Svensk selskap innførte sekstimersdag: – Hadde vårt beste kvartal noensinne

Mer fritid ga bedre resultater for svensk reklamebyrå, men Spekter-sjefen vil ikke høre noe om innføring av sekstimersdager i Norge.

MER EFFEKTIVE? De ansatte i det svenske reklamebyrået Oss leverer bedre produktivitetsmessig med sekstimersdag, snarere enn 7,5 timer, sier byråets administrerende direktør.
 • Eirik Amb Nysveen
Publisert:

Fra tid til annen dukker debatten rundt sekstimersdager opp i Norge, og Fagforbundets leder Mette Nord åpnet i fjor høst for nulloppgjør på veien mot sekstimersdager i norsk arbeidsliv.

En som har dratt det enda lenger er daglig leder i det svenske reklamebyrået Oss, Julia Bendelin.

I januar i år introduserte hun sekstimersdager for sine ansatte.

Nå sier hun grepet var en umiddelbar suksess.

– Vi hadde vårt beste kvartal noensinne. Kundene har også merket forskjellen og er mer fornøyde, sier Bendelin til Veckans Affärer.

Ifølge Bendelin får man i dag mye mer ut av arbeidsdagene enn hva man gjorde før.

– Da jeg begynte å jobbe i 1998 hadde vi flere naturlige pauser. Bare det å starte datamaskinen tok fem minutter.

– Nå går alt i ett med ny teknologi, og det forventes at det leveres hvert eneste sekund. De naturlige pausene har forsvunnet, samtidig får kundene mye mer ut av en time de betaler for i dag enn for 12 år siden, sier hun.

Ifølge bedriftens hjemmeside har de seks ansatte.

Kunne blitt mer lønnsomme

Administrerende direktør i arbeidsgiverforeningen Spekter, Anne- Kari Bratten er ikke overbevist av historien fra Sverige.

– Tenk så mye bedre de kunne vært om de hadde jobbet mer enn seks timer.

– Da tenker jeg at de kunne fått enda sterkere økonomisk vekst ved å holde fast på 7,5 timer. Blitt enda mer lønnsomme, betalt enda mer skatt, slik at vi kunne fått enda mer inntekter til å forske og løse alle uløste problemer som kommer med fremtiden, sier Bratten.

KRITISK: Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter sier at sekstimersdager ikke har noe i norsk arbeidsliv å gjøre.

Hun mener at sekstimersdag ikke er noe som bør vurderes av noen i Norge i dag, og at utfordringene med produktivitetsveksten ikke vil kunne løses av redusert arbeidstid.

– Jeg synes det er et rent svermeri å tenke på sekstimersdagen i tider som dette. Det siste Norge trenger nå er en arbeidstidsreduksjon.

Bedre teknologi bør ikke føre til kortere arbeidstid

Les også

Onsdag kommer nye AKU-tall: Seniorøkonom: Fortsatt langt igjen før vi kan snakke om reell bedring i ledigheten

Spekter-sjefen er enig i at teknologi i noen yrker fører til at folk blir mer produktive, men det bør ifølge Bratten ikke føre med seg sekstimersdager av den grunn.

– Hvis et reklamebyrå klarer å øke produktiviteten med teknologi og elektroniske hjelpemidler må man ta med seg den videre. Man kan ikke ta ut veksten i produktivitet ved å gå ned i arbeidstid, det blir jo bare å bite seg selv i halen, da er vi helt i null, sier hun.

For fastlands-Norge har produktivitetsøkningen i snitt fra år til år siden 2006 vært på under én prosent i snitt, dette til tross for store teknologiske fremskritt de siste 10 årene.

– Det er et problem vi deler med hele den vestlige verden, og svaret er i hvert fall ikke å gå ned i arbeidstid, sier Bratten.

SEKSTIMERSLANDET: Flere svenske selskaper har testet ut kortere arbeidsdager, for et reklamebyrå på Gotland ble det en suksess med en gang.

Splittet LO

Et av argumentene som har blitt brukt for å innføre sekstimersdager har vært at sykefraværet vil gå ned, og at dette vil spare bedriftene for utgifter. Ifølge Bratten er det ingen ting som tyder på at dette er tilfelle.

– Norske kvinner jobber i snitt seks timer per dag, så i realiteten er sekstimersdag allerede innført blant norske kvinner med deltidsarbeid. Norske kvinner har nå et sykefravær som er 67 prosent høyere enn menn, på tross av at de jobber seks timer. Det er ikke noe hold i å si at sekstimersdag får sykefraværet ned, sier Bratten.

I LO har det vært intern uenighet når det kommer til innføring av sekstimersdag etter at LOs største forbund, Fagforbundet satte sekstimersdag på dagsorden i fjor.

Fagforbundets leder Mette Nord trakk frem seks argumenter til VG, for hvorfor sekstimersdagen bør innføres.

Ifølge Nord vil sekstimersdag:

 • Redusere forbruk og dermed ha en miljøeffekt
 • Få flere i arbeid
 • Flere kan jobbe heltid
 • Folk står lenger i jobb
 • Lettere å integrere innvandrere i arbeidslivet
 • Legge til rette for familier ved at både mor og far kan være i full jobb

Men også innad i LO er det uenighet.

– Det har ikke industrien råd til, uttalte leder Jørn Eggum i LOs nest største forbund, Fellesforbundet til VG i 2015.

– Det innebærer en kostnadsvekst på 20 prosent. Det vil få alvorlige konsekvenser for vår konkurranseutsatte industri

Les også

Aneesh Rajaram til topps i Ledertalentene 2016

Les også

550 mister jobben i Posten

Les også

Tobias (32) er mentor for Vibeke (60)

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv

Flere artikler

 1. Ap snuser på sekstimersdagen

 2. Jensen om seks timers arbeidsdag: – Kan bety økt skatt på 11 prosentpoeng

 3. Betalt innhold

  Har du fått en annen arbeidsrytme på hjemmekontor?

 4. Kraftige reaksjoner på Solbergs jobbadvarsel

 5. – Det er unektelig en trend at velstående, hvite damer ønsker å være hjemme og passe barn