Ledertalentet Usman Mushtaqs corona-dilemma: Fryktet avgjørelse ville føre til opptøyer og sult

Som rådgiver for Pakistans helseminister under pandemien var Usman Mushtaq fra Oslo med på å ta svært vanskelige valg: Valg som berget liv, men samtidig kostet millioner av mennesker levebrødet.

Helsebudsjettet i landet med 220 millioner innbyggere var før pandemien på størrelse med det Oslo kommune bruker på primærhelsetjenesten. Usman Mushdaqs (i midten) jobb som rådgiver for helseministeren i Pakistan under coronapandemien var krevende.
Publisert:

– Det var brutalt. Det var den tøffeste perioden i livet mitt, sier Usman Mushtaq om corona-året 2020.

– I februar 2020 lagde vi en pakke med tiltak for å stoppe spredningen av covid-19. Dagen etter at tiltakene trådde i kraft mistet millioner av mennesker inntektsgrunnlaget sitt.

Landet med 225 millioner innbyggere hadde før pandemien et helsebudsjett på størrelse med det Oslo kommune bruker på primærhelsetjenesten.

Pandemien hadde derfor konsekvenser av helt andre dimensjoner enn i Norge.

Usman Mushtaq (bakerst til venstre) jobber i dag i verdens helseorganisasjon med internasjonal pandemihåndtering. Bildet er fra et møte i WHO i 2021, mellom COVAX og den Afrikanske Union om utrulling av vaksiner i Afrika.

– I analysene våre fryktet vi for både opptøyer og sultkatastrofe. Beslutningene som statsministeren måtte ta fikk enorme konsekvenser.

Den norske legen og økonomen startet karrieren sin i Oslo, blant annet som rådgiver for Jonas Gahr Støre, og deretter som sekretær for Raymond Johansen og byrådet.

Som 29-åring ble han headhuntet til å jobbe for regjeringen i Pakistan. Nå jobber han i Genève med internasjonal corona-håndtering i Verdens helseorganisasjon, WHO.

Siden 2009 har E24 kåret årets ledertalent. Mushtaq har tidligere vært en av kandidatene i kåringen. Fristen for å nominere kandidater går ut tirsdag 9. august.

Kjenner du et talent? Fyll inn dette tipsskjemaet og nominer din kandidat.

Mushdaq tok permisjon fra studiene for å være med å bygge opp organisasjonen EAT Foundation sammen med Gunhild Stordalen.

Uenigheter om tiltak

Den unge legen forteller at det var uenigheter mellom folkehelserådene som ble gitt og statsministeren i Pakistan om hvilke tiltak man skulle innføre.

– Som lege var jeg opptatt av å begrense smitten, mens statsministeren var veldig mot strenge tiltak fordi han var bekymret for økonomien og fattigdom.

– Han valgte å gjøre ting annerledes, og begrenset tiltakene noe, inkludert at tiltakene ble løftet tidligere. Jeg var veldig skeptisk der og da, men i ettertid har jeg skjønt at det var det riktige å gjøre. Situasjonen var så spesiell på så mange måter.

En konsekvens av tiltakene som ble innført synes han er spesielt tung.

– Barn har vært den gruppen som har tapt mest. Vi besluttet å stenge skolene, og nærmere 50 millioner barn og unge fikk begrenset mulighet for å fortsette utdanningsløpet. Mange pakistanske barn aldri vil komme seg tilbake til skolebenken igjen.

Les også

Ledertalentene 2022: Kun én uke igjen til å komme med tips

Erfaringene i Pakistan går gitt Mushdaq ett blikk på Norge utenfra.

Tøft ansvar

Mushtaq forteller at det var tøft å ha så mye ansvar i en så ekstrem situasjon.

– Det var tungt å føle på ansvaret når arbeidet vårt rammet så mange så hardt. Vi fikk mye ros for hvordan pandemien ble håndtert, men å se konsekvensene av pandemien og tiltakene gjorde sterkt inntrykk. Så det har jo forandret meg.

For å håndtere et slikt ansvar er det viktig å ha folk å snakke med, mener Mushtaq.

– Det kan være familie og venner, eller en psykolog. For meg ble det veldig viktig å prate med familie og venner i Norge.

– Jeg følte jeg gikk i veggen flere ganger, mentalt og fysisk. Men man lærer også mye i en sånn situasjon, inkludert å se Norge med et perspektiv utenfra.

Disse lærdommene vil han nå dele med unge i Norge.

Usman Mushtaq mener unge i Norge har muligheter uten sidestykke til å påvirke og delta i samfunnet

Unike muligheter til å skape en bedre verden

Unge i Norge har muligheter uten sidestykke i verden, mener Mushtaq.

– I få andre land blir unge hørt, inkludert og verdsatt i beslutninger så høyt som i Norge. Det gir oss unike muligheter til å påvirke og delta i alle nivåer av samfunnet.

I Pakistan opplevde han utfordringer knyttet til sin unge alder.

– Det er en av de mange arbeidskulturforskjellene jeg la merke til i Pakistan, hvordan man ser på alder. Jeg ble raskt ydmyk i Pakistan, det er lett å fornærme kollegaer hvis du ikke forholder deg til normer og kodeks, spesielt i forhold til alder.

Det norske velferdssamfunnet er også noe Mushdaq mener må verdsettes.

– Vi har et grunnlag for at unge voksne kan ta valg som mange utenfor spesielt Europa ser på som risikofylt, for eksempel å ta seg et friår for å reise og oppleve verden, eller ta en pause i studiene til å få andre erfaringer. Det er mulig på grunn av tilgang til gratis utdanning, helse og gode ordninger for stipend og studentlån.

– Mine venner internasjonalt har ofte stilt spørsmål til hvorfor jeg tok pause under studiene eller hvorfor jeg ikke har tatt spesialisering. Jeg tenkte aldri på at det var stor karrieremessig eller økonomisk usikkerhet knyttet til valgene mine fordi vi har et sikkerhetsnett gjennom den norske modellen, sier Mushtaq.

Kom med tips! Kjenner du et ledertalent under 35? Tips oss her.

Før Usman flyttet til Pakistan jobbet han for byrådet og Raymond Johansen.

Multikulturelt samfunn: Avgjørende i en verden i rask endring

Mushtaq mener også at de som vokser opp i Norge i dag er privilegerte fordi samfunnet i Norge har blitt multikulturelt.

– Det er avgjørende for å kunne tilpasse seg en verden i rask endring.

– Det å være kjent med ulike kulturer er også en kjempefordel hvis man vil jobbe i utlandet eller med internasjonale kollegaer, legger han til.

Mushtaq jobber i dag i Verdens helseorganisasjon. Å være vant til å forholde seg til mange ulike kulturer er en stor fordel når man jobber i utlandet, mener han.

Bygg bred kompetanse og eksperimenter

Selv om Mushtaq egentlig er utdannet lege har han engasjert seg i aktiviteter langt unna pensum på det medisinske fakultet.

For to år siden var han med på et startup som koblet norske og pakistanske entreprenører for å jobbe med løsninger som kan øke økonomisk mobilitet.

– Jeg tror det er veldig lurt av unge å skaffe seg brede erfaringer i studieløpet og tidlig i karrieren. Å ha aktiviteter utenfor studier og jobb, det kan man lære mye av.

– Hvis jeg skulle gitt et råd til unge i tjueårene er det å ikke være redd for å eksperimentere i den alderen.

Usman Mushtaqs rås til unge er: Bruk det du er god på.

Start med det du kan

– Mange av de store utfordringene i verden er strukturelle og vi kan ikke løse alt alene. Men alle kan gjøre noe der de er. Jeg vil råde alle som har mulighet til å bidra til å tenke over hvordan de kan bruke sin erfaring i sitt lokalmiljø

– Bruk det du er god på, vi har et godt nettverk av frivillige organisasjoner i Norge. Er du for eksempel glad i å programmere, kan du også ta med den erfaringen til frivillig arbeid, sier han.

Erfaringer du får fra frivillig arbeid er også nyttig å ta med seg videre, legger han til.

En siste påminnelse: Fristen for å nominere kandidater går ut tirsdag 9. august. Kjenner du et talent? Fyll inn dette tipsskjemaet og nominer din kandidat.

Usman Mushtaq jobber i dag for WHO.
Publisert:
Gå til e24.no