40.000 oljejobber borte

Siden 1. januar 2014 har 40.000 oljejobber blitt borte fra norsk sokkel, viser en ny oversikt fra DNB Markets.

TUSENVIS SAGT OPP: Flere olje- og oljeserviceselskap har måttet nedbemanne, ikke bare en, men flere ganger de siste par årene.
  • Ingvild Sagmoen
Publisert:

Oversikten, som er utarbeidet av DNB Markets-megler Truls Oma Erichsrud, viser at vi nå har passert 40.000 annonserte jobbkutt i oljesektoren. Oversikten teller annonserte jobbkutt tilbake til 1. januar 2014.

22. april i år viste opptellingen at 35.000 oljejobber var borte. Det betyr at minst 5.000 jobber har blitt kuttet eller annonsert kuttet i løpet av det siste halve året.

Seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets understreker at DNB Markets' oversikt er en brutto opptelling, og er ikke spesielt overrasket over det tallene viser:

– Disse tallene viser antallet som er oppsagt, og tar ikke med antallet som er kommet i jobb igjen. At det har forsvunnet jobber i den størrelsesorden er ikke spesielt oppsiktsvekkende tatt i betraktning den nedturen som har vært i leverandørindustrien.

Gonsholt Hov mener det er punkter i norsk økonomi som taler for at vi skal være forsiktige med å si at bunnen er nådd. Han viser til konjunkturbarometeret for norsk industri for tredje kvartal, som viste pessimisme i leverandørindustrien.

– Vi ser at det er en fortsatt krevende situasjon for leverandørindustrien, og konjunkturbarometeret viser at utsiktene har forverret seg, sier han.

Gonsholt Hov mener konjunkturbarometeret, til sammenligning med PMI-tallene som kom tirsdag, viser et bedre faktisk bilde av industriproduksjonen de siste årene.

Han trekker frem at han tror også netto sysselsetting innen oljesektoren vil fortsette å falle.

Flere nedbemanningsrunder

Senest 10. oktober varslet oljeserviceselskapet Beerenberg at de kutter ytterligere 250 stillinger. En tilsvarende nedbemanning ble varslet hos selskapet i september, og selskapet vurderer også nye kutt neste halvår.

Totalt, medregnet de sist varslede kuttene, har Beerenberg kuttet hele 900 stillinger i løpet av oljebremsen, viser DNB Markets' oversikt.

Et annet selskap som gjentatte ganger har varslet kutt, er National Oilwell Varco (NOV). Oljeserviceselskapet har tilsammen nedbemannet med 2.585 personer siden begynnelsen av 2104. I september ble det kjent at NOV vurderer enda en runde med jobbkutt.

Frykter enda flere

Selskapet som har kuttet flest jobber er Aker Solutions, med en total på 3.270. Deretter følger Statoil med 3.023 jobber kuttet.

Fagforeningene Nito og Tekna, som har mange oppsagte oljeingeniører blant sine medlemmer, frykter vi ikke har sett den siste runden med nedbemanning ennå:

– Vi får fortsatt stadig varsel om nedbemanninger og permitteringer, og selv om takten er noe lavere nå, ser vi foreløpig ingen tegn til at dette er over, sa Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg til E24 for et par uker siden.

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

  1. Oljebransjen
  2. Oppsigelse

Flere artikler

  1. Nav: 4.900 varsler om permitteringer og oppsigelser

  2. Kyllingstad tror vinteren kan bli tøff i oljebransjen

  3. Enda flere må gå i Sodexo

  4. – Det er aldri en hyggelig beskjed

  5. 250 må gå i Beerenberg