Norsk olje og gass bryter oljeservice-forhandlingene

Arbeidsgiverorganisasjonen forlot forhandlingsbordet med Industri Energi i Stavanger natt til onsdag. – Vi forbereder streik, sier forhandlingsleder i ansatteorganisasjonen.

Sleipner-plattformen utenfor Stavanger.

Foto: Staff Reuters
 • Sophie Lorch-Falch
 • Johan Nordstrøm
 • Bendik Støren (Bergens Tidende)
 • NTB
Publisert:

– Det er en pause i forhandlingene, sier administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen, til E24.

Det er steile fronter i oljeserviceforhandlingene mellom Norsk olje og gass, som forhandler på vegne av arbeidsgiverne, og Industri Energi, som forhandler på vegne av 6.500 oljeservicearbeidere.

Industri Energi meldte onsdag morgen at motparten Norsk olje og gass forlot forhandlingsbordet, tross ønske fra ansatteorganisasjonen om å forhandle videre om oljeserviceavtalen.

Forhandlingene om avtalen ble gjenopptatt tirsdag etter at fagforeningen trengte et opphold.

– Vi forbereder streik

Forhandlingleder Ommund Stokka i Industri Energi er sterkt uenig i «pause»-beskrivelsen til Schjøtt-Pedersen, og mener Norsk olje og gass i realiteten skapte et brudd i forhandlingene i natt.

– Arbeidsgiver valgte å avslutte forhandlingene og ba oss om forlate lokalet, og sa at de ikke hadde mer å forhandle om. Derfor venter vi på bruddprotokoll på deres brudd, sier Stokka.

Han tilføyer:

– Karl Eirik Schjøtt-Pedersen kan ikke be motparten om å gå og deretter si at det er en pause. Konsekvensen av dette er at vi nå forbereder streik, sier Stokka.

Å gå fra forhandlingsbordet under ett døgn etter partene satte seg, tolker ansatteorganisasjonen som en krigserklæring.

Stokke sier han aldri før har opplevd at arbeidsgiver har gått fra forhandlingene.

–Langt fra streik ennå

Norsk olje og gass understreker på sin side at det ikke har vært noe brudd i forhandlingene, sien det ikke er underskrevet noen bruddprotokoll.

– Vi rakk ikke å bli ferdige i forhandlingene med Industri Energi i natt, før vi måtte i mekling med Safe i dag. Derfor har vi nå en pause i forhandlingene med Industri Energi, sier Kolbjørn Andreassen, kommunikasjonsansvarlig for Norsk olje og gass.

Han mener det blir feilaktig å si at det nå nærmer seg en streik med Industri Energi.

– Gangen i et tariffoppgjør er at partene først forhandler. Hvis det blir brudd i disse forhandlingene går oppgjøret til mekling. Da kobles Riksmekleren inn, og den videre prosessen avgjør om det blir enighet eller streik. Vi er altså ennå ikke kommet i brudd, og hele den videre prosessen tar normalt flere uker, derfor blir det feil å si at vi nå nærmer oss en streik på avtalen med Industri Energi, sier Andreassen.

Forhandler to avtaler parallelt

Norsk olje og gass forhandler om to avtaler parallelt, en med Industri Energi og en med Safe.

Onsdag klokken 10 møter partene hos Riksmekleren for forhandlinger om avtalen med Safe, kalt Brønnserviceavtalen.

Safe brøt forhandlingene om denne 7. juni, etter at Norsk olje og gass hadde krevd endringer knyttet til arbeidstidsordninger, reduserte satser for skift og helligdager samt at overtidstillegget skulle bort.

Blir det ikke enighet i forhandlingen, har Safe varslet streik for alle sine 663 medlemmer. Det omfatter bedriftene Baker Hughes AS (79), Halliburton AS (35), Oceaneering AS (17), Schlumberger Norge AS (228), Subsea 7 AS (78), Vetco Gray Scandinavia AS (184) og Weatherford Norge AS (42).

Andreassen i Norsk olje og gass opplyser at en eventuell konflikt med Safe vil medføre stans eller forsinkelser på ulike tjenester som f.eks sementering av brønner, leteboring og brønnkomplettering, men ingen umiddelbar konsekvens for produksjonen på norsk sokkel.

– Avtalene med de to organisasjonene er likelydende. Det er alltid et ønske å komme frem til samme løsning i de to forhandligene, sier Andreassen i Norsk olje og gass.

– Krever svært mye mer enn hva vi kan tilby

Forhandlingsleder i Norsk olje og gass, Jan Hodneland, sier til E24 at forhandlingene ikke er brutt fra deres side.

– Det har kommet et tilbud som ikke ble akseptert. Vi har nå dratt til megling i Oslo med den konkurrerende organisasjonen Safe, sier Hodneland.

– Industri Energi krever svært mye mer enn hva vi kan tilby. Det er store kostnader på sokkelen og vanskelige konkurranseforhold. Vi har kommet med et tilbud på nivå med frontfaget, som ikke har blitt akseptert, sier Hodneland.

Industri Energi har rundt 6.500 medlemmer innen oljeserviceområdet.

En avtale mellom partene vil omfatte drøyt 30 leverandørbedrifter som er medlem i Norsk olje og gass. I tillegg er det gjort gjeldende for ytterligere 30 bedrifter med ansatte både på offshore, på land og innenfor dykking.

– Vil frata forutsigbarhet

Stokka mener at arbeidsgiver gjør et angrep på arbeidstidsordningen til medlemmene i Industri Energi.

– Arbeidsgiver ville frata de mest fleksible oljearbeiderne i Nordsjøen forutsigbarhet. Forutsigbarhet som gjør det mulig å være sammen med nære og kjære. For oss handler det om retten til å ha et privatliv, sier Stokka.

– Hva skal til for å unngå streik?

– Arbeidsgiver må parkere sine angrep på arbeidstidsordningen, og de må gi et tillegg som er i henhold til frontfagets oppgjør. Vi anser ikke frontfaget som et tak, men som et gulv, sier Stokka.

Hodneland sier den tøffeste nøtten å knekke handler først og fremst om økonomi og lønn.

– Industri Energi sier dere går til angrep på deres arbeidstidsbestemmelser?

– Vi har et krav om mer fleksibilitet. Vi vil videreføre noen arbeidstidsordninger som nå skulle falle vekk. De ble forandret i en forhandling for to år siden, og nå vil vi ha det tilbake, sier Hodnelad.

– Det handler om en disponeringsordning, der man er disponibel for arbeidsgiver i et antall dager, og ikke i et antall dager. Før var det seks-fire dager, så ble det endret til fem-fire dager, og nå vil vi tilbake til seks-fire dager, sier Hodneland.

– Vi forholder oss til frontfagets rammer med moderate krav, men vi blir møtt med en rekke horrible motkrav. Vi oppfatter dette som en ren krigserklæring fra arbeidsgiverne, sier Stokka.

Stokka sier videre at de oljeserviceansatte har allerede betalt en høy pris for krisen i oljeindustrien, gjennom tusenvis av oppsigelser og permitteringer, mener han.

– Når arbeidsgiverne nå går til angrep på våre arbeidstidsbestemmelser, så er det noe vi ikke kan akseptere, sier han.

Industri Energi sitt forhandlingsutvalg skal samles onsdag morgen for å forberede videre strategi på oljeserviceavtalen.

Utsatte forhandlingene

Forhandlingene for oljeserviceansatte ble 7. juni utsatt fordi Industri Energis forhandlingsutvalg ville vente og se hva andre deler av oljebransjen oppnår i forhandlinger og megling, skrev Industri Energi på sine nettsider.

Forrige uke ble det enighet i forhandlingene på operatør, boring og forpleining, noe som for Industri Energi gjorde det naturlig å gjenoppta forhandlingene på oljeserviceavtalen med motparten Norsk olje og gass.

Oljeservice har lang tradisjon i å følge de øvrige oppgjørene i oljeindustrien.

Les også

Oljeserviceforhandlingene gjenopptas

Les også

Fagforening frykter oljekutt truer sikkerheten

Les også

Enighet i sokkeloppgjøret

Publisert:

Her kan du lese mer om

 1. Energi
 2. Norsk olje og gass

Flere artikler

 1. Betalt innhold

  Brudd i meklingen: – Angrep på arbeidstidsbestemmelsene

 2. LO-forbund går til sak mot Norsk olje og gass

 3. Over 300 oljeserviceansatte tas ut i streik

 4. Brudd i sokkelforhandlingene

 5. Betalt innhold

  300 tatt ut i streik