Ordføreren:
– For Kongsberg-samfunnet er dette en dramatisk utvikling

Kommunen er hardt rammet av oljebremsen. Tirsdag kom enda en ny melding om kutt i Kongserg-baserte FMC Subsea. Hele 34.519 jobber er nå borte fra norsk oljenæring.

RAMMES HARDT AV OLJEBREMSEN: Kongsberg deler skjebne med Stavanger og andre oljerammede kommuner, mener ordfører Kari Anne Sand. Det har vært flere kuttrunder i de store bedriftene her det siste året.
 • Ingvild Sagmoen
 • Eirik Linaker Berglund
Publisert:

– Dette er trist, det er ille for dem som mister jobben, uansett hvilken kommune de bor i, sier ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg om nyheten om at 700 må gå i FMC Kongsberg Subsea.

Det er ennå ikke kjent hvor i landet kuttene vil ramme. Det Kongsberg-baserte selskapet har også avdelinger i Asker, Ågotnes og Kristiansund.

Kongsberg kommune er hardt rammet av oljebremsen. Det har det siste året kommet flere meldinger om nedbemanninger i de store bedriftene som hører til i kommunen.

– For Kongsberg-samfunnet og for regionen er dette en dramatisk utvikling, sier Sand.

– Har forplantet seg innover landet

I fjor sommer vedtok FMC Subsea å nedbemanne 350 fast ansatte. I september økte imidlertid dette tallet til 550. Også Kongsberg-selskapet Kongsberg Gruppen har fått merke nedturen i oljebransjen. Datterselskapet Kongsberg Oil & Gas har kuttet 151 stillinger, mens Kongsberg Maritime har kuttet 200 stillinger siden oljeprisen begynte å falle sommeren 2014.

– FRYKTLIG LEIT: Ordfører Kari Anne Sand i Kongsberg kommune synes det er trist å høre om stadig nye nedbemanningsrunder.

– Det er fryktelig leit. Det står ikke jobber og venter på alle disse som mister jobben nå. Det er en tøff tid for hele samfunnet. Kongsberg deler skjebne med Stavanger og andre oljerammede kommuner. Stavangerregionen fikk det først, men nå har det forplantet seg innover landet, sier Sand.

Det er ikke bare de store bedriftene som blir rammet, forteller hun.

– Underleverandører, småbedrifter som har levert til dem igjen, merker det også. Selv om det ikke er de store volumene, er det ille nok. I neste omgang vil dette få konsekvenser for handelsnæringen og etter hvert boligpriser, sier Kongsberg-ordføreren.

34.519 oljejobber borte

Det må et omstillingsarbeid til, fortsetter hun.

– Det er noe vi tradisjonelt har vært dyktige på i Kongsberg. Det løser jo ikke den akutte situasjonen, men vi må ta noen langsiktige grep også. Vi har et tett samarbeid mellom kommune og næringsliv her, så vi kan støtte opp på best mulig måte når det er slike ting som skjer.

Siden 2014 har så mange som 34.519 jobber forsvunnet i norsk oljenæring. Det viser en oversikt utarbeidet av DNB Markets-megler Truls Oma Erichsrud.

Ordfører Sand tror ikke vi har sett siste kuttrunde ennå.

– Det er dessverre ikke noe som tyder på dette skal være ferdig nå, men vi håper det ikke er en sakte nedadgående kurve vi er inne i, sier Sand.

Står foran omstilling

Fjell kommune utenfor Bergen er en annen kommune som rammes hardt. For tre uker siden annonserte Aker Solutions 600 stillingskutt, flere av dem på Ågotnes. Også FMC Subsea har kontor her.

– Vi vet ikke hvor mange det vil bli her i på Ågotnes, men det kan bli flere hundre, sier ordfører Marianne Sandahl Bjorøy (Ap).

Kommunen, med tett oppunder 25.000 innbyggere, står foran omstillinger, fremholder hun overfor VG.

– Fjell har vært en kommune med forholdsvis god økonomi, en ressurssterk kommune. Vi merker at samfunnet er i en endring. Men vi har endringsvillige bedrifter, både privat og offentlig. Hvis vi får litt tid på oss og litt hjelp før vi kommer langt ned i en bølgedal, vil vi nok klare å omstille oss på en god måte, sier Bjorøy.

– Dette er alvorlig

Mandag ble det kjent at oljeserviceselskapet Aibel kutter 500 nye stillinger. 150 av dem er i Haugesund. Ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) er urolig:

MER BEKYMRET NÅ: Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn. Dette bildet ble tatt i valgkampen i høst.

– Det som er bekymringsfullt er at Aibel nå kutter folk med høy ansiennitet, og da går de ned på grunnfjellet. Det går nå ut over personer med viktig kompetanse, noe som vil redusere konkurranseevnen for fremtidige kontrakter. Dette er alvorlig. Det er alltid en fare for at disse personene ikke er lette å få tilbake når markedet en gang snur igjen, sier Mohn til E24.

Kommunen har fra før en arbeidsledighet på rundt seks prosent og en presset kommuneøkonomi.

– Aibel-kuttet tilsvarer en økning på tre prosent, men noen av arbeidstagerne bor i nabokommuner. Vi merker allerede kuttene i oljejobber på skatteinntektene. De første to månedene av året var svært lite lovende med en nedgang på 10–15 millioner fra fjoråret.

Det har blitt spådd kutt også i bygg- og anleggsbransjen i regionen, så ordføreren ser inntil videre bare mørke skyer på himmelen, til tross for planlagte mottiltak.

– Vi har tatt til orde for at regjeringen må bidra til strakstiltak der vi holder folk i arbeid gjennom vedlikeholdsprosjekter på kommunale bygg. Foreløpig er det tyst. Fra 2018 ønsker vi å samkjøre flere store utbygginger, blant annet nytt sykehus, for å beholde en kontinuitet i arbeidsplasser, sier Mohn.

Les også

Leverandør sier opp 58 etter riggkutt

Les også

KrF ber om hastetiltak mot ledighet

Les også

Seksdobling av folk på Navs toppsats i Rogaland

Publisert:
Gå til e24.no

Her kan du lese mer om

 1. Oljebransjen
 2. FMC Technologies
 3. Kongsberg Gruppen
 4. Arbeidsledighet

Flere artikler

 1. 500 får oppsigelsesvarsel i juni:
  Ansatte i FMC måtte hentes av ambulanse

 2. 700 ansatte må gå i FMC Subsea

 3. 1.540 har mistet oljejobben denne uken – og flere vil det bli

 4. Ber regjeringen få opp øynene

 5. 100.000 oljejobber borte i USA