Ledertalentene 2017

Ledertalentene-fagekspert for Årets Rådgiver: – Som å ha eksamen hver uke

Rådgiverbransjen kan være brutal, og unge rådgivere må jobbe beinhardt og regne med å bli målt hele veien, mener årets nye fagekspert Knut Olav Rød.

EKSTREMT: Knut Olav Rød i BCG (The Boston Consulting Group) er tydelig på at fremtidige konsulenter ikke kommer utenom høy innsats. Læringen er ekstrem, og ting skjer raskt i bransjen.

Foto: Astrid Dalen, E24
 • Ida Bing
Publisert: Publisert:

Årets nye fagekspert er tydelig på at unge rådgivere må jobbe beinhardt. En rådgiver må lede fra første dag, for i bransjen skal resultatene være målbare, og du blir hele tiden vurdert på ditt seneste prosjekt.

– Det viktigste er å gjøre en god jobb der du er nå. Det å være rådgiver er brutalt på en måte, fordi du er aldri bedre enn ditt siste prosjekt. Du måles hele veien, sier Knut Olav Rød.

Han er ny fagekspert for kategorien Årets Rådgiver i 2017-utgaven av E24s Ledertalent-kåring. Rød er partner ved The Boston Consulting Group (BCG) i Oslo, i tillegg er han rekrutteringsansvarlig for Oslo-kontoret.

– Jeg pleier å si til mine konsulenter at hvis du er vant til to eller tre eksamensperioder i året, så kommer du nå til en bransje hvor du har eksamen hver uke, sier Rød.

– For det er en bratt læringskurve. Ett år som rådgiver kan fort tilsvare tre år i en hvilken som helst annen stilling. Du får eksponering mot veldig mange ulike bransjer, og får se det hele fra innsiden, forteller Rød.

Vi ønsker ditt talent-tips!

Sammen med rekrutteringsselskapet Boyden skal E24 igjen kåre Norges beste ledertalent!

For niende året på rad leter vi etter dyktige ledere under 35 år, som har resultat-, personal- og/eller beslutningsansvar i næringslivet?

Kanskje er det DU som tipser oss om årets vinner? Klikk her for å melde inn din kandidat (det tar bare et par minutter)

– Falt mellom to stoler

Årets rådgiver er en ny kategori, som tar opp ledere innen konsulentvirksomhet og kommunikasjon.

Jurymedlem Hege Yli Melhus Ask.

Foto: Anders Park Framstad

Kandidaten må kunne vise til dokumenterbar suksess, være en teambygger, samt demonstrere svært høyt faglig nivå innenfor faget – og benyttet dette til å skape fremragende resultater for organisasjonen.

– Vi har en ny kategori i år som er tenkt konsulenter, hvorfor det?

– Den nye rådgiverkategorien er med fordi vi så at det er veldig mange dyktige folk i konsulentverden. De falt litt mellom to stoler i fjorårets kåring. Vi ønsker dem med, så da opprettet vi denne kategorien, forklarer jurymedlem Hege Yli Melhus Ask.

Hun er konserndirektør med ansvar for privatmarkedet i Gjensidige.

Utvikler de beste konsulentene

Selv om konsulentene kanskje ikke er sikre på hvilke bransjer eller områder de vil inn i, får de unge konsulentene testet ut flere miljøer under BCGs strukturerte lederutvikling.

– Du får en eksponering mot veldig mange ulike bransjer, og får se det hele fra innsiden, forteller Rød.

– Det er som med toppidrett. Talent er ikke nok. Det må også kombineres med hard trening og utfordringer som gjør at konsulentene vokser, sier Rød. Dette krever en høy grad av disiplin, for arbeidet er krevende.

Han mener en karriere som rådgiver er attraktivt nettopp fordi konsulentene får trening i å innta en lederposisjon. Dette gir en læringskurve som leder, og eksponering mot andre ledere. Unge talenter som begynner «rett på» i en bransje vil ofte ikke få samme type eksponering, mener Rød.

Her er Knut Olav Rød sammen med Ketil Gjerstad (t.v.). Sistnevnte er sjef for utvikling i den europeiske regionen, inkludert de nordiske landene.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Attraktiv bransje

– Vi har fått inn mange tips om kandidater med bakgrunn fra konsulentbransjen. Tenker du at det er en sammenheng her?

– Jeg tror den fundamentale forklaringen rett og slett går på at denne bransjen har ekstremt mange flinke folk. Og mange av dem som jobber i denne typen virksomheter er veldig ambisiøse, med et ønske og en vilje til å lykkes, sier Rød.

Han påpeker at folk i konsulentbransjen ønsker å skape verdi, og samtidig utvikle seg selv.

– Og det er svært viktig. «Professional services» er relativt sett en attraktiv bransje i Norge, som gjør at en stor andel av de største talentene her i landet begynner i en rådgivningsvirksomhet, sier Rød.

Han peker på at bransjen er preget av mange dyktige unge mennesker, som fort skaper seg et nettverk hos de store selskapene og hos kundene.

Les også

Ledertalentene 2017: – Det er dere der ute som skal ta over

– Jeg opplever at vår bransje er svært attraktiv for talenter i Norge. I land som USA og England er konkurransen om talentene fra for eksempel investeringsbanker, hedgefond og store industriselskaper mye sterkere. Det gjør at vi kan velge blant de absolutt beste topptalentene her i landet.

Må se resultater

– De beste rådgiverne bidrar til mest verdiskapning hos kunden. Fatter man ikke riktig beslutning, eller gjennomfører noe som ikke skaper verdi, så har man ikke lyktes. Mest mulig verdiskapning kommer når man jobber med de viktigste problemstillingene på avgjørende områder.

– Vi ønsker jo at noe skal skje, i form av lavere kostnader, en høyere inntekt eller resultater fra omfattende endringsprosesser. Å måle dette er ekstremt viktig.

Påvirkning er viktig for Rød, og derfor mener han det er vesentlig at resultatene må være synlige.

Les også

Ledertalentene 2017: Mie (35) sitter i ledergruppen for Oljefondets globale eiendomsinvesteringer med en portefølje på 191 milliarder

Rød mener det viktigste kriteriet er at man som rådgiver skaper en verdi for kunden. Noe som for Rød står som et viktig mantra: «Clients come first».

Selv jobber han med å utvikle talentene i konsulentbransjen, og mener konsulentbransjen har et stort samfunnsansvar som «forvaltere» av noen av de største talentene i Norge.

– Siden mange ønsker å gjøre en langsiktig karriere innenfor rådgivning, eller bruker oss som et springbrett inn i andre bedrifter og organisasjoner, er det opp til oss å legge forholdene godt til rette for at de utvikler seg til gode ledere. For Norge som nasjon er det svært viktig at denne «talentpoolen» utvikles best mulig.

Les også

Skaper arbeidsplasser for unge som faller utenfor

Les også

Ledertalentene 2017: Dette blir utfordringene for markedsførere

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Fungerer ikke å skremme selgere til bedre resultat i Norge

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Ledertalentene 2017
 2. Karriere
 3. Ledelse
 4. Leder
 5. Arbeidsliv
 6. Ledertalentene

Flere artikler

 1. Ledertalentene 2017: – Savner kandidater fra fiskerinæringen

 2. Ledertalent-juryleder: – Viktigere enn noensinne å anerkjenne talentene sine

 3. Hjelp disse med å finne årets ledertalent

 4. Kjenner du Norges største ledertalent? Nå har du bare én dag igjen til å nominere

 5. Ledertalentene 2017: Bare én uke igjen til å tipse om flinke folk