Kan få 390 millioner kroner for ett års arbeid

Hvis Shell tar over BG Group, kan Helge Lund selge aksjer for inntil 306 millioner kroner i løpet av neste år. I tillegg kommer lønn, etterlønn, bonus og kompensasjon for Statoil-aksjer han sa fra seg.

JACKPOT: Lunds engasjement hos BG Group kan vise seg å gi en meget god avkastning.

Berit Roald
  • Jo Andre Aakvik
  • Jostein Nissen-Meyer
Publisert:

Onsdag ettermiddag tyder alt på at tidligere Statoil-sjef Helge Lund vil forlate sjefsjobben i BG Group omtrent før han har fått startet.

I dag kom nemlig nyheten om at Shell har lagt inn bud på Lunds nye arbeidsgiver.

Allerede onsdag morgen sa Shell-sjef Ben van Beurden i et intervju med CNBC at nordmannen støtter Shells overtagelse av BG Group, men at han vil «gjøre egne ting» når overtagelsen er gjennomført, noe som trolig skjer tidlig neste år.

Les også

Britisk avis: – Helge Lund blir ikke toppsjef

Store aksjepakker

En gjennomgang av Lunds lønnspakke viser at 52-åringen, som tok over så sent som i februar, kan ta med seg aksjer for flere titalls millioner kroner når han forlater BG Group – trolig en gang neste år.

I BG Groups årsrapport for 2014 fremgår det at Helge Lund ble tildelt 1.141.011 BG-aksjer da han startet.

Samtidig fikk han ytterligere 80.711 aksjer som kompensasjon for en aksjebonus han sa fra seg i Statoil. I BGs årsrapport er denne kompensasjonen verdsatt til 750.000 pund – eller 13 millioner kroner.

Les også

Helge Lund begynner i ny jobb før tiden

* Legger man til grunn at budet fra Shell verdsetter BG Group til 13,50 pund per aksje, er verdien på alle aksjene Lund har mottatt i dag på 16,5 millioner pund, eller 198 millioner kroner.

* I Lunds lønnspakke legges det også opp til en årlig tildeling av aksjer gjennom en såkalt incentivpakke, på fagspråket kalt «Long-Term Incentive Plan», med en verdi på inntil ni millioner pund, eller 108 millioner i norske kroner.

* Dette betyr at Lunds aksjer alene kan nå opp i 306 millioner kroner i verdi.

Les også

Disse oljeavtalene skapte giganter

Grunnlønn: 18 mill.

I bunnen av Helge Lunds lønnspakke ligger det selvsagt også en fastlønn.

Den er ifølge årsrapporten på 1,5 millioner pund, altså 18 millioner kroner. Denne er i tillegg utgangspunktet for Lunds pensjonsordning, som utgjør 30 prosent av ett års lønn.

* Dermed får Lund er årlig kompensasjon på 1,95 millioner pund, vel 23 millioner kroner.

* Samtidig er det ifølge Reuters en klausul som sier at om Lund forlater selskapet som følge av en overtagelse, så vil han motta ytterligere en årslønn. Lund vil dermed få nær fire millioner pund i lønn og sluttvederlag, eller cirka 48 millioner kroner.

* Lund har også en lønnsbonus som kan utgjøre inntil 200 prosent av lønnen i året, denne er linken opp mot ulike parameter, deriblant aksjekursen - som naturlig nok gikk i taket i dag, da budet fra Shell ble kjent.

Legger man full bonus til grunn, så bli dette altså ytterligere tre millioner pund, eller 36 millioner kroner.

Summerer man opp lønn, bonus, sluttlønn, kompensasjon for bortfall av Statoil-bonus og full uttelling på aksjebeholdningen han er tildelt av britene, så vil man komme frem til en totalpakke fra BG på ikke mindre enn 390 millioner norske kroner.

Les også

Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp

Lønnspakken til nordmannen ble justert flere ganger før hans tiltredelse, etter at det ble rettet kritikk mot størrelsen på Lunds godtgjørelser.

Kommunikasjonsrådgiver Yulia Caris, er den eneste fra BG Group som har kommentert Lunds lønn. Hun sier følgende til E24 onsdag:

– Aksjene Helge har blitt tildelt er underlagt utviklingen i BG frem til fullførelsen av denne transaksjonen. Vi har en veldig klar og streng lønnspolitikk, og i henhold til den vil ikke dette bli evaluert før fullføringen (av oppkjøpet, journ.anm.). Inntil da, vet vi ikke hva beløpet vil bli.

Les også

Oljefondet kan dra inn milliarder på Shells storkjøp

Les også

– Statoil-comeback er svært sannsynlig

Les også

Tror Røkke kunne solgt Det norske for minst 15 mrd. i morgen

Publisert:

Flere artikler

  1. Oppfordrer BG-aksjonærer til opprør mot Lunds lønn

  2. Dette besto Helge Lunds britiske superlønn av

  3. På vei inn i verdens største oljeselskap?

  4. Schlumberger avviser: Helge Lund blir ikke toppsjef

  5. Helge Lund får millionlønn og privatsjåfør som styreleder i BP