Vil ha flere svenske lærlinger

Folkpartiet og Socialdemokraterna frir til de unge og arbeidsløse i Sverige.

LÆRLINGER: - Det er bedre at en 20-åring har jobb som lærling med en litt lavere lønn enn at vedkommende er arbeidsløs og mottar sosialhjelp, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.
Publisert: Publisert:

Tiltak for å få flere unge i jobb sto i fokus da det liberale Folkpartiet og Socialdemokraterna presenterte sine valgprogrammer i Sverige fredag.

Folkpartiet, som er med i Sveriges borgerlige regjeringsallianse, mener ungdomsarbeidsledigheten er landets største utfordring på kort sikt. Derfor ønsker partiet å gjøre terskelen lavere for å ansette lærlinger, slik at unge arbeidstakere kan lære et yrke på en arbeidsplass.

Lavere lønn

Prisen de unge må betale er litt dårligere ansettelsesvilkår og lavere lønn.

– Det er bedre at en 20-åring har jobb som lærling med en litt lavere lønn enn at vedkommende er arbeidsløs og mottar sosialhjelp, sier Folkpartiets leder Jan Björklund.

Også i Socialdemokraternas valgmanifest legges det stor vekt på å få ned arbeidsledigheten blant unge.

Dropper arbeidsgiveravgift

Partiet har tidligere tatt til orde for å droppe arbeidsgiveravgift for bedrifter som ansetter unge, og nå vil partiet at dette også skal gjelde for selskaper som tilbyr unge praksis- eller traineeplass.

Partileder Mona Sahlin lanserer i manifestet også et mål om at Sverige innen 2015 skal være blant de ti beste landene i den såkalte Pisa-undersøkelsen til Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Undersøkelsen måler skoleelevers ferdigheter i matematikk, leseforståelse og naturvitenskap.

Det svenske valget til nasjonalforsamling holdes 19. september.

Publisert: