- Bussjåførene er fortvilte over lønnsnivået

Bussjåførenes fagforbund YTF krever at deres medlemmer får en lønnsvekst som gjør at gapet til industriarbeiderne tettes.

VIL HA MER: Lederen i Yrkestrafikkforbundet sier bussjåførene er frustrerte og fortvilte over lønnsnivået. I dag starter lønnsoppgjøret for sjåførene.

Nils Bjåland,
  • NTB
  • E24
Publisert:

Onsdag starter NHO Transport og Spekter forhandlingene med Yrkestrafikkforbundet (YTF) som organiserer om lag 6.000 bussjåfører.

Bussjåfør og YTF-leder Svein Furøy sier at sjåførene er frustrert og fortvilet over lønnsnivået, og at unge sjåfører knapt finnes.

– Bare en håndfull unge velger å ta fagbrev som bussjåfør i Norge hvert år. Lønnen står ikke i forhold til ansvaret, og arbeidstida er vanskelig å kombinere med familieliv, sier Furøy.

152 kroner timen

Til E24 forteller Furøy at startlønnen for en bussjåfør i dag ligger på 295.000 kroner i året. Timelønnen er cirka 152 kroner.

- Når startlønnen på bussen er lavere enn i kassen Rimi er det ikke akkurat noe som får ungdommen til søke seg til yrket, sier Furøy.

Han forteller videre at de som vil bli sjåfør i dag må regne med å bruke 130.000 kroner – fra egen lomme – for å ta busslappen. I tillegg må sjåførene ta et kurs på 182 timer for å bli yrkessjåfør.

Taper mot industrien

Ifølge Furøy har bussjåførene tapt i konkurransen mot industriarbeiderne de siste årene.

- Vi har protokollført fra 2004 at bussjåfører skal ligge på linje med gjennomsnittet til industrien, men vi opplever at vi sakker akterut.

Han mener den eneste muligheten til å følge opp klimaløftene, hvor et viktig bidrag er å styrke kollektivtrafikken, er å løfte lønnen til bussjåførene, slik at yrket igjen blir attraktivt.

Mer om årets lønnsoppgjør:

Publisert:

Flere artikler

  1. Brudd i buss- og lastebilforhandlingene

  2. Ingen streik for bussjåførene

  3. 1 av 3 bussjåfører vil ikke anbefale yrket til unge

  4. Annonsørinnhold

  5. Fagforbund-leder om topplederlønningene i bussbransjen: – Det gjør folk forbanna

  6. Fare for streik blant bussjåførene