Sjefen i Norsk Industri:  - Nødvendig å granske offshoreordningen

Stein Lier-Hansen i Norsk Industri mener oljebransjen må ta de nødvendige grep for å kutte kostnadene. Han vil se på ordningen med «to uker på, fire uker fri».

STANDARD: Stein Lier-Hansen mener en oljenæring i desperat behov for omstilling kan lære mye av bilprodusentene.

Audun Braastad
 • Andreas Wolden Fredriksen
Publisert:

– Jeg mener at olje- og gassnæringen har pådratt seg en kostnadsbase som gjør at det er unødvendig dyrt å drive olje- og gassvirksomhet i Norge, sier administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier-Hansen, til E24.

Lier-Hansen representerer 2.550 bedrifter, og Norsk Industri er NHOs største landsforening.

Statoil er en av de største medlemsbedriftene - og har i likhet med resten av oljebransjen våknet opp til en voldsom bakrus.

Etter tiår med mer eller mindre kontinuerlig vekst, har oljeprisen mer enn halvert seg siden juni i fjor. DNB anslår at oljeinvesteringene skal falle med mellom 20 og 30 prosent på verdensbasis i 2015. I penger tilsvarer dette rundt 200 milliarder dollar.

Følg utviklingen i oljeprisen i E24s Aksjelive!

I Norge har bransjeorganisasjonen Norsk Olje og Gass hudflettet regjeringen for ikke å komme med støttetiltak nå som næringen sliter. Selv om det totale antallet oljetilknyttede jobber som kanskje kan stå i fare i Norge er beregnet til omkring 9.000, påstår foreningen at regjeringen snur ryggen til 250.000 arbeidsplasser.

– Mye å lære

Og med det som bakteppe, kommer Lier-Hansen med sine synspunkter på situasjonen:

Norsk Industri-toppen mener at oljeselskapene har mye å lære av fastlandsindustrien - som de siste tiårene har foretatt en massiv omstilling.

– De har tenkt kostnadseffektivitet og økt produktivitet hele tiden. Det gjør at de kan forbli konkurransedyktige selv i et høykostland. I tillegg må de lage mer standardiserte løsninger. Ethvert felt som bygges ut, må ikke bygges med ny teknologi.

– Hva må olje- og gassindustrien gjøre?

– De må jobbe videre med å industrialisere og standardisere sektoren. Man må ikke finne opp kruttet på nytt. Se på bilfabrikkene, sier Lier-Hansen som eksempel.

– Selv om Audi har mange bilmodeller, er de fleste bygd på samme plattform. De lager ikke en ny bil hver gang. Sånn må man tenke i olje og gass også. Utbyggingskostnadene for nye felt må ned.

Se vår grafikk: Disse norske feltene er i fare grunnet den lave oljeprisen

Det er ikke slik at oljenæringen kan vernes mot virkeligheten i verdensøkonomien, ifølge Lier-Hansen.

Han peker spesifikt på et tema som vekker sterke følelser i bransjen: Den norsk offshoreturnusen, hvor man jobber to uker for så å ha fire uker fri.

Les også

Oljeanalytikere om to uker på fire uker fri: - Utlendinger ler av norsk offshoreturnus

Se til England

Turnusen har vært gjenstand for kritikk. Til E24 har flere oljeanalytikere hevdet at de blir møtt med vantro latter når de forteller utlendinger om den norske turnusen.

Lier-Hansen mener at det vil bli nødvendig å se på ordningen fremover.

– Når du jobber to uker, og har fire uker fri, og ikke fyller opp et årsverk, blir det unødvendig kostbart. Det er bare å se på engelsk side, hvor de har mer orden på kostnadsstrukturen.

E24 møtte Lier-Hansen hos tankesmien Civita tirsdag, der han debatterte regjeringens foreslåtte endringer i arbeidsmiljøloven sammen med arbeidsminister Robert Eriksson og LO-nestleder Tor-Arne Solbakken.

Onsdag er det varslet en politisk streik over hele landet, i protest mot forslagene.

Til E24 sier industritoppen at han tror det vil ta lang tid før det bygges ut noe på de nylig åpnede leteblokkene i Barentshavet.

– For dyrt

Det var tidligere i januar at olje- og energiminister Tord Lien lyste ut nye leteblokker i Barentshavet. Dette var første gang siden 1994 at et nytt område ble åpnet for petroleumsvirksomhet.

– Kostnadsnivået er for høyt, og oljeprisen er for lav. Jeg tror primært en videre utbygging av Barentshavet vil bli avgjort med oljeprisen. Med dagens oljeprisnivå er det vanskelig å regne hjem noen prosjekter.

Investor Jens Ulltveit-Moe uttalte til E24 da blokkene ble lyst ut at han forventer at får investorer vil forplikte seg til å investere i Barentshavet.

Les også:

Norsk olje og gass: - Hva er det Erna holder på med?Svarer på oljetoppkritikk: - Dette er hårsårtOljeprofessor avviser at oljebransjen trenger hjelp fra staten

Les også

- Utlendinger ler av norsk offshoreturnus

Les også

- Hva er det Erna holder på med?

Les også

Næringsministeren: Vi får se flere nedbemanninger i oljebransjen

Les også

Saudi Aramco: Oljeprisen for lav

Les også

SV varsler kamp om iskanten

Les også

– Har hatt enorm makt

Publisert:

Flere artikler

 1. Ingen økonomer anbefaler hjelpetiltak til oljebransjen: – Disse folkene blir ikke «navere»

 2. Spår 200.000 arbeidsledige i Norge

 3. Betalt innhold

  – Oljebransjen straffes for at den ikke var god nok i oppgangstidene

 4. Betalt innhold

  – Offshoreturnusen har kommet for å bli

 5. Betalt innhold

  – Man redder ikke klimaet ved å danse ballett