- Studenter og nyansatte må gis mer praktisk opplæring

Gründer Gisle Jenssen Malnes har utviklet en programvare som vil myke overgangen til finansverden for studenter og ferske arbeidstakere.

NYTT VERKTØY: Gisle Jenssen Malnes har utviklet et nettbasert programverktøy som guider brukerne gjennom ulike problemstillinger i finansmarkedene.

  • Tone Iren Sørheim
Publisert:

- Det er vanskelig å lære nyansatte i banker hvordan finansmarkedene virker i praksis uten å risikere å tape store penger, sier gründer Gisle Jenssen Malnes.

Men opplæringen i hvordan alt henger sammen i praksis mangler. Det merket han selv som nyutdannet økonom fra Handelshøyskolen BI og University of Edinburgh.

Han har nå utviklet et onlinebasert tradingsystem som han mener vil løse store deler av problemet.

- Forståelse for usikkerheten i de finansielle markedene er alfa og omega for å lykkes, sier Malnes til E24.

Selv startet han som rente- og valutamegler i en større nordisk bank etter endte studier, og arbeidet mot institusjonelle kunder. Han erfarte raskt at det ble vanskelig å prøve seg på de finansielle markedene uten risiko, og banken brukte store ressurser på opplæring.

Ideen startet å svirre i bakhodet: Her må det finnes et bedre system for opplæring av nyansatte med solide fagkunnskaper i bunn.

Med den nye online tradingstjenesten, BOC-trading, lærer brukeren hvordan finansmarkedene reagerer på ulike hendelser. Alt i programmet skjer i sanntid, og kundene kan både spille med og mot andre brukere på tvers av landegrensene.

Frem til nå har han Citibank som kunde, og han er i kontakt med oljeselskaper og Handelshøyskolen BI. Han utvikler også kurs for Warwick Business School i England.

- Utfordringen er å få både akademia og næringslivet til å omfavne tjenesten, sier Malnes.

I løpet av våren eller sommeren blir tjenesten tilgjengelig for offentligheten. Hva lisensen vil koste ønsker han ikke å svare på.

Les også

Dette er de mest aktive ligaene i Aksje-NM

Prestasjoner måles

I tradingsystemet til Blue Ocean Capital blir alle prestasjoner målt.

Gjennom de ulike øvelsene vil det foreligge både en kvalitativ og kvantitativ måling. Brukeren kan dermed se hva en må bli bedre på.

- Målet med BOC-trading-konseptet er at det skal være et verktøy som åpner for diskusjon, trading og evaluring av bestemte hendelser, sier Gisle til E24.

For som han sier selv:

- Kommunikasjon med andre parter er utrolig viktig, ettersom det vil holde transaksjonskostnaden nede og feilmarginen reduseres.

Gisle understreker:

- Målet er dermed ikke at brukerne skal sitte dagen lang med handler. Diskusjonene før og i etterkant er ennå viktigere.

For han er ikke i tvil om at studenter og ansatte med finansielt ansvar må gis mer praktisk opplæring. Lærebøkene forteller ikke alt.

Tradingssystemer brukes allerede

Ved Norges Handelshøyskole i Bergen brukes et annet trading-program «TraderEx» i undervisningen av kurset: «Trading og markedets mikrostruktur». Det er valgfag for studentene på bachelorstudiet. Seks dobbelttimer i semesteret settes av til trading i programmet.

- Jeg ser på det som et nyttig verktøy der studentene opparbeider seg en bedre fagforståelse for finansfaget, sier professor Terje Lensberg, som har utviklet kurset.

- De får kombinert teori og praksis, og jeg er positiv til at studentene opparbeider seg erfaring fra finansmarkedene gjennom simulert praksis.

Kurset setter studentene nærmere inn i hvordan blant annet børsen fungerer, risiko ved å handle aksjer og så videre.

I programmet «TraderEx» handler studentene med hverandre, får markedsoppdateringer og de får se hvordan kurser justeres.

- Helt problemfritt er det imidlertid ikke. Du må være sikker på at systemet virker før du bruker det i undervisningen, og forhåndskunnskapen må sitte. Det kan også være en del feil i programvaren, men de fleste kan fikses, sier professoren.

Studentene får karakter etter den praktiske gjennomføringen, den baseres på to innleverte essay der de skal reflektere over opparbeidede erfaringer og innsikt.

- Et av målene med kurset er at håp og tro skal erstattes med sunn fornuft og analyse i finansmarkedet, avslutter Lensberg.

Les også:

- Brent har utspilt sin rolle som referanseprisRekordmange studenter med i årets Aksje-NM!- Aksje-NM vil definitivt fargelegge CV-en!

Publisert:

Flere artikler

  1. Norsk virksomhet skal løse globalt problem

  2. Eksperter: Nei, man kan ikke utdanne ferdige ledere til arbeidslivet

  3. Nettunderviser: Syvdobling av antall nye brukere – inntektene uteblir

  4. Fire grunner til at lederkurs er bortkastet tid

  5. - Jenter må tørre mer