Seniorene jobber lenger enn før

Flere norske seniorer står lenger i jobb. Flere kjente nordmenn sier det er uaktuelt å gi seg.

LIKE ENGASJERT: Nils Arne Eggen (70) har fortsatt ikke lagt trenerkarrieren helt på hylla. Her er han på sin første trening som trener for Orkdal FK
Publisert: Publisert:

En fersk NAV-rapport viser at de over 50 jobber lenger enn tidligere. En 50-åring kunne i 2011 forvente å være i arbeid i en fulltidsstilling i 11 år fremover.

Kari Østerud, direktør for Senter for seniorpolitikk (SSP), arbeider med å bedre seniorpolitikken i arbeidslivet. Hun mener at IA-avtalen var et skritt i riktig retning, men at vi fortsatt ikke er helt i mål når det kommer til å tilrettelegge for seniorer i arbeidslivet:

- I offentlig sektor har man gjort det gunstig å gå av med pensjon tidlig istedenfor å stimulere folk økonomisk til å jobbe lenger.

I tillegg opererer vi med mange utdaterte særaldersgrenser som er modne for revidering. De fleste særaldersgrensene ble laget på 50-og 60-tallet, hvor arbeidslivet var hardere og folk levde kortere, sier hun.

Helsesertifikat

Østerud foreslår å innføre helsesjekker av ansatte som et alternativ til å operere med absolutte aldersgrenser:

- Man kan kalle inn folk til sjekker for å fornye et helsesertifikat istedenfor å forholde seg til en øvre aldersgrense, litt sånn som man gjør det i enkelte jobber i Nordsjøen.

Hun synes det er for ille at mange bedrifter benytter alder som oppsigelsesgrunn ved omstillinger og nedbemanninger:

- Norsk Tipping på Hamar er et nylig eksempel på nettopp dette. Og Posten lanserte nettopp oppsigelse av seniorer som en mulig løsning på nedskjæringer i bedriften.

Ifølge Østerud er det mange måter å tilrettelegge bedre for seniorer i arbeidsliv. For eldre som sliter med helseproblemer kan tilrettelagt arbeid og reduserte stillinger være svaret. For spreke seniorer handler det til syvende og sist om å trives på jobb:

- Og her er det lederne som sitter med hovedansvaret. Det handler om å skape holdningsendringer, slik at man ser på seniorene som en ressurs, ikke en ballast. Vi snakker tross alt ikke om en horde med senile gamlinger, men om spreke 62-åringer som ønsker å bidra til samfunnet.

LES OGSÅ:

Publisert: