Finansprofilenes beste råd: – Lurt å ofre toppkarakteren for jobberfaring

De tok internship, bygget nettverk og reiste på utveksling. Nå deler unge finansprofiler sine beste tips med dagens studenter.

LEDERTALENTER: Hvilke råd bør framtidas ledere lytte til? Her fra E24-kåringen av Ledertalentene 2018 i desember.
Publisert:

For noen uker siden var opptaket til universiteter og høyskoler i Norge klart. Økonomi og administrasjon er som vanlig et svært populært studium, og mange står klare til å ta fatt på en bachelor- eller masterutdannelse om et par uker til.

Oda Graff, som i dag er analytiker i Danske Bank, valgte økonomistudier fordi det åpnet mange dører inn i næringslivet og ga mulighet til å velge mellom utallige bransjer og stillinger etter endt utdanning.

– Jeg har alltid hatt en drøm om å bli leder og følte at økonomistudiet åpnet døren til å få en lederstilling på sikt, forteller hun.

Dro til utlandet

Graff har utdannelsen sin fra Copenhagen Business School. Sett i ettertid er hun svært fornøyd med valget hun tok om å reise utenlands.

– Selv om Oslo er en stor by, følte jeg at miljøet var litt satt, og jeg hadde behov for å se hva annet som fantes der ute, forteller hun.

Les også

Nå må du fullføre graden for å få fullt stipend

Den viktigste erfaringen hun gjorde under studietiden, var å bli kjent med seg selv og hvordan faglige og personlige styrker kunne brukes i jobbsammenheng.

– Ikke minst har jeg lært hva jeg ikke er så god på og vet hva jeg kan jobbe med for å utvikle meg på disse områdene, forteller hun.

Men Graffs reise stoppet ikke i København. På bacheloren dro hun på utveksling til Nanyang i Singapore. Å reise på utveksling er noe hun varmt anbefaler nåværende studenter å gjøre.

– Jeg fikk utrolig mye igjen for det, sier hun.

Oda Graff studerte ved Copenhagen Business School i Danmark.

Dersom hun skulle gjort noe annerledes i studietiden, hadde hun vært flinkere til å holde seg oppdatert på nyheter om næringslivet og utviklingen i bransjene hun syns er interessante.

– Jeg ville også fra starten vært flinkere til å ta kortere og mer effektive dager på lesesalen. Da får man mulighet til å koble av med trening og noe sosialt på kveldene i de lange eksamensperiodene, sier hun.

Etter hun gjorde dagene på lesesalen mer effektive, fikk hun mindre stressende eksamensperioder.

– Jeg satt igjen med mer energi og bedre utbytte av lesingen, forteller hun.

Fornuftig å ofre toppkarakteren

For mange er det også vanskelig å vite om man skal satse på en deltidsjobb ved siden av studiene, eller om det er mest gagnlig å sitte på lesesalen og sikre seg en lang rekke med toppkarakterer. Graff tror en kombinasjon av begge deler er det mest hensiktsmessige.

Les også

Ledertalentene: Fikk toppjobb i Telenor etter internship i Nike

– Det er jo ikke til å legge skjul på at gode karakterer er viktig for å komme med i intervjuprosesser, så jeg vil ikke oppfordre noen til kun å fokusere på jobb, men jeg tror det å ofre toppkarakteren for relevant jobberfaring kan være et fornuftig valg, sier hun.

I tillegg mener hun at det å ha en relevant jobb ved siden av studiene gir bedre innsikt i skolefagene.

– Jeg personlig lærte absolutt mest av de forskjellige jobbene jeg hadde, både de som var direkte relatert til studiet, men også sommerjobber hvor jeg jobbet med mennesker og måtte tilegne meg og bruke andre egenskaper, forteller hun.

Internship som smakebit på drømmejobben

Også Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities, trekker frem viktigheten arbeidserfaring.

– Studiet ga meg en generell basis, som jeg har bygget videre på etter jeg begynte å jobbe. Som analytiker føler jeg selv at jeg lærte mest av internship jeg hadde i løpet av studietiden, forteller hun.

Les også

Tidligere Veidekke-direktør Hege Schøyen Dillner skal finne «årets brobygger» i Ledertalentene 2019: Ser etter folk som har hatt driv til å utvikle organisasjonen de har jobbet i

Trondsen mener også internship er en god mulighet til å finne ut om analytiker-jobben er noe man kan trives med. Selv gikk hun fra meglerhus til meglerhus med CV-en på jakt etter sommerjobb, som resulterte i et internship i SEB Enskilda.

– Jeg trivdes med arbeidsoppgavene, og dermed ble det min vei videre, sier hun.

Bortsett fra internship deltok hun også i forskjellige studentorganisasjoner på NHH. På den måten stiftet hun mange verdifulle kontakter.

– I tillegg til mye gøy gir det deg et kontaktnettverk du kan dra nytte av senere i arbeidslivet, mener hun.

Henriette Trondsen, analytiker i Arctic Securities, tok internship og engasjerte seg i studentforeninger ved NHH.

Velge utradisjonelt

Viktigheten av å bygge nettverk understrekes også av Charlotte Wallem Rakner, investment professional i Norvestor Equity.

– Det er viktig å tilegne seg faglig kompetanse, men også å bygge nettverk for å få nye impulser samt noen å sparre med, mener hun.

I likhet med Trondsen mener også Rakner at internship gir verdifull erfaring. Selv hadde hun internship i Argentum private equity og deretter fikk hun fast jobb i virksomheten. De siste årene har Rakner spilt en viktig rolle i å bygge opp satsingen på finansnæringen på Vestlandet.

– Man kan se på seg selv om sin egen bedrift, der man bør ha et bevisst forhold til hvilket marked man vil konkurrere i og hvordan man skal skape verdi. Deretter gjelder det å bygge opp den kompetansen og de kapabilitetene som gjør at man skiller seg positivt ut blant konkurrentene. Et internship kan være med og gi god innsikt i markedet man ønsker å jobbe i, mener hun.

Charlotte Wallem Rakner jobber i Norvestor Equity og er sentral i finansnæringen på Vestlandet.

Dessuten har Rakner benyttet muligheten til å reise på utveksling. Oppholdene i Paris og Melbourne ga nye perspektiver, både faglig og kulturelt. I tillegg er også aviser og tidsskrifter en god kilde til ny kunnskap. Å forstå hvordan man kan bruke teknologi til å skape verdi innenfor økonomi- og finansfagene, blir viktigere og viktigere.

– Sug til deg all den kunnskapen du klarer, oppfordrer hun.

I møtet med andre og mer erfarne yrkesutøvere er det også viktig å huske at perspektivene man har som ung, er verdifulle.

– Derfor bør man tørre å ta ordet i diskusjoner og debatter. Næringslivet er i konstant endring, og du har en unik mulighet til selv å være med og påvirke utviklingen. Vis hva du står for, ta utfordringer, og stol på det selv. Ikke vær redd for å utfordre det etablerte, sier Rakner.

Søvn og fritid er viktig

Fredrik Stene, Vice President i analyseavdelingen i Clarksons Platou Securities AS, oppfordrer også økonomistudentene til å være frempå og utfordre seg selv. Å kaste seg ut i noe som virker litt uforutsigelig, gir trening i å ta kontroll på situasjoner som ligger utenfor eget styringsrom, og det kan komme godt med i arbeidslivet.

– Det kan være alt fra å si hei til sidemannen på forelesningssalen, rekk opp hånden i timen eller å delta i en studentforening, sier Stene.

Les også

Skaper møteplasser for unge i finansbransjen

I tillegg til å gå på forelesninger tilbringer mange studenter utallige timer på lesesalen. Mellom pensumbøkene og utregningene er det likevel lurt å sikre seg nok søvn og unne seg litt fritid. Det er viktig for å kunne prestere godt.

– På NHH var det tidvis slik at man skulle sitte lengst mulig på lesesalen, men det er hvor produktiv dagen er som er viktig, ikke det faktiske antall timer man bruker på lesesalen, mener han.

Lære av nederlag

Stene har hatt internship i både DNB og Pareto, men veien til det første internshipet var ikke uten hindringer. Da han var ferdig med andre året på bacheloren og søknadsfristen til internshipene nærmet seg, sendte han søknad til samtlige finanshus og håpet å komme til intervju.

– Jeg tenkte at sjansen for å få internship mellom tredje og fjerde året ikke var så stor, men jeg søkte likevel, forteller han.

Søknadene ga tre intervju, men ingen internship. Han ga imidlertid ikke opp, og i det minste hadde han fått trening i å skrive søknader og å være på jobbintervju. Neste år sendte han nye søknader til finanshusene.

– Da hadde jeg ett år mer på skolebenken og hadde øvd meg på å skrive søknader. I tillegg hadde jeg forberedt meg bedre til intervjuene, forteller Stene.

Og det var trolig verdt den ekstra innsatsen, for Stene fikk internship i DNB. Neste år fikk han internship i Pareto og deretter fast jobb i finanshuset. At det ikke gikk på første forsøk, mener han var en nyttig erfaring.

– Av og til går det ikke som man håper, men istedenfor å la seg knekke, må man se fremover og bruke det som en anledning til å lære hva man kan gjøre annerledes neste gang, mener han.

Finansprofil Fredrik Stene deler sine beste tips med dagens økonomistudenter.

Engasjement og genuin interesse

Gode karakterer er som regel inngangsbilletten til de ettertraktede internshipene, men Stene forteller at det fins unntak, og at det også er andre kvaliteter som er viktige.

– Det jeg også tror man kan vinne på, er å ha et engasjement som skinner gjennom. Med engasjement og genuin interesse, kan man komme langt, mener han.

Å skrive en søknad der man får frem engasjement, og at man klarer å omsette teori til praksis, kan man med andre ord ha mye å vinne på. I den forbindelse mener Stene det kan være nyttig trening å kjøpe egne aksjer, følge med på kursutviklingen og analysere selskaper man syns er interessante.

Les også

Kom til Norge som 16-åring uten å kunne alfabetet, nå er 27-åringen butikksjef

– Det er ikke til å legge skjul på at karakterene ofte er den første screeningen arbeidsgiverne gjør, men engasjement er også en viktig faktor. Det er vanskelig å lære en arbeidstager å bli engasjert hvis han ikke er det på forhånd, mener han, derfor er dette en ekstra positiv faktor hvis det skinner gjennom.

Og dersom drømmen er å jobbe innenfor finansnæringen, har Stene et konkret råd:

– Ikke sov i finansregnskapstimene. På NHH syns mange dette var et kjedelig fag. I mine øyne har det vært et av de nyttigste. Å klare å holde tungen rett i munnen her, med resultat, balanse og kontantstrøm, får man mye igjen for senere.

Publisert:

Her kan du lese mer om