NHH-professor: – For få folk med mastergrad i Norge
Professor mener at de nye jobbene som skapes har et høyere krav til kunnskap enn de som legges ned.
Innimellom makroøkonomenes evige bekymringer kan professor Kjell Gunnar Salvanes by på noen lyspunkter. Han tar for seg til hvilken grad det skjer omstillinger i Norge i dag.
- Mellom 25 og 30 prosent av de som er i jobb sluttet i jobben eller har blitt sagt opp i løpet av et år. Den gode nyheten er at det skapes nesten like mange jobber hvert år, forteller Salvanes.
Cirka halvparten av de som slutter går direkte til ny jobb. En tredjedel av jobbene blir lagt ned, forteller han.
- En annen måte å si at jobbene blir lagt ned på er at de allokeres til andre bedrifter og andre sektorer. Dette vil si at det er ganske mye omstilling i Norge, sier Salvanes.
– Feil om jobbmarkedet
Etter å ha undersøkt den store økningen i arbeidsledighet på 90-tallet, finner han at de som mister jobben i snitt gikk ned 5 prosent i lønn. Mange flyttet til et nytt sted for å få seg en ny jobb: etter den plutselige økningen i arbeidsledighet økte flyttingen med hele 25 prosent.
- Hvis noen tror at Norge her et rigid jobbmarked der ingen flytter på seg, så er altså det feil.
Norge er ett av de mest fleksible arbeidsmarkedene, etter USA og Storbritannia, sier Salvanes.
NHH-professor langer ut mot Siv Jensens oljepengebruk: – Rart de ikke har hatt guarden oppe
– For få med mastergrad
Utfordringene slik Salvanes ser det er at de nye jobbene som skapes har et høyere krav til kunnskap enn de som legges ned.
- Vi har for lite folk med mastergrad i Norge. Vi ligger for eksempel under OECD-gjennomsnittet. Det er også relativt få som tar yrkesutdanning. I tillegg gjør Norge det gradvis dårligere over tid på skolemålingene, sier han.
- Vi sliter altså både i toppen og i bunnen, sier Salvanes.
Salvanes talte til forsamlingen på NHH, der blant annet finansminister Siv Jensen var tilstede.
Finansministeren mener det viktigste er at folk velger riktig utdanning, og vil ikke si noe om det generelle utdanningsnivået i landet er for høyt eller lavt.