Høyre skeptisk til kutt i arbeidsgiveravgiften

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen får svar, men neppe det han håpet på.

MØTER SKEPSIS: Daglig leder i Stormberg, Steinar Olsen, fikk ikke Høyre med på forslaget.

Publisert:,

- Vi tar imot alle gode forslag, men om fritak fra arbeidsgiveravgift er rett vei å gå, er jeg skeptisk til. Satsene er jo ikke de samme over hele landet, sier Høyres Arve Kambe, som leder Stortingets arbeids- og sosialkomité.

Han svarer torsdag på utfordringen fra Stormberggründeren som har tatt til orde for å gi bedrifter som ansetter personer som har vært utenfor arbeidslivet i minst to år, to års fritak fra arbeidsgiveravgift.

- Poenget er vel å redusere økonomisk risiko for arbeidsgiver, og det kan gjøres på flere måter, sier Høyrepolitkeren videre.

Sports- og turtøyprodusenten ble trukket fram i nyttårstalen til statsminister Erna Solberg (H) fordi 25 prosent av bedriftens ansatte tidligere har hatt vanskeligheter med å få jobb.

- Et eksempel til etterfølgelse, sa Solberg og oppfordret norske arbeidsgivere til å ansette flere med «hull i CV-en».

Vil redusere risikoen

Daglig leder Steinar J. Olsen i Stormberg svarte på rosen med følgende utfordring:

- Mange tror det er en økonomisk risiko knyttet til å ansette folk som har vært ute av arbeidslivet. Arbeidsgivere er derfor tilbakeholdne med å rekruttere folk som har hull i CV-en, sa Olsen til E24.

Han foreslår også at IA-bedrifter skal slippe denne avgiften når de ansetter mennesker med nedsatt arbeidsevne.

Stormberg mener det er lønnsomt

Gründeren sier erfaringene han har gjort seg fra 15 år med ansettelser av både tidligere rusmisbrukere, folk med psykiske og fysiske helseproblemer og andre som har vært ute av arbeidslivet en stund, viser at den økonomiske risikoen ikke er større enn ved ansettelser av andre.

- Vi har erfart at det har vært lønnsomt. Fordi vi får stabile, lojale og dyktige ansatte. Vi har også et lavt og stabilt sykefravær, og det er det mange som er overrasket over, sier han.

Grunnen til at han likevel anbefaler å innføre et lokkemiddel i form av fritak for arbeidsgiveravgift, er fordi han tror andre trenger en motivasjon for å tørre.

Ros fra LO

LOs førstesekretær Peggy Hessen Følsvik berømmer statsministeren for å ha tatt opp situasjonen til dem med psykisk problemer i nyttårstalen.

– Men det hjelper ikke med gode intensjoner om hun ikke følger opp med konkrete tiltak. Det første hun bør gjøre er å skrinlegge ambisjonene om flere midlertidige stillinger. Det vil være helt feil vei å gå. I stedet bør hun jobbe for å styrke det organiserte arbeidslivet og bidra til at færre jobber ufrivillig deltid, sier hun.

LO er åpen for å diskutere forslaget om kutt i arbeidsgiveravgiften, og viser til at forhandlingene om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv alt er i gang.

– Vi ser på mulighetene som finnes for et enklere belønningssystem, sier hun.

Den nye IA-avtalen skal etter planen være på plass innen vårens tarifforhandlinger tar til

Les også:

Ble hyllet av Solberg i nyttårstalen: - Tar du utfordringen, Erna?Stormberg vant over staten om klimakvoterHevder Stormberg presser egne butikker til konkurs

Her kan du lese mer om