Høyre åpner for å fjerne aldersgrensen i arbeidslivet

Dagen etter at regjeringen kunngjorde at den nye aldersgrensen på 72 år skal innføres fra 1. juli, gikk Høyres landsmøte inn for å vurdere å fjerne den helt.

ALDERSGRENSE: Høyres landsmøte holdes på Gardermoen i helgen.

Heiko Junge
  • NTB
Publisert: Publisert:

Unge Høyre fikk også flertall for forslaget om å vurdere å heve særaldersgrensene i arbeidslivet. Begge forslagene ble vedtatt mot redaksjonskomiteens innstilling.

Unge Høyre fikk solid støtte fra Senior Høyre i debatten i forkant av avstemningen.

Hevet

Aldersgrensen i arbeidslivet, som ikke må forveksles med pensjonsalder, ble hevet fra 70 til 72 år i forbindelse med de omstridte endringene i arbeidsmiljøloven som Stortinget behandlet tidligere i denne måneden.

Regjeringen kunngjorde fredag at disse endringene trer i kraft 1. juli.

– Det er jeg glad for. Vi får nå en rask iverksettelse av gode og viktige tiltak som gir større fleksibilitet i arbeidslivet, og flere personer mulighet til å prøve seg i arbeid, og til å jobbe lenger, sa arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp).

Han kunne ikke vite at regjeringspartneren hans dagen etter skulle fatte et vedtak som åpner for å fjerne denne aldersgrensen helt.

Les også

– Det er viktig at sjefen sier ifra når man er for gammel

Kritisk

Den rødgrønne opposisjonen samt partene i arbeidslivet er skeptiske til at aldersgrensen heves så raskt.

– At dette forslaget hasteinnføres, vil gjøre at de nye bestemmelsene i praksis kan forskyve avgangstidspunkt for enkelte. Det er problematisk, sa Vibeke Hammer Madsen administrerende direktør i hovedorganisasjonen Virke til fredagens nyhet. Virke er imidlertid fornøyd med innføring av andre endringer i arbeidsmiljøloven.

At landsmøtet i Høyre også vurderer å heve særaldersgrensene, åpner for at brannmenn, politifolk og andre som har spesielle aldersgrenser i framtiden kan få anledning til å stå lenger i jobb.

Norsk-krav

Vedtakene ble fattet da landsmøtet lørdag formiddag behandlet en såkalt storresolusjon om arbeids-, kunnskaps- og sosialpolitikk kalt «Den norske drømmen».

Den tar blant annet til orde for økt bruk av lønnstilskudd, justeringer i overgangsstønaden, økt satsing på psykisk helse samt krav om at alle barn må mestre norsk når de begynner på skolen.

Høyres ordførerkandidat Yngve Brox fikk dessuten landsmøtet med seg på en formulering om at offentlige virksomheter aktivt bør jobbe for å rekruttere mennesker med funksjonshemninger.

Partiet gikk også inn for å bedre samarbeidet mellom rådgivningstjenesten på ungdomsskole og videregående skole samt økt satsing på skolepsykologer.

Les også

Lensmenn må jobbe mer for å få tidlig pensjon

Les også

– Det er viktig at sjefen sier ifra når man er for gammel

Les også

Endringer i arbeidsmiljøloven trer i kraft 1. juli

Publisert:

Flere artikler

  1. Endringer i arbeidsmiljøloven trer i kraft 1. juli

  2. Regjeringen vil fjerne pensjonsplikt for 200.000 offentlige ansatte

  3. Solberg: Formuesskatten vil være med oss lenge

  4. Hele Høyre-ledelsen stemte imot full formuesskatt-fjerning

  5. Nå kan du kreve å få jobbe til du er 72 år