Venture-investor: – Gründernes egenskaper viktigere enn idéen

Tellef Thorleifsson er én av talerne under årets Ledertalent-arrangement. Han forlot en trygg shippingjobb for å starte opp investeringsselskapet Nortzone for tyve år siden.

GRÜNDERSKAP MER STUERENT: Da Tellef Thorleifsson gikk ut av NHH, var det knapt noen som vurderte å bli gründere. I dag er det ofte de flinkeste som velger denne veien, påpeker investoren.

Foto: Privat
 • Astrid Dalen
Publisert:

Fredag 18. november går årets E24 Ledertalent-arrangement av stabelen i PWC-bygget i Oslo. Her utropes hovedvinneren, i tillegg til at diplomer deles ut til de øvrige på topp 10-listen og til kategorivinnerne.

Det blir også et faglig program for alle de inviterte, og én av dem som har fått æren av å tale for et hundretalls Ledertalenter, er investor og Nortzone-gründer Tellef Thorleifsson.

Les også

Gründerveteran: – Følte meg sær og alene som gründer på nittitallet

Gründeregenskaper viktigere enn idé

På årets Ledertalent-toppliste befinner det seg flere gründere, og disse kommer nok til å lytte ekstra godt etter når Thorleifsson holder sitt innlegg. Venture-investoren har blant annet klare meninger om hva som skal til for å lykkes med en gründerbedrift.

– For det første må man ha evnen til å få med seg andre flinke, sterke mennesker på laget, mener Thorleifsson.

– Videre må han eller hun ha en dyp forståelse for det de satser på, i tillegg til evnen til å selge inn en idé. For å få det til, kreves det også et energinivå utover det vanlige, legger han til.

– Når en gründerbedrift kommer til dere, hva er mest avgjørende for om dere vil investere i dem: Er det ideen og/eller produktet, eller er det egenskaper hos gründerne som kommer med ideen?

– Det at vi har en tro på at denne gjengen her skal klare å skape en internasjonal vekstbedrift, er helt klart det viktigste kriteriet. Deretter på listen kommer andre kriterier som går på skalerbarhet, forretningsmodell, markedspotensial og så videre. Det er mange som har gode ideer, men ikke så mange som evner å gjennomføre, ta hele reisen og gjøre de forsakelsene som skal til, slår Thorleifsson fast.

Forlot trygg shipping-jobb

I år er det nøyaktig tyve år siden Thorleifsson startet opp investeringsselskapet Northzone sammen med tre medgründere. Ingen av dem hadde venture-erfaring, men alle tre var overbevist om at det nye fenomenet internett ville gi spennende forretningsmuligheter.

På samme tidspunkt var Thorleifsson litt frustrert over sin daværende jobb innen shipping, både fordi bedriften var inne i et generasjonsskifte og fordi markedene var krevende.

– Dermed sluttet jeg i det som var en trygg jobb, og vi startet opp Northzone mer eller mindre fra scratch, forteller Thorleifsson, og legger til:

– Vi hadde noen klare ambisjoner om å bidra til å skape skalerbare forretningsmodeller tuftet på bruk av ny teknologi, og vi skulle tenke nordisk – ikke rent norsk. Vi valgte også å etablere en partnerstruktur som gjorde at man kunne få med andre, flinke folk og vi ønsket å ha delt eierskap. Vi hadde altså klare tanker om strategisk retning, men ikke så veldig mye annet var klart. Så har det ballet på seg.

Reist én milliard euro

Ja, og «ballet på seg» kan man trygt si det har gjort. Femti millioner kroner ble skrapt sammen til et lite startfond i 1996. Tyve år senere har Northzone reist en milliard euro, og investert i totalt 130 selskaper spredt på de nordiske landene – og etter hvert også Storbritannia, Tyskland og USA.

Det var imidlertid ingen selvfølge at økonomistudenten Thorleifsson skulle ende opp som gründer og venture-investor.

– Da jeg gikk ut fra NHH, var det aldri snakk om at man skulle bli gründer. Vi ble utdannet til å bli tjenestemenn og ledere eller mellomledere i bedrifter, forteller Thorleifsson.

Etter studiene jobbet han først som byrådssekretær. Etter et par år i politikken jobbet Thorleifsson som nevnt innenfor shipping, nærmere bestemt i selskapene I.M. Skaugen og Western Bulk.

Les også

IT-nestor mener mange bedrifter er teknologisinker: – Må få inn flere unge talenter

– Må ikke lenger være gæren eller drop out

– Jeg hadde ingen klare ambisjoner da jeg nettopp var ferdig utdannet, og dermed ble de første yrkesvalgene litt tilfeldige. Men da jeg var med på å starte opp Northzone i 1996, var det et klart valg bak det: Jeg ønsket å skape min egen fremtid og å bygge en egen virksomhet, sier Thorleifsson, og legger til:

– I dag er det mye større fokus på gründerskap både hos utdanningsinstitusjonene og i samfunnet for øvrig. Det er ikke lenger slik at man blir betraktet som smågal eller «drop out» hvis man er gründer. Man ser nå mange eksempler på at det er de aller flinkeste som prøver å starte sin egen bedrift.

Thorleifsson peker på at det skjer mye innenfor innovasjon og entreprenørskap her hjemme for tiden, og mener det er positivt for Norge som nasjon:

– Jeg har blant annet vært på flere arrangementer i forbindelse med Oslo Innovation Week, og ser at det er mye spennende i emning. Det er oppløftende, og noe vi trenger etter å ha ridd på en oljebølge for lenge.

GOD INVESTERING: Thorleifssons selskap Northzone har blant annet investert penger i svenske Daniel Eks strømmeselskap Spotify.

Foto: Andrew Burton AFP

Slått av svenskene

Nettopp det store norske fokuset på olje, også innenfor investering i gründerbedrifter, er trolig én av årsakene til at Norge særlig innenfor digitale satsinger har ligget en del tilbake for våre naboer i øst, tror Thorleifsson:

– Stockholm og Sverige har produsert vesentlig flere store vekstselskaper som har blitt synlige internasjonalt. I Norge har det i samme periode blitt skapt store verdier i oljerelaterte virksomheter, men dette har gått på bekostning av andre områder.

Northzone har selv investert i én av de virkelig store svenske suksesshistoriene innenfor tech, nemlig det svenske strømmeselskapet Spotify, som ble startet opp av 26-åringen Daniel Ek. Thorleifsson har imidlertid tro på en endring i Norge også fremover:

– Nå ser vi en oppblomstring på andre områder enn olje, og da tror vi det vil dukke opp flere. Selv om det ikke er så mange venture-selskaper i Norge, så er det nå også bedre tilgang på kapital fra private miljøer og venturefond internasjonalt, påpeker Thorleifsson.

Les også

Her jobber de med å finne årets ledertalent

Les også

Ledertalentene-fagekspert: – Hemmende med mange eldre menn i topplederstillinger

Les også

– Følte meg sær og alene som gründer på nittitallet

Her kan du lese mer om

 1. Ledelse
 2. Gründere
 3. Entreprenørskap
 4. Teknologi
 5. Ledertalentene

Flere artikler

 1. – Hadde ikke drømt om at det skulle bli så enormt

 2. Milliarder til Northzone: Satser på ny nordisk teknologi

 3. – Nå begynner kandidatene å peke seg ut

 4. Annonsørinnhold

 5. - Viktig å få frem det positive med å være leder

 6. Jakter på et «norsk Spotify»