SSB-prognoser: For mange utdannede: Studiene som gjør det vanskeligere å få jobb

Økonomifag er blant utdanningene du bør droppe hvis fremtidige jobbmuligheter er viktigst. – Du skal være skikkelig god for å være sikret jobben du vil ha, advarer Adecco-sjef. Karina (22) og Johanne (21) er ikke bekymret.

JOBBSIKRE: Eiendomsmeglerstudentene Karina Berntsen (22) og Johanne Haakelien (21, foran) jobber begge i trainee-stillinger i Krogsveen ved siden av undervisningen, og er ikke det spor redde for å avslutte studiene uten jobbmuligheter. – Jeg tror jeg får jobbtilbud av Krogsveen når trainee-perioden er ferdig, sier Karina.

Foto: Karl Wig
  • Karl Wig
Publisert:,

Sprenger behovet. Ønsker du deg enklest mulig vei ut i arbeidslivet etter studiene? Da bør du droppe utdanning innen samfunnsfag, økonomi og administrasjon, og humanistiske fag.

Det viser Statistisk Sentralbyrås (SSB) prognoser for tilbud og etterspørsel etter forskjellige utdanningsretninger frem mot 2030.

– Disse skiller seg ut som grupper det vil utdannes for mange av de neste 20 årene i forhold til behovet. Konsekvensen er større rift om jobbene, sier prosjektleder Nils Martin Stølen i SSB til Dine Penger.

Fristen for å søke høyere utdanning går ut 15. april.

Les også:Slik velger du riktige studier

Tilbud spiser etterspørsel. De tre utdanningsretningene vil ikke nødvendigvis ha færre arbeidsplasser i vente. Tvert imot – SSBs beregninger viser at økonomi og administrasjon er blant retningene som vil ha størst vekst i etterspørselen etter arbeidskraft.

– Når det likevel blir for mange, er det fordi antallet som velger utdanningen overgår det økende behovet for arbeidskraft, sier Stølen.

Han forklarer boomen med at økonomistudenter fristes av et forholdsvis høyt lønnsnivå, mens samfunnsfag og humanistiske fag trekker til seg mange fordi studiene går for å være enklere enn realfagene.

– UHELDIG PRESS: Direktør i Adecco Search & Select, Guri Larsen, mener flere unge føler seg presset til å ta lange prestisje-studier, og påpeker at yrkesfagene mangler status.

Foto: Adecco

Utdanningspress. – I tillegg er det knyttet stor status til å ta høyere utdanning. Det kan forklare hvorfor mange velger dette, til tross for at det er mangel på arbeidskraft i yrker som kun krever videregående opplæring, sier Stølen.

Direktør i Adecco Search & Select Guri Larsen mener det har oppstått et norskt ideal om at «alle» må bli noe prestisjefullt, som gjør at mange unge føler seg presset til å begynne på lange studier.

– Jeg tror det er et uheldig press på høyere utdanning i Norge. Yrkesfagene har ikke god nok status, sier Larsen til Dine Penger.

Blant jobber Norge trenger flere til er bygg og anlegg, hvor videregående fagutdanning er tilstrekkelig.

I tillegg trengs flere sykepleiere, lærere, og ingeniører, viser SSBs beregninger.

Les også: Her er de «trygge» studiene

Sikre på jobb. BI-studentene Karina Berntsen (22) og Johanne Haakelien (21) går andre året på eiendomsmeglerstudiet, og er ikke det spor redde for å mangle jobb når de er ferdige. Begge jobber allerede i trainee-stillinger i Krogsveen, hvor de får bli ut studieløpet.

– Det gjør jo inngangen mye enklere. Jeg tipper jeg får tilbud om jobb i Krogsveen når trainee-perioden er ferdig, spår Karina selvsikkert, og legger til at hun merket seg behovet for flere meglere da hun valgte studiet.

– Ja, å få jobb som megler er enkelt, nikker Johanne, og legger til at det er desto hardere å gjøre jobben godt.

– Det er et utrolig stressende yrke hvor konkurransen mellom meglerkontorene er stor. Man må jobbe beinhardt i helgene og være sin egen lykkes smed, sier hun.

– Har ikke jobbproblemer. Arne Wellberg er markedssjef ved Handelshøyskolen BI i Oslo. Han sier de kjenner seg igjen i økende student-trøkk, men ser ennå ingen tegn til at det gir problemer med å skaffe jobb etter studiene.

– Fra 2001 og frem til i dag har vi hatt en jevn økning i søkere til BI. Men vi har til gode å se at våre kandidater har problemer med å få jobb etter endt utdannelse, sier Wellberg.

Han viser til BIs egne undersøkelser som igjennom flere år viser at ni av ti er i relevant jobb seks måneder etter endte studier, selv i vanskelige tider.

– Vi opplever at arbeidsmarkedet er veldig godt, sier BI-markedssjefen.

Må være «skikkelig god». Direktøren i Adecco Search & Select mener imidlertid at jobbsøkere med økonomibakgrunn har det tøft. Hun ser et overskudd av kandidater med utdanning innen økonomi -og administrasjon. Det gir stor rift om de ledige stillingene.

– Innenfor økonomi og administrasjon skal du være skikkelig god for å være sikret jobben du vil ha. De fleste av oss er jo midt på treet, kommenterer Larsen.

– Vær åpen. Skal man være sikret jobb etter endt utdannelse, mener hun det er viktig å sjekke hvilke behov vi får i samfunnet fremover – og være åpen for at det ikke bare er prestisjefylte utdanninger som gir en morsom arbeidshverdag.

– Ikke vær så stigmatiserende når det gjelder jobber. Mange bestemmer seg for at «dette kan jeg ikke drive med», uten å vite hva yrkene faktisk går ut på. Men mange jobber man tror er kjedelige, er faktisk kjempeinteressante, sier Larsen.

10 tips til valg av utdanning

1.Prøv din fremtid. Tenk ti år frem i tid. Hvor er du om ti år hvis du velger akkurat denne utdanningen? Hvilken jobb har du, blir du glad av den, og tjener du nok til å leve som du ønsker?

2.Vær brutalt ærlig med deg selv. Hva er du flink til? Har du det som trengs, eller bør du fylle på med noe annet før du søker drømmestudiet?

3.Snu i tide. Les Dine Pengers jobbsøkerskole for å få vite hvordan du skal gå frem i utsilingsprosessen, hvordan du skriver søknad og CV, og om intervjuet.

Jobbsøkerskolen finner du her

Ikke fortvil over valgmulighetene. Finner du ut at du har valgt feil, og vil endre studieretning, betyr det ikke slutten på karrieren din. Arbeidsgivere er mer opptatt av årsaken til at du endrer retning.

4.Er du usikker? Ikke ta et friår. Velg generelle fag som er allmennyttig, eller ta et år i utlandet. Språk og økonomi er basiskunnskap.

5.Gjør research. Søk informasjon på nett. Snakk med noen som har din drømmejobb. Hvordan er jobben i praksis. Vil du ende opp som denne personen?

6.Oppsøk motstand. Snakk med de som er uenige i ditt utdanningsvalg. Kanskje de har litt rett?

7.Ikke gjør som mora di sier. Hør på gode råd, søk kunnskap, men bestem selv. Det er din fremtid.

8.Velg med hodet og hjertet. Velger du ut fra interesse og ferdigheter, og i tillegg tar hensyn til hvilke kvalifikasjoner samfunnet trenger, ja da har du vinneroppskriften.

... og når du først har kommet inn på drømmestudiet:

9.Vær aktiv i studietiden. Ta utfordringer, ta verv og vær engasjert. Det er viktig for arbeidsgivere, men la det ikke gå ut over karakterene. Vis også at du kan prioritere.

Les mer: Slik blir du headhuntet

10.Bygg egen merkevare. Skaff deg nettverk, både blant medstudenter, studentforeninger og i arbeidslivet. Bruk sosiale medier til å markedsføre deg selv. Vær bevisst på hvordan du fremstår på nett. Arbeidsgivere ser på mer enn CV-en din.

Les mer: Slik får du mest ut av din «CV» på nett

Kilde: Amesto people og Dine Penger

mail
E24

Start dagen med

Morgengryn Logo

Hold deg oppdatert på de viktigste nyhetene, de siste nøkkeltallene, og dagens kalender. Tilbudet er gratis.

Flere artikler

  1. Adecco-sjef med varsko mot prestisjejaget: - Det norske utdanningspresset kan være skadelig

  2. Søknadsfristen nærmer seg: Slik velger du riktige studier

  3. Snart må du søke studier: Her er de «trygge» studiene

  4. Annonsørinnhold

  5. Oppfordrer sjefer til å gi ungdom en sjanse i sommer: Slik gjør du suksess av sommerjobben

  6. Du kan få sparken om du kler deg feil