet enda ikke har fått bukt med.

Skogen Lunds 10 ledertips

1. Husk at du har videre rammer enn du tror

Er du veldig forsiktig unngår du å gjøre feil, men du setter heller ikke varige spor.

2. Bidrar til trygghet blant de ansatte

Led transparent, åpent og forståelig. Kommuniser godt med alle dine ansatte, lytt til dem, og ta hensyn til deres innspill.

– Vær tydelig på negative tilbakemeldinger også, så lenge du er konsekvent. Da blir folk trygge på deg, og vet hvor de har deg.

3. Bruke tid på hvorfor, ikke bare på hva

Dersom du skal gjennomføre endringer trenger de ansatte å få innblikk i hvorfor endringene kommer, ikke bare at de kommer.

KARRIÈRESPRANG: Kristin Skogen Lund hadde som direktør for opplag og annonser i Aftenposten et ansvar for et samlet salg 1,8 milliarder kroner i 2007 til 2010. Et par år senere gjorde hun et sprang inn i Telenor, en helt ny bransje, hvor hun hadde ansvaret for en omsetning på 50 milliarder.

4. Skaff deg faglig snøring.

Man kan ikke lede en bedrift uten å skjønne hva bedriften holder på med.

– Når man snakker om ledelse er det helt sentralt at man er god på det man skal kunne rent faglig, sier hun.

For å lykkes må du bruke tid med folk rundt deg som har ekspertise, og stille de spørsmålene som ofte ligger utenfor boksen, peker hun på.

– Vær djevelens advokat, selv om det kan handle om å stille «dumme spørsmål». En foroverlent nysgjerrig holdning, hvor du stadig søker ny kunnskap, er viktige momenter.

– Jeg kan selv kjenne meg igjen i det. Mange mennesker har en viss teknologivegring for eksempel. Men hvis man først går inn i et nytt område, og du forstår det, det er da ting blir gøy, sier Skogen Lund.

5. Husk at å lede er å prestere gjennom andre

Du lykkes når de under deg gjør det bra; når de lykkes, når de skinner.

Men det betyr også at du må gi slipp på noe av kontrollen. Skal ansatte lykkes, må de få sjansen til å beslutte, utøve, prøve og også feile.

– Å lede er å jobbe med mennesker, og å kunne forstå at det ikke er ens egen prestasjon. Du skal lede gjennom å gi andre ansvar, men fortsatt være konsekvent og tydelig i alt du gjør, sier Skogen Lund.

6. Gjør deg ikke skyldig i unnlatelsessynder

Problemer går ikke bort av seg selv, aller minst problemer av personalmessig art. Ta tak i også det som er vanskelig og jakt gode løsninger. Det finnes alltid en løsning!

7. Tenk «5-15-80»

TENKE GJENNOMFØRINGSEVNE: Her er Kristin Skogen Lund i 1999, da hun var administrerende direktør i Scandinavia Online (SOL). Mantraet om å tenke «5-15-80» var noe hun allerede da jobbet etter.

Suksess bygger 5 prosent på gode planer og strategier, 15 prosent på en sterk posisjon og 80 prosent på gjennomføringsevne. Det er den gjennomføringsevnen som skiller klinten fra hveten.

– Dette er et mantra jeg har brukt siden 1998, da jeg var i SOL (Scandinavia Online, red.anm.). For det er viktig å huske på at det er hva du gjør som virkelig betyr noe.

Skogen Lund peker på at altfor mange kan sette seg fast i et visst spor som de selv har planlagt, i stedet for å vurdere hva som skal til for å gjennomføre noe.

– Å få til at noe skal skje, er noe helt annet enn å ha en god idé.

8. Ta utfordringer

Når muligheten byr seg til å ta ledelsen bør du gripe den. Hver gang det blir for komfortabelt; gå videre og søk nye utfordringer.

9. Sikt høyt

Ikke gå for kretsmesterskapet – gå for å vinne VM! Det trenger både du, de du leder, de du jobber for – og også norsk næringsliv mer av!

10. Stol på deg selv

Alle har en innebygd usikkerhet i seg. Å være usikker er ikke svakhet, men en del av å reflektere og balansere risiko. Stol på deg selv, men lytt til innspill fra de du jobber sammen med og de du leder.

Les også

Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

Les også

– For noen blir det dramatisk

Les også

– Lederjobben gjør meg til en bedre mor

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Næringsliv
 3. Kristin Skogen Lund
 4. Ledelse
 5. Kvinner
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. – Lederjobben gjør meg til en bedre mor

 2. Kristin Skogen Lund blir konsernsjef i Schibsted

 3. E24-podden: Kristin Skogen Lund og veien til toppen

 4. Kristin Skogen Lunds fire råd til unge ledere

 5. – Merkelig at det står verst til i næringslivet