Disse jobbene kan forsvinne i fremtiden

De mindre kunnskapsintensive yrkene er i faresonen, ifølge en ny artikkel.

ROBOTISERT: Her jobber robotarmer med å lage en Porsche i en ny fabrikk i den østtyske byen Leipzig. Fabrikken åpnet for en uke siden.

Tobias Schwarz
  • Thomas Solberg
Publisert: Publisert:

To Oxford-professorer har forsøkt å kartlegge hvilke jobbfunksjoner som kan erstattes av datamaskiner og roboter med ny teknologi, ifølge den danske tenketanken Kraka.

De to har spurt ledende eksperter på roboter og kunstig intelligens hvorvidt ulike jobbfunksjoner kan utføres av utstyr kontrollert av datamaskiner.

Ifølge artikkelen «The Future of Employment: How Susceptible are Jobs to Computerization» er blant andre butikkansatte, telefonselgere, eiendomsmeglere og lastebilsjåfører i faresonen når robotene gjør sitt inntog.

Kunnskaps-jobber blir

Det vil imidlertid være vanskelig å erstatte jobber som forutsetter kunnskap på høyt nivå eller spesialkompetanse, ifølge forskerne.

For eksempel vil datamaskiner ha store vanskeligheter med å erstatte ingeniører, forskere, leger, pedagoger og skuespillere. Lederoppgaver vil også være vanskelige å løse.

Gruppene som med høy sannsynlighet kan erstattes er innenfor mindre kunnskapsintensive yrker. Enkelte jobbkategorier er spesielt utsatte:

  • En rekke jobber innen service og salg.
  • De fleste jobbene innen kontor og kundeservice.
  • En rekke jobber innen operatør-, konstruksjons- og transportarbeid.
  • En rekke jobber innen håndverk.

Vil fjernstyre lastebiler

Forskerne trekker frem lastebilsjåfører som eksempel.

Det å kjøre en lastebil er en nokså komplisert oppgave. Yrket krever et velutviklet sanseapparat, og evne til å tilpasse seg en rekke ulike situasjoner som kan oppstå.

Men bilindustrien har kommet langt innenfor forskning på førerløse biler. Kjente merker som blant andre Audi, Toyota, Volvo, Mercedes Benz og ikke minst Google har allerede kommet langt i forskningen med å lage slike biler.

Les også

Førerløse biler vil ta tilbake byene

Oxford-professorene forutsetter at slik teknologi blir utbredt, og peker på at det vil koste mange sjåfører jobben.

Detaljhandel i faresonen

De trekker også frem detaljhandelen, der netthandelens inntog allerede fordrevet mange butikkjobber.

Men ekspertene forskerne har intervjuet, mener datamaskiner og roboter også kan ta over oppgaver som ekspedisjon, varesortering og lagerarbeid.

Som kjent har netthandelgiganten Amazon og budkjempen UPS allerede forsøkt seg med droneteknologi. Amazon har også delvis automatisert sine enorme varelager med gigantiske roboter.

Les også

Google satser stort på roboter

Og Google er en av teknologigigantene som har satset mest de siste årene på å utvikle roboter for industrien og det logistiske markedet.

Omveltning i jobbmarkedet

Forskerne benytter disse funnene i en statistisk modell, for å beregne sannsynligheten for utskifting av de ulike jobbene.

De finner at 47 prosent av nåværende amerikanske jobber med høy sannsynlighet (70 prosent sannsynlighet eller mer) vil bli erstattet.

Den danske tenketanken Kraka har overført Oxford-professorenes modell til eget jobbmarked, i en rapport publisert på mandag. De finner at tilsvarende tall i Danmark er 37 prosent.

Les også

Robotene tar over oljeboringen

Forfatteren forklarer forskjellen mellom landene med at USA har flere servicejobber, som lett kan erstattes av maskiner.

Dette er i tråd med funnene i en finsk undersøkelse som ble publisert sist måned, som finner at en av tre finske arbeidsplasser står i fare for å forsvinne i løpet av de neste 20 årene.

De lærde strides - fortsatt

Spørsmålet mange stiller, er hvorvidt det vil være arbeid til alle i fremtiden, eller om det vil utvikle seg et kronisk underskudd på jobber - også her hjemme.

Som økonom og historiker Robert Skidelsky påpeker i en kommentar i britiske The Guardian, har denne problemstillingen blitt diskutert siden starten av 1800-tallet, da den industrielle revolusjonen tok til.

Tungvekteren David Ricardo vurderte muligheten for at maskiner ville erstatte arbeiderne, og fikk senere følge av Karl Marx. Men selv om ny teknologi har ført til at mange har mistet arbeidsplassene sine, har det alltid kommet til nye.

Den siste tiden har diskusjonen imidlertid blusset opp igjen. The Economist hadde temaet som sin hovedsak i januar.

Også her i Norge har utfordringen blitt diskutert. Til E24 har NHH-professor Tor W. Andreassen uttrykt bekymring for om vi vil greie å skape nye jobber i samme takt som de gamle forsvinner.

Les også:

Google har kjøpt selskapet bak roboten som løper fortere enn Usain Bolt– Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med robotGoogle gjør nytt «robot-kjøp»På innsiden av Googles smartbrillerDe førerløse bilene gjør Las Vegas

Publisert:

Flere artikler

  1. – Hver tredje arbeidsplass kan erstattes med robot

  2. Ny rapport: Roboter truer 10 millioner jobber i Storbritannia

  3. Halvparten av dagens jobber kan bli erstattet innen 20 år

  4. Teknologi tetter «Stoltenberg-gapet»

  5. Ny rapport: Roboter kan ta jobbene fra 10 millioner briter innen 2030