FRA NERD TIL SIKKER SJEF: Facebook-gründerens imageforandring
Mark Zuckerberg (26) vil bli kvitt nerde-stempelet.
For bare 6 måneder siden satt Facebook-sjef og multimilliardær Mark Zuckerberg og skalv under en konferanse om privatpersoners rettigheter og den lite flatterende filmen "The Social Network".
Zuckerberg var så nervøs at svetten bokstavelig talt sprutet.
Se intervjuet her
Onsdag sto en selvsikker og svettefri Mark Zuckerberg på forsiden av magasinet Time, som kronet han til "Årets person".
- Denne tittelen markerer en av av de største imageforandringene i amerikansk næringsliv, skriver Reuters.
LES OGSÅ:
Tv-show og veldedighet
Få har gått glipp av Zuckerbergs make-over, som først og fremst ble frontet av opptredener på Tv-show som Oprah og 60 Minutes.
- Det er tydlig at Zuckerberg har erfart at topplederposisjonering ikke bare handler om å være synlig, sier Cecilie Staude, BI-forsker på sosiale medier til E24.
- Det handler også om å øke kompetansen og forståelsen for selskapets samfunnsrolle. Når han donerer millioner til barneskoler er dette et tegn på at han forstår både hvilke forventninger som er knyttet til samfunnsrollen. Og at han som øverst ansvarlig blir vurdert i forhold til hvordan han og selskapets handlinger svarer på disse forventningen, sier Staude om Facebook-gründerens stil-skifte.
Kritisk film
Zuckerberg donerte 600 millioner til vanskeligstilte barneskoler i New Jersey i september i år, men han fikk merke kritikk gjennom "The Social Network".
Filmen tok for seg rettsaken Zuckerberg havnet i fordi han angivelig skal ha tatt konseptet Facebook fra noen klassekamerater på Harvard.
- Filmen har stilt spørsmål rundt Zuckerbergs image og intensjoner. Dette er problemer som han var nødt til å ta tak i, sier Paul Argenti, professor ved Tuck School of Business til Reuters.
Selvsikker
Zuckerberg har gjennomgått en plutselig transformasjon og under nylige intervjuer har han vært helt avslappet, slo av noen vitser og var komfortabel under hele intervjuet, skriver magasinet.
Det spekuleres nå i om Zuckerbergs plutselige selvtillit skyldes erfaring eller intensiv kursing fra spesialister.
- Han har blitt bevisst på å ikke la andre definere hvem han er, men gå ut og fortelle folk hvem han vet at han er, sier Jim Bates, sjef i krisekommunikasjonsselskapet Sitirick and Company til Reuters.
Bates har blandt annet hatt ansvar for imaget til R&B sangeren Chris Brown og celebriteten Paris Hilton.
BI-forsker Staude er klar på at sjefens image har mye å si for en bedrift:
- Vi har studier som konkluderer med at oppfatning av topplederen utgjør en vesentlig del av selskapets omdømme. Topplederens image er også en av de mest betydningsfulle faktorene i vurderingen av verdien til et selskap. Toppledere som har en høyt profilert offentlig posisjon bidrar dermed med stor sannsynlighet til å øke selskapets verdi, sier Staude.
- Som Mette-Marit
Partner og kommunikasjonsstrateg i Nor PR, Trond Albert Skjelbred, mener det er et paradoks at studenten som kanskje ikke var så flink på sosiale relasjoner har bygget opp nettverket for relasjoner der man ikke trenger å møte hverandre fysisk.
- Zuckerberg har vokst inn i rollen som leder og blitt tryggere gjennom å få positive tilbakemeldinger, det er ganske i imponerende, mener han, og drar paralleller til kronprinsesse Mette-Marit og hennes overgang fra anonymitet til offentlig person.
Han mener Facebook sender et godt signal til andre selskaper ved å gi penger til veldedige formål.
- Men det er lett å bli mistenkeliggjort hvis man bare gjør dette av imageårsaker, mener han.
Skjelbred ser ikke bort i fra at Facebook-sjefen har fått hjelp til å fremstå mer selvsikker.
- Det er ikke overraskende om en så kjent leder gjør det, men PR-rådgiving handler ikke om å pynte med glasur, det har med å bli åpen og tryggere på rollen å gjøre, sier Skjelbred.