Produktsjef Martin (25): – Folk vil høre etter, det bare tar litt tid

Som ung produktsjef kan noen av de eldre i bransjen ta han mindre seriøst og ikke la han komme til orde. Martin Junker mener det handler om å ikke gi opp, og være tålmodig.

Produktsjef Martin Junker i Spiir.
Publisert: Publisert:

Nå kan du nominere ditt ledertalent for 2022!

For 14. gang skal E24 kåre årets ledertalent i norsk næringsliv.

Vi har nå åpnet for nominasjoner, og du kan nominere din kollega, leder eller venn her.

I samarbeid med
finn
gjensidige
nho
bi
pwc
mercuri
tripletex

Spareappen Spiir ble lansert i Norge sommeren 2019. Spiirs grundere, Gudmundur Hreidarsson og Rune Mai startet opp ideen i 2010, og fikk i 2018 en investering på 89 millioner kroner fra DNB og Danske Bank.

I fjor bestemte administrerende direktør Mai at det var på tide for noen andre å lede Spiir-appen. Valget falt på 25 år gamle Martin Junker som produktsjef. Han har vært i selskapet siden han var 21 år. Spiir ble dermed delt inn i to selskap, hvorav Nordic API Gateway fokuserer på andre fintech-løsninger.

– Vi er to selskap i én virksomhet, og det vir en spesiell dynamikk. Det satte meg i en situasjon hvor Spiir nesten gikk tilbake til å være en startup. Fordelene med dette er at jeg som ung leder kan sparre med det andre selskapet og spørre om hjelp fra mer erfarne ledere, forteller Junker.

Les også

Årets NHO-konferanse blir heldigital

– Det verste du kan gjøre er å gi opp

– Føler du noen gang at alderen din har vært et hinder?

– Jeg føler at innimellom kan det være enkelt å bli pratet over, og at man ikke alltid blir tatt seriøst. Spesielt eksternt kan det være vanskelig å komme til ordet, sammenlignet med vår administrerende direktør eller en annen fra ledelsen.

– Hva gjør du i slike situasjoner?

– Jeg gir ikke opp. Jeg passer på at jeg tar ordet, uansett hvor lang tid det tar. Et eksempel er om vi har et møte og jeg har satt en agenda, så er det ofte andre som forsøker å prate utenfor agendaen og meg, sier Junker, og legger til:

– Det handler om å bryte inn i praten og ikke bøye deg for den typen oppførsel, det verste du kan gjøre er å gi opp. Folk vil høre etter, det bare tar litt tid.

Les også

Rekordhøy bedriftsdød blant oppstartsselskaper

Stort aldersspenn

Han sier at det er et stort aldersspenn blant ledelsen i de to selskapene, som strekker seg fra midten av tjueårene til førtiårene. Gjennomsnittsalderen i Spiir er 26 år.

– Jeg ser ingen negative sider ved at gjennomsnittsalderen i Spiir er lavere enn i Nordic API Gateway. Det er likevel en stor forskjell i hvordan vi jobber, og spesielt på nye områder.

Blant de positive sidene ved å være mange unge ansatte i et selskap mener Junker er det sosiale aspektet.

– Vi gjør så mye sammen utenfor jobb. Vi er en sammensveiset gruppe, så om noen trenger å flytte en sofa hjelper vi hverandre med det. Det reflekterer kulturen vi har på jobb, jo nærmere vi er som et team, jo enklere er det å komme med ærlige tilbakemeldinger.

Les også

Eksperter: Nei, man kan ikke utdanne ferdige ledere til arbeidslivet

Han erkjenner også at det kan være en negativ faktor ved å være så nær kollegene sone.

– Det er noen situasjoner hvor jeg må sete ned foten. Når man er så nær kan det komplisere ting, vi ser det heldigvis sjeldent, men vi vet at det er prisen å betale ved å ha et så nært forhold.

Selskapene tar ikke så mange avgjørelser sammen, men rådfører seg med hverandre når det er store avgjørelser som skal tas.

– Det er motiverende å se at de har så mye tillit til det vi gjør og de avgjørelsene vi tar.

Les også

Gründerkollektivet som restrukturerte hele bedriften under corona

– Jeg var et «wildcard»

– En av de første tingene folk blir fortalt er at man må være best til alle tider. Det skaper nesten en epidemi av stress og angst. Det handler ikke om å være best, men om å være mest nysgjerrig, sier han.

– Føler du at Mai tok en sjanse da han valgte deg?

– Jeg har kjent vår administerende direktør en god stund, men det at han valgte meg var definitivt å ta en sjanse. De ansatte noen mer erfarne folk før meg i denne rollen, men så fikk jeg sjansen. Jeg tror det han så var at jeg tok eierskap til prosjektet, som om det skulle vært mitt eget, sier Junker.

Publisert:
Gå til e24.no