Innovasjon Norge-leder Anita Krohn Traaseth: – Ingenting tydet på at jeg skulle bli en leder

15. september har Anita Krohn Traaseth to år som toppsjef i Innovasjon Norge. Veien dit var ikke enkel, forteller Traaseth til E24.

TIDLIGERE LEDERTALENT: Anita Krohn Traaseth, leder av Innovasjon Norge.

Foto: Gorm K. Gaare
 • Tobias Fredø
Publisert: Publisert:

Traaseth hadde aldri noen verv eller ansvarsstillinger i ungdomsårene, ei heller lederambisjoner som skulle tilsi at hun en dag skulle lede teknologiselskapet HP i Norge, eller gründerpengesekken Innovasjon Norge.

– Jeg har en bakgrunn som ikke tyder på at jeg skulle bli leder, forteller hun.

Etter at Traaseth hadde tatt et år i Paris med fransk, exphil ved UiO, Markedskommunikasjon- og økonomi ved NMH (BI) og utenlandsstudier på USF i San Francisco, begynte hun som «trainee» i dataselskapet IBM.

Hun har nå vært i arbeidslivet i 20 år, og flesteparten av de årene har hun vært mellomleder i forskjellige selskaper.

– Som mellomleder har man veldig mange oppgaver, stort budsjettansvar og personalansvar, samtidig som man i grunn bestemmer lite. I tillegg må man hele tiden rapportere, ikke bare til de over deg, men også til de rundt når man jobber i en matriseorganisasjon. Det er en veldig krevende stilling, forklarer Traaseth, før hun fortsetter:

– Jeg følte meg ofte utilstrekkelig, at jeg ikke gjorde det godt nok og at jeg ikke klarte å følge opp alt og alle slik jeg ønsket. I tillegg var det mange timer med hardt arbeid i helger, ja, det gikk døgnet rundt i flere år. Men denne perioden er den som gjør deg klar til større oppgaver, og jeg lærte veldig mye, sier hun.

Det var ingen enkel reise, men Traaseth peker på at lederskap aldri er enkelt.

– Man må ta ansvar uansett om det går bra eller dårlig, sier hun.

Det var først etter at hun tok et kurs på lederutvikling ved prestisjeskolen Harvard, at hun hadde lyst til å satse på lederskap.

– Det var da jeg bestemte meg for at dette hadde jeg lyst til å gjøre. Siden det har jeg takket ja til lederoppgaver, og bygget meg opp fra bunnen av, sier hun.

Da Traaseth kom på E24s ledertalentliste i 2009, var hun både karrieremessig og personlig langt nede.

Samme dag som hun fikk vite om utmerkelsen, hadde hun registrert seg som arbeidsledig hos NAV.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For åttende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat

– Den mest omfattende stillingen jeg har hatt

I 2014 halverte oljeprisen seg på 6 måneder, fra toppnoteringen på 115.62 dollar, 21. juni, til under 57 dollar, 30 desember.

Ifølge statsminister Erna Solberg (H) var det nå klart at oljealderen var på hell. Samme år tiltrådte Anita Krohn Traaseth som sjef i Innovasjon Norge.

– Dette er nok den mest omfattende og komplekse lederoppgaven jeg har hatt, men den er også veldig givende. Det å ha en så offentlig rolle, hvor mange mener mye, både med og uten innsikt – er veldig krevende. I tillegg har vi jo et stort samfunnsoppdrag, især nå som Norge er midt i en omstillingssprosses. Men å være på en så viktig omstillingspost er først og fremst et privilegium, sier hun til E24.

Hun har tidligere hatt flere tunge lederposter i norsk næringsliv, som blant annet administrerende direktør i Hewlett & Packard Norge og strategidirektør i Det Norske Veritas Software

I tillegg til å skulle hjelpe Norges omstilling, er det også nok å gjøre internt i Innovasjon Norge, som er et statlig og fylkeskommunalt eid særlovsselskap.

– Vi har kontorer over hele Norge og i 35 land, med over 10 ulike fagforeninger med forhandlingsrett, og i tillegg bestemmes våre økonomiske rammer i statsbudsjettet, sier Traaseth.

Norges omstillingsprosess

– Vi er godt rustet, mener Traaseth og peker på at nordmenn ofte glemmer det Norge har bygd opp de siste 40 år.

– Sammenlignet med mange andre land har vi fortsatt en relativt lav arbeidsledighet, mye penger på bok og et stabilt politisk system – i tillegg til et omstillingsmotivert næringsliv.

For å demonstrere hvor Norge har kommet i omstillingsprosessen trekker hun fram den amerikanske professoren og forfatteren, John Kotter, og hans endringsmodell.

Den består av 8 trinn for å gjennomføre store endring i bedrifter og organisasjoner, men den kan også være relevant for et land i omstilling ifølge Traaseth.

For å demonstrere hvor Norge har kommet i omstillingsprosessen trekker hun fram den amerikanske professoren og forfatteren, John Kotter, og hans endringsmodell.

Den består av 8 trinn for å gjennomføre store endring i bedrifter og organisasjoner, men den kan også være relevant for et land i omstilling ifølge Traaseth.

– Norge har ikke kommet så langt enda. Vi er et sted mellom steg 2 og 3 på Kotters endringsmodell. Vi har sett at endring må til, sier hun, og peker på oljeprisfallet i 2014.

Det tredje steget i modellen er å ha en tydelig visjon for endringen. Her mener Traaseth at vi ikke er i mål enda.

– Vi er i ferd med å stake ut en kurs. Vi må bli tydeligere på hvor Norge vil fremover, og hva vi vil gjøre, sier hun

– Men er vi på rett kurs?

Jeg tror Norge er der vi skal være for øyeblikket. Som jeg har pekt på tidligere, har mye skjedd siden 2014, og store endringer er på gang. I 2017 kommer perspektivmeldingen, og den blir kjempeviktig, svarer hun.

Hvert fjerde til femte år fremlegger Finansdepartementet perspektivmeldingen. Den belyser fremtidsutsiktene og utfordringene for norsk økonomi i årene som kommer.

Les også

– Jeg må være riv, ruskende gal

Les også

Monica (43) ville bli sjef igjen – fikk muligheten i USA

Les også

– Det ligger mer teknologi bak et papirfly enn en Boeing 737

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Anita Krohn Traaseth
 3. Innovasjon Norge
 4. Norge
 5. Ledertalentene

Flere artikler

 1. – Hadde ingen ambisjoner om å bli gründer

 2. – Følte meg sær og alene som gründer på nittitallet

 3. - Ledertalentene er min form for høstjakt

 4. – Viktig å synliggjøre unge som kan gjøre en forskjell i verden

 5. Kolonial-gründerens beste ledertips