Fersk undersøkelse: Slakter unges arbeidsmoral

Fire av ti norske ledere mener unge har dårligere arbeidsmoral enn øvrige arbeidstakere. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt reagerer kraftig på undersøkelsen.

SYK: Norske ledere mener unge arbeidstakere er slappe og at de sykemelder seg for lett.
  • Maria Lekve
Publisert:

Slakter unges moral. En landsdekkende arbeidsmarkedsundersøkelse utført av Respons Analyse AS, for det nordiske bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice viser at norske ledere synes unge arbeidstakere har dårlig moral.

Hele fire av ti ledere mener at unge har dårligere arbeidsmoral enn øvrige ansatte. Kun 6 prosent mener de har bedre moral.

– Generasjon Y, som favner alle dagens 20-åringer, har for lengst fått rykte på seg for å være illojale mot arbeidsgivere, motiveres av lønn og ville ha større balanse mellom jobb og fritid. De har god råd og har blitt fortalt av sine foreldre at de har uendelige muligheter. Funnene i undersøkelsen kan tyde på at mange ledere mener det er liv i dette ryktet, sier Stein André Haugerud, direktør i Proffice.

LES OGSÅ:Færre kvinner jobber deltid

Stort sprik. I undersøkelsen ble ledere, som har ansatte under 30 år i sin bedrift, spurt hva de synes om denne gruppens arbeidsmoral.

41 prosent mener at unge har dårligere arbeidsmoral enn øvrige ansatte, kun 6 prosent mener de har bedre. Det er spesielt unge ledere som hevder at de unges arbeidsmoral er dårligere.

LES OGSÅ: – Familie gjør at du takler jobbstress bedre

For selvsikre? Undersøkelsen viser også at 37 prosent av lederne mener de unge er for selvsikre og har for høye tanker om seg selv.

– Mange, og kanskje særlig unge, har unormalt høye forventninger til arbeidsgiver hva angår arbeidsoppgaver, lønn og andre vilkår. Mange kvier seg dessuten for å ta jobber der de risikerer å bli «møkkete under neglene», hevder Haugerud.

Undersøkelsen viser også at 6 av 10 ledere tror lavere arbeidsmoral og lavere terskel for å sykemelde seg er årsaken til at antall unge på trygd i Norge har økt de siste årene. Halvparten av de spurte mener at terskelen for å få trygd er for lav.

LES OGSÅ: Slik blir du en jobbvinner

Huitfeldt reagerer. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) reagerer på undersøkelsen.

– Ungdom er hverken sykere eller mer uføre i dag enn tidligere. Det viser statistikken. Andelen unge uføre har ligget stabilt rundt 1,2 prosent de siste ti årene, og bak mange uføretilfeller ligger det tunge diagnoser, skriver Huitfeldt i en sms til Dine Penger.

LES OGSÅ:Jo flere kvinner, jo flere konflikter

Er ikke arbeidsky. Benedicte Solhjell er HR-direktør hos McDonalds - som ansetter svært mange unge arbeidstakere. Hun kjenner seg ikke igjen i undersøkelsen:

FORSVARER UNGE. HR-direktør Benedicte Solhjell i McDonalds.

– Vi opplever at de unge har en høy arbeidsmoral og at de fleste strekker seg langt for å jobbe i tillegg til andre gjøremål som skole og trening. Ungdommen står på selv om de, som alle andre har et tett hverdagsprogram, sier Solhjell.

– Vi ser ingen tegn på at ungdommen er blitt arbeidsskye, sier Solhjell.

LES OGSÅ:Springbrett til fast jobb

Engasjement øker med alder. Førsteamanuensis Christina Nerstad, ved Institutt for ledelse og organisasjon, Handelshøyskolen BI synes det blir litt for lett å skylde på at unge har dårligere arbeidsmoral:

– Det blir litt enkelt å peke på at unge har dårligere arbeidsmoral enn andre aldersgrupper, sier Nerstad.

Hun forteller at studier om jobbengasjement viser at både engasjement og motivasjon øker med alderen.

– Jo eldre man blir, jo mer engasjert blir man i jobben. Min umiddelbare tanke er at yngre arbeidstakere ikke mangler moral, men at ledelsen kanskje ser at de er mindre engasjerte enn eldre kolleger, sier Nerstad.

Hun tror at mange unge kanskje føler på at de ikke er helt på riktig hylle. Noen ønsker flere utfordringer – samt å anvende utdannelsen mer i jobben.

Om undersøkelsen

Undersøkelsen er gjennomført blant 1400 ledere og 1000 arbeidstakere uten lederstilling. Undersøkelsen er todelt og utført av Respons Analyse AS for bemannings- og rekrutteringsselskapet Proffice i oktober 2012.

Publisert:
Gå til e24.no

Flere artikler

  1. Mener dagens unge har dårlig arbeidsmoral

  2. Norske ledere:Svensker har bedre arbeidsmoral

  3. Forskere mener uføre har det best i jobb

  4. Så mange sjefer forventer at du jobber utenfor jobben: Roper varsko om det «skjulte arbeidet»

  5. LO-lederen om rekordledigheten: – Viser at krisen ikke er over