Solberg: – Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for Norge

Statsministeren sier at om alle kvinnene som jobber deltid hadde jobbet heltid, så hadde det gjort mye for å redde behovene i velferdssamfunnet.

MÅ JOBBE MER: Erna Solberg lover å legge til rette for at det skapes flere arbeidsplasser.

Foto: Krister Sørbø E24 Dine Penger
 • Sigrid Moe
Publisert:

– Vi har en utfordring i at velferdssamfunnet vårt ikke er bærekraftig over tid, sier statsminister Erna Solberg fra scenen under NHOs årskonferanse i Oslo Spektrum.

– I dag er vi litt over fire personer i arbeidsfør alder per person i pensjonsalderen. I 2060 er det 2,5 personer i arbeidsfør alder per pensjonist, og i 2100 er det to pensjonister per person i arbeidsfør alder, sier Solberg.

Finansdepartementets beregninger viser at dette gapet vil koste fem milliarder kroner hvert år fra 2030.

– Om vi ikke gjør noe, så vil fremtidens budsjettkonferanser handle om å finne nye milliarder til å dekke det vi kaller demografiske kostnader, sier statsministeren.

Les også

Følg NHOs årskonferanse direkte

Må jobbe mer

Beregningene viser at om dette behovet kan dekkes ved at timeverket, antallet timer man jobber, økes med 13 prosent frem mot 2060. Men hun legger også frem beregninger som viser hvor i det norske samfunnet tiltak kan gi størst utslag.

Beregningene viser at om alle kvinnene som jobber deltid hadde begynt å jobbe heltid, så hadde arbeidstimene økt med hele åtte prosent.

– Kvinner som jobber heltid kan være en gullgruve for det norske samfunnet, sier Solberg.

Hun viser også at om ikke-vestlige innvandrere hadde like høy sysselsetting som majoriteten, kunne det øke arbeidstimene med 3,5 prosent, og om antall uføre ble redusert til svensk nivå, så kunne det gitt en økning på 1,75 prosent.

– Ingen er mot at vi skal jobbe for å utvide arbeidstilbudet, men hver gang vi forsøker å gjøre noe, blir det bråk, sier Solberg.

Les også

NHO-sjefen mener velferdsordninger skyver folk vekk fra arbeidsmarkedet: – Det er noe som ikke rimer

Utfordrer

Temaet for NHOs årskonferanse er «verdien av arbeid», og ett av de viktigste punktene som skal diskuteres i løpet av dagen er hvordan det kan bli flere arbeidsplasser i Norge, og hvordan vi kan sikre velferdsstaten.

NHO-sjef Kristin Skogen Lund sa i et intervju med E24 at vi i Norge har en velferdsordning som skyver folk ut av arbeidslivet.

Statsministeren utfordrer lederne i salen på to punkter:

– Når flere skal jobbe mer, må dere skape jobbene. Dere må være kreative og satse. Vi skal sørge for gode rammebetingelser, sier Solberg.

– Det andre punktet handler om at vi har et felles samfunnsansvar for å også ha rom for folk med utenlandskklingende navn, for dem som ikke går, men ruller til jobb, eller har hull i CV-en. De må også få plass, sier Solberg.

Les også

Kontantbruken minsker, men Nokas-sjefen har fremdeles troa på cash

Les også

Skogen Lund: Polsk opptur kan gi unge norske menn jobb

Les også

Selskaper kan få bot om kjønn favoriseres

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Arbeidsliv
 2. Erna Solberg
 3. Solberg-regjeringen
 4. Høyre (H)
 5. NHOs årskonferanse

Flere artikler

 1. Tajik: – Det må være aksept for å være mor og karrierekvinne

 2. NHO tror nordmenn må jobbe mer

 3. Årets NHO-konferanse blir heldigital

 4. – Det er unektelig en trend at velstående, hvite damer ønsker å være hjemme og passe barn

 5. Følg NHOs årskonferanse direkte