Marte Gerhardsen ny DNB-direktør - fikk kjeft av datteren

Når Marte Gerhardsen i dag inntar direktørstolen i DNB er det minst én som ikke er fornøyd: Gina (10) mener mamma burde fortsatt med å hjelpe fattige barn.

FRA BISTAND TIL BANK: Tidligere generalsekretær i Care, Marte Gerhardsen, skifter beite og blir direktør i DNB.
 • Kjetil Gillesvik
Publisert: Publisert:

- Begge barna mine syntes det var trist, spesielt den eldste, ler Marte Gerhardsen.

Hun forteller om reaksjonene hun fikk på hjemmebane da hun for halvannet år siden bestemte seg for å slutte som generalsekretær i bistandsorganisasjonen Care for å bli en del av DNBs lederprogram. I dag begynner barnebarnet til «landsfader» Einar i jobben som divisjonsdirektør for DNBs kundesenter. Der vil hun få 1000 ansatte under seg.

Men makt, innflytelse og penger imponerer ikke små sjeler.

- Jeg prøver å få dem til å forstå at det er viktig med bank og, at vi trenger verdiskaping, men innser at det er en pedagogiskoppgave som trenger tid. Datteren min var veldig stolt da jeg jobbet i Care og hjalp fattige kvinner. Hun sliter med å forstå at bank er viktig.

- Er hun idealistisk anlagt?

- Ja, veldig, sier Marte og smiler.

Makt og innflytelse er ikke noe nytt i det såkalte Gerhardsen-dynastiet. Men bankdirektør?

- Jeg tror ikke bestefar kunne gjort det samme, men det var en helt annen tid da. Nå er alle enige om at vi trenger et privat næringsliv og en offentlig sektor. Verdiskaping er helt avgjørende for at samfunnet skal fungere. Det er en av grunnene til at jeg ønsker å jobbe i DNB.

Da hun takket ja til å delta i DNBs lederprogram for halvannet år siden ble det igjen fokus på etternavnet hennes og nettverk i Arbeiderpartiet. Konsernsjefen i selskapet heter Rune Bjerke, som er nær venn med statsminister Jens Stoltenberg.

Marte Gerhardsen avviser at hun er hentet til jobben på grunn av sine politiske nettverk.

- Jeg skal jobbe med kundene. Det har jeg også vært klar på hele tiden, at når jeg først skal jobbe innen næringsliv så vil jeg jobbe med kjernen av virksomheten - salg, kunder og inntjening.

- Nå kan du bedømme meg på tallene. Det er en viktig motivasjon for meg til å gjøre denne jobben. Jeg har alltid vært opptatt av objektive ting som kan vise at jeg duger, karakterer og sånn.

- Synes du det er urettferdig at etternavnet ditt hele tiden blir tatt frem?

- Jeg har alltid hatt det navnet. For meg har det derfor vært viktig å levere ting på egenhånd, og så har jeg tenkt at de hentydningene vil forsvinne etter hvert. Men nå er jeg snart 40 år og det henger fortsatt ved, sier hun og smiler.

- Det er nok noe jeg bare må leve med.

Fortsatt er det mye makt i familien. Søsteren Mina og hennes ektemann Eirik Øwre Thorshaug er begge statssekretærer i regjeringen, henholdsvis for Anniken Huitfeldt og Grete Faremo. Mamma Tove, som nå er gift med tidligere NAV-direktør Tor Saglie, har vært statsråd, mens pappa Rune fortsatt er aktiv i Oslo-politikken.

Og rett før jul ble mannen hennes, Erik Dugstad, ny avdelingsdirektør i Olje- og energidepartementet. Han er også leder for Korsvoll Arbeiderpartilag i Oslo.

Med to karrierer kan hverdagen være en utfordring:

- Det er et puslespill å få alt til å gå opp. Vi sitter mye foran PC-en om kvelden og jobber etter at barna har lagt seg. Jeg tenker at livet er faser. Det blir lite TV, kino og bøker. Det tenker jeg at jeg kan gjøre når barna er blitt store og ikke vil ha så mye med oss å gjøre.

- Hva lærte du av å komme fra Gerhardsen-familien?

- Jeg lærte masse ved at vi alltid diskuterte. Og så har jeg møtt mange mektige folk, så jeg har aldri hatt noe særlig autoritetsangst. Jeg vet at folk er folk.

- Er du stolt av etternavnet ditt?

- Ja, selvfølgelig. Jeg er stolt av både bestefaren min, foreldrene mine og søsteren min.

Barna heter Dugstad-Gerhardsen, som et kompromiss:

- Mannen min har tre eldre brødre som har masse barn som heter Dugstad. Da tenkte jeg at jeg hadde gode argumenter. Jeg syntes vi måtte ha noen som kunne bære Gerhardsen-navnet videre.

Les også:

 • Kritiserer norsk bistand
 • TV-aksjonen: – Overveldet over resultatet
 • De 100 ledertalentene
Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  – Hun kunne ikke skjønne hvorfor Rune Bjerke ville ha henne med i ledelsen

 2. - Det er ikke uvanlig å føle seg mye alene i starten som leder

 3. Går i «skytteltrafikk»
  mellom politikk og bistand

 4. Hun skjønte ingenting første gang Rune Bjerke tok kontakt: – Var ikke logisk for meg

 5. Drømmen om å gjøre noe stort