Ungdomsledigheten på EU-ledernes bord

Mens stadig flere unge stiller seg i ledighetskø i Europa, setter EU-lederne seg til bordet for å diskutere tiltak.

FLYTTER: De 23 år gamle tvillingsøstrene Maria Jose Marin (t.v) og Maria Teresa er begge utdannet sykepleiere. Etter å ha studert nederlandsk i månedsvis, har de fått jobb som sykepleiere i Haag.
Publisert: Publisert:

Flere EU-land sliter med generelt stor ledighet, men det er spesielt ungdomsledigheten som bekymrer. I både Hellas og Spania står godt over halvparten av dem under 25 utenfor arbeidslivet, og flere snakker om faren for en tapt generasjon i Europa.

Torsdag er ungdomsledigheten hovedtemaet når EUs 27 stats- og regjeringssjefer møtes til første av to møtedager i Brussel. Der er også partene i arbeidslivet invitert.

- Hører du på noen av EU-lederne, kan det virke som om krisen er over. Men det kunne ikke vært lenger unna sannheten, skriver generalsekretær Bernadette Ségol i den europeiske fagbevegelsen ETUC i et debattinnlegg.

- Vanlige mennesker betaler fortsatt for krisen, sier hun og varsler om en ledighet som vil påvirke unge europeeres liv i årevis.

Garanti

EU-lederne er enige om å sette av 6 milliarder euro til kampen mot ungdomsledighet de sju neste årene. EU-kommisjonen ber dem ifølge nyhetsbyrået DPA, gjøre summen gjeldende for de to neste årene.

- Noen sier det ikke er nok. De har trolig rett, men det er bedre å ha de 6 milliardene så raskt som mulig enn ingenting, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Barroso ifølge DPA.

EU-lederne prøver å få på plass en slags ungdomsgaranti som skal sikre arbeid, læretid eller opplæring innen fire måneder. Topplederne skal også diskutere bedre kredittilgang for små og mellomstore bedrifter, et annet tiltak de håper skal bedre arbeidsmarkedet.

Budsjett-trøbbel

Tiltakene mot ungdomsledigheten er en del av EUs langtidsbudsjett, som Unionen har jobbet lenge med å få på plass. Det brygger opp til ny uenighet mellom landene og EU-parlamentet, og budsjettet for 2014 til 2020 kan derfor tvinge seg inn på arbeidslista til topplederne torsdag og fredag.

Videre er det utvidelsesspørsmål som havner på toppledernes bord. Serbia venter på den endelige godkjenningen av forhandlingsstart om et medlemskap.

Det er uansett siste gang «de 27» samles. Neste toppmøte, planlagt i oktober, har Kroatia gått inn i Unionen og gjort ledergruppen til «de 28».

LES OGSÅ:

Publisert: