Coop og Ica blir for store: Her kan de måtte selge

Norges neste dagligvaregigant Ica/Coop kommer til å få for stor markedsandel. Sjekk listen over hvor de kommer til å måtte selge butikker.

MÅ KUTTE: Toppsjef Per Strömberg i Ica (t.h.) og Coopsjef Svein Fanebust må trolig selge unna noen av disse butikkene, fordi de trolig får for stor markedsmakt.

Terje Pedersen
Publisert:,

44 steder i landet vil Ica og Coop få over 70 prosent av det lokale markedet. Det gjør at de kan bli tvunget til å selge butikker.

Etter at Coop Norge bladde opp 2,5 milliarder kroner for 533 Ica-butikker mandag, skal konkurransemyndighetene vurdere om de skal godkjenne salget.

Før Coops kjøp aksepteres, skal Konkurransetilsynet gjøre en vurdering av om den nye dagligvarekjempen i deler av landet vil få for stor markedsandel.

Det fins ingen klare regler eller prosentgrenser, men det gjøres individuelle vurderinger i hver enkelt sak.

Les også

Selger til rivalen for å få gjennom Ica-avtalen

Klar monopolisering

Her er VG og E24s hovedfunn:

PRESSES: Ole Robert Reitan og Rema presses hardt av Coop/Ica i Rema-hovedstaden Trondheim også.

Jon Olav Nesvold
  • Mange steder vil Ica/Coop få fullt monopol, med 100 prosent, ved en sammenslåing.
  • På 44 steder i landet vil de få over 70 prosent markedsmakt.
  • På 239 steder vil de kontrollere mer enn 50 prosent av det lokale dagligvaremarkedet.
  • De fleste stedene ligger i grisgrendte strøk, i stor grad på Vestlandet og Nord-Norge.
  • I de store byene er det ingen områder hvor de får over 70 prosent av markedet.

Men ironisk nok er Coop veldig store i Rema-Reitans fort - Trondheim - hvor de etter en sammenslåing med Ica i mange områder av byen vil få mellom 50 og 70 prosent av det lokale markedet.

(Saken fortsetter under figuren)

Oversikten viser hvor i Trondheim - Rema 1000s bastion - et sammenslått Coop og Ica vil få mer enn 50 prosent markedsandel.

Grafikk: VG

Konkurranse-kriterier

I oversikten er det lagt til grunn kriterier som Konkurransetilsynet bruker: En biltur på 7,5 minutter i tettsteder og stadig lenger kjøretid jo mer grisgrendt det blir: 25 minutter som den lengste distansen. Det betyr at du kan sette en passer på butikken i en by og lage en ring som er 7,5 minutters biltur unna. Så teller du opp butikkene innenfor det området og beregner markedsandelen ut ifra antallet butikker og deres omsetning.

- Det er ingen tvil om at de risikerer å måtte selge der hvor de får mer enn 70 prosent av det lokale markedet. 44 steder utgjør vel ti prosent av butikker Coop kjøper. Det er egentlig ikke så mye, sier daglig leder Reidar Molthe i Dagligvarehandelen.no.

Oversikten viser alle stedene der et sammenslått Coop og Ica vil få høyere enn 60 prosent markedsandel.

- En stor utfordring

- Denne metoden og oversikten er det som brukes og jeg er sikker på at Coop og Ica studerte den ganske lenge før de ble enige, sier han.

Molthe fremholder at det er en stor utfordring på mange småsteder, at en butikk skal avhendes.

- Ofte er det et par tre butikker i et område og det kan bli problemer hvis en må selges. Det er ikke gitt at NorgesGruppen kan kjøpe de, fordi de ofte har en stor markedsandel selv, sier Molthe.

Det betyr at det er uvisst om noen av disse 44 dagligvarebutikkene forsvinner.

Coop-sjef Svein Fanebust sier dette:

- Det er helt sikkert en del butikker som vi vil bli pålagt å avhende, men det er for tidlig å si noe om hvilke det blir. Først må Konkurransetilsynet behandle saken. Vi har selvsagt også vært gjennom en slik matrise som VG viser, men det er ikke vi som avgjør hvem som eventuelt må selges; der er Konkurransetilsynet helt suveren.

Les også:

Nå varsler Kiwi full priskrig mot Rema 1000- Uheldig med bare tre dagligvareaktørerDette håndtrykket setter et foreløpig punktum for dagligvarekaosetSelger til rivalen for å få gjennom Ica-avtalenIca: - Vi har fått bra betalt- Klart vi er bekymret for nedleggelserSlik endrer Coop-avtalen dagligvare-Norge- Rimi-butikkene vil beståCoop-sjefen: Slik blir din butikkhverdag hos «nye» IcaReitan: - Vi skal ta igjen CoopForbrukerrådet om Ica-slukingen: - UheldigICA: - Det stod mellom salg eller nedleggelserDagligvareekspert: - Et voldsomt nederlag for ReitanNorgesgruppen: - Bra for CoopCoop sluker Ica i Norge

Her kan du lese mer om