LO-topp: – Jeg er svært skuffet

Lo mener at den nye arbeidsmiljøloven er et løftebrudd, blant annet fra KrF.

TILSTEDE: LOs andre nestleder var tilstede i Vandrehallen da regjeringspartiene og V og Krf la frem sitt endringsforslag.
Publisert:

Høyre, Frp, Venstre og KrF la i dag frem sitt forslag til ny arbeidsmiljølov.

Den innebærer blant annet mer søndagsjobbing og generell tilgang til midlertidige ansettelser.

Les også

KrF sikrer flertall for ny arbeidsmiljølov

– Løftebrudd

Hans Christian Gabrielsen, andre nestleder i LO, sier at resultatet av forhandlingene er svært skuffende.

– Dette er et løftebrudd, blant annet fra KrF, sier han til E24.

– Forslaget sidestiller midlertidige ansettelser og faste ansettelser, legger han til.

Hva vil dere gjøre?

– Vi skal nå studere dette grundigere, og jobbe intenst frem til kommunes- og fylkesvalget for å få et annet politisk flertall i kommunene, sier Gabrielsen.

– Dette er et håndslag til den useriøse delen av norsk arbeidsliv, sier Gabrielsen.

Høstens lokalvalg blir ekstra viktig for Gabrielsen og LO fordi det er opp til kommunene å velge om de vil innføre den nye arbeidsmiljølovgivningen.

YS-leder Jorunn Berland også skuffet. Blant annet over at forslaget om midlertidige stillinger fikk tilslutning av alle de fire partiene.

– Jeg registrerer at de fire partiene fremstiller forslaget sitt som en moderne og fleksibel lov. Etter vår mening er ikke dette måten å møte fremtidens utfordringer på, understreker Berland.

Hun er positiv til at det legges opp til at ordningen skal evalueres.

NHO er heller ikke helt fornøyd med forslaget.

– For NHO er ikke dette forslaget den moderniseringen som næringslivet hadde forventet, men det er likevel forbedringer på noen områder, sier NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, Svein Oppegaard til E24, og legger til at det likevel er viktig at det står et tydelig politisk flertall bak forslaget.

– Vi har jobbet mye med denne saken siden i sommer, og det har vært mye frem og tilbake. Vi ser det nå slik at forslaget som blir lagt frem blir vedtatt, sier Oppegaard.

Fornøyd med noe

Blant sakene NHO er fornøyd med at det blir økte rammer for avtalt overtid, og større mulighet for å jobbe mer i noen perioder mot kompenserende fri i andre.

De er også fornøyd med den generelle adgangen til midlertidige ansettelser i opptil 12 måneder.

I en pressemelding skriver de at blant løsningene som de ikke er fornøyd med er at fagforeningens sentrale vetorett blir stående, og at aldersgrensene i arbeidslivet heves fra 70 til 72 år.

Les også

Fagforbund vil ha Norge ut av EØS

Treårsregel

Både NHO og Virke er ikke tilfreds med at man nå ikke skal kunne ha vikarer i mer enn tre år før de har rett på fast jobb. Tidligere var den grensen fire år.

Virke-direktøren sier at hun er litt glad for forslaget, men skuffet.

– Vi opplever ikke at de fire partiene har tatt inn over seg utfordringene for norsk næringsliv, administrerende direktør i Hovedorgansasjonen Virke.

Hun mener at det som ble lagt frem ikke bidrar til den omstillingen statsministeren flere ganger har vist til.

En av organisasjonene som jubler over treårsregelen er Akademikerne.

– At fireårsregelen for midlertidighet i arbeidsmiljøloven nå reduseres til tre år er et svært viktig tiltak for å bekjempe at folk går midlertidig ansatt i årevis. Akademikerne har jobbet hardt for dette. Det er veldig gode nyheter at dette også følges opp i arbeidet med tjenestemannsloven, sier Knut Aarbakke, leder i Akademikerne i en pressemelding.

Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon (NITO) jubler ikke som Akademikerne.

- Slik NITO leser forslaget vil fireårsregelen videreføres for blant annet prosjektstillinger. Dette tror vi vil medføre at mange flere ansettes i nettopp denne typen engasjement. Det betyr økt usikkerhet for arbeidstakerne, sier president Trond Markussen i en pressemelding.

- Overdriver

Høyres Arve Kambe mener NHOs og Virke overdriver i sin kritikk av at grensen for midlertidig ansettelse går ned fra fire til tre år. Han viser til at det legges opp til unntaksordninger som dekker de behovene som næringslivet har.

– NHO sier ofte at de er opptatt av stabile rammebetingelser. Det NHOs medlemmer bør være glad for i dag er at det er et bredt stabilt borgerlig flertall som står bak forslaget, sier han.

Det borgerlige flertallet kan imidlertid være historie om dagens meningsmålinger blir resultatet ved stortingsvalget i 2017.

– Hvor stabilt blir det når Arbeiderpartiet sier at de vil reversere utvidelsen av adgangen til midlertidig ansettelse hvis de kommer i posisjon?

– Nå tror jeg denne avtalen vil restartet det gode borgerlige samarbeidet. Velgerne liker ikke at venner krangler og det gjør heller ikke vi.

NHO-direktør Oppegaard sier at Kambe godt kan mene at kritikken fra dem er overdrevet.

– Dette er et svært viktig spørsmål for våre medlemmer, og det har vi kommunisert tidligere, sier Oppegaard.

Les også

Hvor dårlig kan en leder være og likevel beholde jobben?

Les også

Nå kan du kreve å få jobbe til du er 72 år

Les også

Manpower: - Vi går et kjølig arbeidsmarked i møte

Publisert:
Gå til e24.no