SAFH-direktøren tiet om økonomisk rot

Direktør Per Haugum i SAFH skal, ifølge fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog, ikke ha fortalt om uryddige økonomiske forhold da han ble ansatt. Nå vil også han bli gransket av Helsedirektoratet.

HOLDT TILBAKE: Per Haugum opplyste ikke om at han leverte inn advokatbevillingen sin i 1993 på grunn av økonomiske forhold.
Publisert:

Samme dag som det ble kjent at administrasjonssjef Liv Løberg i Statens autorisasjonskontor for helsepersonell (SAFH) hadde jukset med CV og vitnemål valgte Haugum, som var Løbergs sjef, å gi opplysninger om eget økonomisk rot på 90-tallet til helsedirektøren.

– Haugum ga hittil ukjente opplysninger om at han i 1993 leverte inn sin advokatbevilling og at han fikk den tilbake i 1998. Undersøkelser vi har foretatt hos Tilsynsrådet for advokatvirksomhet har vist at han gjorde dette på grunn av økonomiske forhold som kan ha vært kritikkverdige, sier fungerende helsedirektør Bjørn Guldvog til NTB.

– Burde ha fortalt

Forholdene ble aldri straffeforfulgt og skal i dag være oppgjort. Det var i en vanskelig periode med sykdom i familien hvor dette skal ha skjedd. Haugum ble ansatt i SAFH i 2000. Den gang var det Helsetilsynet som hadde ansvaret for virksomheten, men ingen i ledelsen der skal ha visst om rotet som førte til at Haugum leverte inn advokatbevillingen.

– Opplyste Haugum om dette da han ble ansatt i SAFH?

– Nei, det tror jeg ikke han gjorde. Dette er helt nye opplysninger for oss. Jeg tror han burde ha fortalt om dette, sier Guldvog som ikke kan si om historien vil få noen konsekvenser for Haugum.

Frivillig permisjon

NTB forsøkte fredag kveld å få en kommentar fra Per Haugum, men han ønsket ikke å snakke med pressen.

Per Haugum er i en tre måneder lang frivillig permisjon mens SAFH er under gransking for alvorlig brudd på rutinene. Granskingen startet etter at det i en politirapport ble avslørt at mange helsearbeidere med utdanning fra utlandet uriktig har fått autorisasjon fra SAFH til å jobbe i norsk helsevesen.

– Det er helt åpenbart at han, underveis i denne prosessen, burde ha fortalt oss om dette, sier Guldvog.

Les flere nyheter på E24.no

Publisert: