Fellesforbundet vurderer å ta bakkepersonell
ut i sympatistreik

Fellesforbundet representerer mange av de ansatte i selskapet som laster Norwegians fly. De vurderer å ta dem ut i sympatistreik.

RAMMET AV STREIK: Denne uken ble det streik for første gang i Norwegians historie. Onsdag ble én kabinansatt tatt ut i streik. Nå forbereder både Norwegian og fagforeningen Parat seg på storstreik. Nå vurderer Fellesforbundet å ta bakkeansatte ut i sympatistreik.

Kyrre Lien
  • Thomas Solberg
Publisert:

Om det skjer kan det bidra til å forpurre Norwegians kriseplan.

Den europeiske transportarbeiderføderasjonen (EFT) sendte torsdag ut en oppfordring til sine medlemmer om å benytte sympatiaksjoner dersom konflikten mellom Norwegian og de kabinansatte trappes opp.

Les også

Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

INFO-SJEF I FELLESFORBUNDET: Informasjonssjef Vidar Grønli i Fellesforbund.

Et av de 230 medlemmene er det norske Fellesforbundet, som representerer mange av de bakkeansatte ved norske flyplasser.

De kan komme til å ta ut bakkepersonell til sympatistreik.

- Vi har fått oppfordringen fra EFT. Vi vurderer det, men vi har ikke tatt noen avgjørelse på det enda, sier informasjonssjef Vidar H. Grønli i Fellesforbundet til E24.

Om de gjør det vil en streik ramme Norwegian direkte her hjemme - selv om de skulle leie inn fly og personell eksternt, slik som de har varslet tidligere.

Grønli vil imidlertid ikke svare på spørsmålet om hva som skal til for at de vil ta dette steget.

- Vil merkes

Det er selskapet Aviator, som inntil nylig het Røros flyservice, som håndterer Norwegians kunder og baggasje på norske flyplasser. De ansatte i selskapet er i hovedsak organisert gjennom Handel og Kontor og Fellesforbundet.

Handel og Kontor representerer de som jobber på innsjekk, gate og ankomst på flyplassen. Fellesforbundet representerer de som jobber med å laste flyene.

Dersom sistnevnte streiker, kan det gå hardt ut over Norwegians innenriksruter selv om de skulle leie inn fly og mannskap eksternt.

Ifølge Grønli i Fellesforbundet jobber totalt 1666 av deres medlemmer på norske flyplasser. Ifølge informasjonssjefen jobber 280 av disse i Aviator, og de er fordelt over mesteparten av landet.

- Om 280 folk som håndterer baggasje gjør en aksjon så vil det merkes, sier han.

I Norge jobber totalt 800 ansatte med å laste Norwegians fly.

Kan leie inn fly og mannskap

Per i dag er det kun én enkelt Norwegian-ansatt som er tatt ut i streik. Det går selvsagt ikke ut over Norwegians flyvninger.

Men det vil trolig endre seg i løpet av måneden.

Det mest sannsynlige tidspunktet for en opptrapping av streiken er 25. mai. Grunnen til at Parat vil vente så lenge med en opptrapping, er at de vil samkjøre en streik i Norge og Danmark.

Norwegian har tidligere varslet at de vil leie inn fly og mannskap dersom dette skjer, slik at færrest mulig passasjerer skal rammes. Hvor stor andel av flyvningene de vil greie å dekke opp på denne måten vet de imidlertid ikke.

Dette vil skje gjennom en såkalt «wet lease»-kontrakt, hvor Kjos & co. kan leie inn fly med både piloter og kabinpersonale, fra en ekstern leverandør. Norwegian står da selv ansvarlig for den kommersielle og tekniske driften av flyet, og kan inngå leieavtaler innskrenket til kun å gjelde én flyging eller én tur-retur.

INFO-SJEF I NORWEGIAN: Informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian.

Jørgen Braastad

Men dersom bakkepersonellet går ut i sympatistreik, kan det forpurre planene her i Norge.

Norwegian: - Ikke et ord om kundene

Norwegian vil ikke svare på hvordan en slik sympatistreik eventuelt vil påvirke flyvningene deres.

- Nå går trafikken som normalt, så dette er foreløpig hypotetiske problemstillinger, skriver informasjonssjef Lasse Sandaker-Nielsen i Norwegian i en SMS til E24.

Han fastholder at Norwegian vil leie inn fly og mannskap ved en opptrapping av streiken.

- Vårt ansvar er å få passasjerene frem dit de skal, og dersom streiken trappes opp vil vi gjøre alt for at de reisende skal bli så lite påvirket som mulig. Vi merker oss den hyppige bruken av ordene «sympatistreik» og «streikebryteri», men ikke et ord om kundene som vil bli rammet, skriver Sandaker-Nielsen.

Les også:

Norwegian-ansatte mister rabattbilletter: - Ikke akkurat konfliktdempendeEuropeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken286.032 flere fløy med NorwegianIngen garanti for jobb etter streik for Norwegians danske kabinansatteNorsk Flygerforbund støtter Norwegian-ansatte

Publisert:

Flere artikler

  1. Norwegians flygere klare for sympatiaksjoner

  2. - Vil be våre medlemmer velge andre flyselskaper

  3. Europeisk transportforbund kan holde Norwegians fly på bakken

  4. Norwegian trues av sympatistreik

  5. - Vil stoppe Norwegian hvis de begår streikebryteri