Oljeingeniøren Stacy (28) spår «beintøft» år – setter seg på skolebenken

Stacy Hanssen forlater en godt betalt oljejobb til fordel for videreutdanning. – Timingen kunne ikke vært bedre, mener ingeniøren.

SATSER PÅ STUDIER: Med den såkalte oljebremsen som bakteppe har ingeniøren Stacy Hanssen fra Kristiansand valgt å slutte i oljebransjen for å studiere finans.
Publisert: Publisert:

– Jeg er pessimist og tror vi kan stå overfor enda tøffere tider. Derfor tror jeg ikke at timingen kunne vært bedre for videreutdanning, sier ingeniøren Stacy Hanssen til E24.

28-åringen har siden endt utdannelse jobbet med brannsikkerhet innen oljesektoren i kristiansandsselskapet Safety Design, som i høst ble solgt til amerikanske ERM.

Nå tror han at 2016 kan bli et «beintøft» år for bransjen, og velger dermed å sette seg på skolebenken igjen.

– Jeg har jobbet som oljeingeniør i et selskap som fortsatt går bra, men vi har også hatt ledig kapasitet og merker nedgangen. Derfor velger jeg å slutte i en jobb med en årslønn på 800.000 for å begynne å studere finans, sier Hanssen.

Les også

Høyeste registrert juli-ledighet etter finanskrisen

- Rom for effektivisering

Da oljeprisen stupte i fjor høst, svarte operatørene med å kutte i sine investeringsbudsjetter.

Dette har fått konsekvenser for hele den oljerelaterte næringskjeden, og resultatene er allerede synlige i den norske realøkonomien:

Før helgen bekreftet Statistisk sentralbyrås arbeidskraftsundersøkelse og ferske ledighetstall fra NAV at flere nordmenn står uten arbeid. Og ledigheten stiger mest i oljefylket Rogaland.

Les også

– Om dette fortsetter, får vi høyere ledighet enn vi har sett for oss

Senest tirsdag viste den norske innkjøpssjefsindeksen at aktiviteten i norsk industri fortsetter å falle.

Etter å ha sett bransjen «fra innsiden», med flere års erfaring som konsulent og fartstid offshore, tror Stacy Hanssen at det fortsatt er mye av omstillingen i oljesektoren som gjenstår.

– Jeg mener at det er rom for effektivisering, sier han.

Les også

Likestillingsombudet mener Eriksson bryter loven

Frykter lav oljepris lenge

Han understreker at han ikke er noen oljemarkedsekspert, men han frykter også at mange undervurderer hvor lenge oljeprisene kan bli liggende på dagens lave nivå.

– Alle er vel tjent med at oljeprisen er høy. Det er nok kanskje derfor media og ekspertene uttaler seg positivt, sier han.

Og foreløpig er det lite som tyder på noen umiddelbar rekyl:

Mandag bikket spotprisen på nordsjøoljen under 50 dollar, på forventninger om at Opec vil pumpe mer olje inn i det globale markedet når produksjonen i Iran etter planen skal økes til høsten.

Les også

– Muligheten for oljeprisrekyl har forduftet

Utelukker ikke «comeback»

I sum har disse utsiktene ført til at det er en mastergrad i finans på BI som vil oppta kristiansanderen de neste to årene.

Han utelukker likevel ikke at han kan komme til å vende tilbake til «oljen».

– Nå skal jeg lære meg et nytt fag, men jeg avskriver ikke at jeg kommer til å jobbe som ingeniør igjen. Jeg har hatt fire fantastiske år i bransjen, der pilene stort sett har pekt i én retning. Forhåpentligvis vil de neste årene gjøre meg mer bevisst på hva jeg vil, sier han.

Les også

Nå er bare disse tre planlagte oljefeltene lønnsomme

Les også

– Situasjonen blir dramatisk endret

Les også

– Muligheten for oljeprisrekyl har forduftet

Publisert: