Her er verdens beste universiteter
Universitet i Oslo (UiO) er blant de hundre beste i ny internasjonal kåring, men UiO-rektoren er skeptisk til slike rangeringer.
Harvard er verdens beste universitet, ifølge en ny kåring fra The Center for World University Rankings. Det prestisjetunge universitetet troner øverst på listen for tredje gang.
15 av de 20 beste universitetene i kåringen ligger i USA, og av andre land er det kun universiteter i Sveits, Storbritannia og Japan som er representert blant de tyve beste universitetene i verden.
I rankeringen av de hundre beste universitetene har senteret sett på blant annet kvaliteten på utdanningen, antall publikasjoner og hvilken innflytelse utdanningsinstitusjonen har.
Ferske søkertall: Kraftig fall for oljefagene
Universitetet i Oslo på listen
Norske universiteter må seg slått av både danske og svenske i kåringen.
Det første skandinaviske innslaget på listen er Karolinske Institute i Sverige, som kom på 71. plass. Universitetet i København rangeres som det 74. beste.
Universitetet i Oslo (UiO) kommer også med på listen over de hundre beste universitetene, og ligger på en 99. plass. Det er en nedgang fra 81. plass året før.
Flere norske universiteter var med i undersøkelsen, men kom ikke med på listen over de hundre beste i verden.
NTNU i Trondheim rangeres som det nest beste i Norge, og kommer på 286. plass i den internasjonale rangeringen. Etterfulgt av NTNU kommer Universitetet i Bergen, som rangeres som det 305. beste.
LOs sommerpatrulje avdekker flere lovbrudd enn før
Skeptisk til rangeringer
Rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen forteller at han er fornøyd med å være blant de 100 beste av over 25000 læresteder som har vært med i undersøkelsen.
– Det vil si at vi er blant de beste 0,5 prosent understreker han.
Ottersen er spesielt fornøyd med at UiO scorer høyt når det gjelder utdanningskvalitet og kvaliteten på læreren. Likevel er han skeptisk til slike rangeringer.
–Nå er vi skeptiske til slike rangeringer fordi utfallet er bestemt av hvordan de forskjellige faktorene vektes. Og denne vektingen faller jo ikke nødvendigvis sammen med våre egne prioriteringer. Det er også mange viktige ting et universitet skal gjøre, som ikke kan måles, sier han.
Ottersen forteller at metodeproblemene gjør at det ikke er noe mål i seg selv for UiO å klatre på rangeringene. Han mener at å klatre på listene må være et resultat av godt kvalitetsarbeid og ikke et mål i seg selv.
Rektoren mener at Norge, som et av verdens mest ressurssterke land, burde kunne ha universiteter i verdenstoppen.
- Våre ungdommer fortjener utdanning på det aller høyeste kvalitetsnivå. Målet må være at UiO på sikt skal bli like attraktivt for studenter og forskere som noen av de beste universitetene i USA og England. 55 av universitetene foran oss på denne rankeringen er fra USA. Mye av hemmeligheten bak det amerikanske universitetssystemets suksess er at de har satset på grunnforskning initiert av forskerne selv, forteller han.
Ottersen tror vi kan komme lenger med norske universiteter dersom vi gir slipp på den sterke sentralstyringen av forskning.
Her er listen over de 20 beste universitetene:
1. Harvard University (USA)
2. Stanford University (USA)
3. Massachussets Institute of Technology (USA)
4. University of Cambridge (Storbritannia)
5. University of Oxford (Storbritannia)
6. Columbia University (USA)
7. University of California, Berkeley (USA)
8. University of Chicago (USA)
9. Princeton University (USA)
10. Cornell University (USA)
11. Yale University (USA)
12. California Institute of Technology (USA)
13. University of Tokyo (Japan)
14. University of Pennsylvania (USA)
15. University of California, Los Angeles (USA)
16. Johns Hopkins University (USA)
17. Kyoto University (Japan)
18. New York University (USA)
19. University of Michigan (USA)
20. Swiss Federal Institute of Technology in Zürich (Sveits)
Se hele listen over de hundre beste universitetene her.