1 av 5 nordmenn urolige for jobben: – En gradvis erkjennelsesprosess

Mye tyder på at oljenedturen begynner å synke inn.

MER UTSATT? Rogalendinger kjenner flere som har mistet jobben, men føler seg like trygge som andre i egen jobb, ifølge ny undersøkelse. Her fra Oseberg i Nordsjøen.
Publisert:

19 prosent av norske arbeidstakere tror de vil sitte mindre trygt i sin nåværende stilling om ett år som følge av den økonomiske utviklingen her i landet.

Det viser høstens ferske Arbeidslivsindeks fra HR Norge og TNS Gallup.

Fire prosent tror de vil sitte tryggere i jobben enn i dag, mens 77 prosent ikke venter noen forskjell. Undersøkelsen ble gjennomført i august blant et landsrepresentativt utvalg av 1065 nordmenn i arbeid.

DOMINO: HR Norge-sjef Even Bolstad mener bremsen i norsk økonomi gradvis begynner å synke inn hos folk flest.

– Det starter med oljeselskapene. Så kommer oljeserviceselskapene. Så fortsetter dominoeffekten. Det er en gradvis erkjennelsesprosess, sier daglig leder i HR Norge, Even Bolstad, til E24.

Les også

Oljeserviceselskap sier opp 900 ansatte

– Virker lavt

– Dette viser potensialet som finnes i arbeidsledighetsøkningen og hvor mange som faktisk kan miste jobben, sier sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse til E24 om tallene.

– Men det er ikke overraskene, siden det er en relativt stor del av de sysselsatte som jobber i oljerelaterte bransjer. Sånn sett virker 19 prosent ganske lavt.

Det er i privat sektor vi føler oss mest utsatt. Her tror 24 prosent at jobben blir mer utrygg om ett år. I det offentlige er bekymringen langt mindre: 13 prosent svarer det samme i staten og på fylkesnivå, mens tallet er kun 9 prosent i kommunesektoren.

Høyeste AKU-ledighet på 10 år

Jobbundersøkelsen kommer samtidig som oljeprisen har sunket til nye bunnivåer. Fra å koste 115 dollar fatet i fjor sommer, har priset duppet under 45 dollar de siste dagene – det laveste nivået siden finanskrisen.

Det siste året har oljenæringen kuttet kraftig i sine investeringer, skrinlagt prosjekter – og ikke minst sine ansatte.

Denne uken kom en ny arbeidskraftundersøkelse (AKU) fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) som viste at ledigheten i Norge gjorde et kraftig byks til 4,5 prosent i juni. Det tilsvarer 124.000 arbeidstakere og det høyeste nivået på 10 år.

Fredag melder Nav om en noe lavere ledighet på 3,1 prosent, basert på de 84.700 som stod registrert i deres systemer per august. Det er 5800 flere enn i fjor, men ikke like ille som mange eksperter hadde fryktet.

Les også

Fredrik har søkt 50 jobber uten å lykkes

Vestlandsoptimisme

Ifølge undersøkelsen har 18 prosent av oss familie eller nære venner som har mistet jobben som følge av nedgangstidene i Norge.

Det tallet øker til nær én av tre i «oljefylkene» Hordaland, Vest-Agder og Rogaland.
Men andelen som venter at deres egen jobb blir mer utrygg fremover, er likevel ikke noe høyere for disse fylkene.

– Det er interessant. Det tyder på at innbyggerne ikke graver seg ned, men mobiliserer en indre tro på at de kommer seg gjennom kneika. Vestlendinger er jo også vant med omstillinger, kommenterer Bolstad.

Han tror også optimismen overfor egen jobbsituasjon også kan skyldes at nedgangstidene nå har vart en stund, og at mange har lagt en plan B.

Les også

– Åpenbar konkursfare dersom oljeprisen forblir lav

FRYKTER «SKIKKELIG HØY» LEDIGHET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i Samfunnsøkonomisk analyse.

– Mange ser nok ikke dominoeffekten

Bjørnstad tror det finnes mange arbeidstakere som føler seg trygge fordi arbeidsplassen ikke har noen åpenbar relasjon til olje.

Men da glemmer man fort ringvirkningene oljebremsen gir på resten av økonomien, påpeker han.

– Mange som jobber i tjenestenæringer ser nok ikke den makroøkonomiske dominoeffekten. Sykliske bransjer er avhengig av at etterspørselen holdes oppe. Bare varehandelen sysselsetter opp mot 800.000 arbeidstakere.

Innvandringsbølgen har dessuten ført med seg at Norge har fått 300.000 flere ansatte i sykliske yrker, ifølge sjeføkonomen.

– Det gir potensiale for at vi kan få skikkelig høy arbeidsledighet i Norge. Jeg frykter at vi absolutt ikke har sett slutten, sier Bjørnstad.

Også nyutdannede merker oljesmellen. Ingeniørforeningen Tekna melder at andelen studentmedlemmer som sikrer seg jobb innen endte studier har sunket fra 80 prosent til 26 prosent på kun ett år.

Publisert:
Gå til e24.no