Yara-sjefen må gå på dagen

- Haslestad er ikke den rette mannen til å lede selskapet fremover, skriver styret.

- IKKE RETT MANN: Jørgen Ole Haslestad erstattes av Torgeri Kvidal som konsernsjef i Yara, og får kritikk fra Yaras styreleder Leif Teksum på veien ut.

Stian Lysberg Solum
Publisert:,

Finansdirektør Torgeir Kvidal utnevnes til konstituert konsernsjef hos gjødselsgiganten med virkning fra i dag, melder Yara i en børsmelding.

- Yaras styre har konkludert med at Haslestad ikke er den rette til å lede selskapet fremover, blant annet i lys av fusjonssamtalene med CF Industries. Haslestad ville ikke ha en rolle i et eventuelt fusjonert selskap, sier Leif Teksum, styreleder i Yara.

Kvidal har vært finansdirektør i Yara siden mai 2012, og var konserndirektør med ansvar for Sypply & Trade fra 2011 til 2012.

- Jeg vil benytte anledningen til å takke Jørgen Ole Haslestad for hans innsats for Yara, først som styremedlem og siden 2008 som konsernsjef. Yara har hatt betydelig fremgang under Haslestads ledelse, sier styrelederen videre.

- Samtalene med CF Industries fortsetter nå med Kvidal som leder for forhandlingene, med støtte fra styret og især fra meg som styreleder, sier Teksum.

E24 har foreløpig ikke lykkes med å få en kommentar fra Haslestad eller Kvidal.

Hydro-sjefen trakk seg

Konsernsjef i Hydro, Svein Richard Brandtzæg skulle opprinnelig overta sjefsstolen i Yara etter Haslestad seneste 1. februar neste år, men han trakk seg overraskende fra jobben i september. Da hadde han allerede informert styret i Hydro at han ville ta over tømmene i gjødselsgiganten.

Ifølge DN ønsket Haslestad å sitte til han fylte 65 år, noe han gjør i mars 2016.

Da sa samme Teksum om den nå avgåtte konsernsjefen:

- Jørgen Ole Haslestad har utviklet Yara vesentlig siden han overtok konsernsjefrollen i 2008. Både produksjons- og salgsvolumer har økt med nesten femti prosent i denne perioden, og han har ledet endringsprosessen som har gjort Yara til et selskap som både leverer standardvarer og høyverdi-løsninger innen industri-, miljø- og gjødselmarkeden.

I september måtte Yara gå ut å bekrefte at de var i samtaler med amerikanske CF Industries om en mulig sammenslåing av selskapene. Samtalene omhandler fusjon av hele Yaras virksomhet.

Ifølge analysesjef i Netfonds, Roger Berntsen, var fusjonsplanene grunnen til at Brandtzæg fikk kalde føtter.

- Det ligger i kortene at det blir en amerikansk toppsjef i Yara nå, uttalte han til E24.

Les også:

Dette er Yaras mulige ektefelle- Et solid og fornuftig kjøpAnalysesjef: - Yara har slitt med svak ledelse i lang tid

Her kan du lese mer om