- Tull at Helge Lund tjener 11 millioner

Eiendomsmilliardær Olav Thon mener Statoil-sjefen og andre som tjener over fem millioner har så mye penger at de gjør en dårligere jobb.

IKKE NÅDIG: Selv lønner Olav Thon sjefen i sitt eiendomsselskap med snaue 1,5 millioner kroner i året. Sjefslønninger over fem millioner bare fnyser han av.

Heiko Junge
Publisert:,

Milliardæren (88) fyrer av en kraftig salve mot millionlønningene til toppsjefene på børsen:

- Tjener du fem til ti millioner har du så mange penger å passe at du gjør en dårligere jobb!

Og ordene følger han opp i praksis: Administrerende direktør Dag Tangevald-Jensen i Olav Thon Eiendom, Norges 23. største børsnoterte selskap, fikk snaue 1,5 millioner kroner i lønn i fjor. Ingen bonus, ingen opsjoner og ingen aksjeprogrammer - likevel leverte selskapet bedre resultater fra 2007 til 2010 enn hovedindeksen på Oslo Børs.

VG viser i dag den fullstendige oversikten over hva toppsjefene for de 25 selskapene med høyest markedsverdi på børsen tjente i fjor.

Den viser at Tangevald-Jensen er en ensom svale på bunnen av lønnsstatistikken. Ser man bort fra Øyvind Eriksen og Bjørn M. Wiggen, som begge tiltrådte i stillingene sine i fjor sommer og høst, er det Jørgen Petter Rasmussen i Archer som tjener nest «dårligst».

Og han tjener over dobbelt så mye - i har et godt opsjonsprogram ved siden av.

Tangevald-Jensen tjener i tillegg om lag 500000 kroner på styrehonorarer i Thon-konsernet.

- Lønn ikke avgjørende

Olav Thon Eiendomsselskap

- Det gjør at han har godt og vel to millioner kroner i samlet godtgjørelse fra oss. Jeg har den filosofien at har du som sjef en lønn rundt et par millioner kroner, så har du en veldig god økonomi. Når du har en lønn på et slikt nivå, kan ikke jeg se at lønnen avgjør om du får flinke folk eller ikke, sier gründeren og milliardæren Olav Thon til VG.

Thon fnyser over toppsjefene i statlige og private selskaper som håver inn det mangedobbelte.

- Når du tjener fem til ti millioner kroner, har du så mange egne penger å passe på at du gjør en dårligere jobb.

- Du mener de blir så fokusert på egen økonomisk suksess, at det påvirker deres jobb?

- Ja, sammenlignet med en som har en normal lederlønn mellom én og to millioner, er det veldig lett å gjøre en dårligere jobb når du i tillegg må ha fokus på å forvalte alle pengene dine.

- Hva synes du om at Statoil-sjefen har 11 millioner kroner i samlet godtgjørelse?

- Det er bare tull. Jeg har full respekt for Helge Lund, men det er et lønnsnivå som er altfor høyt. Jeg synes det er svært merkelig at det er de store statsselskapene som leder an i lønnsfesten. Det virker som om politikerne tror på dem som sier at man må tilpasse lønnen til den internasjonale oljeindustrien og utlandet. Jeg tror det er feil. Det er så mange gode ledere i Norge at det ikke er noen grunn til å frykte at de vil forsvinne ut av landet for å få enda høyere lønn, sier Thon.

21,3 milliarder

Han er ikke redd for å få fokus på egen pengebruk, når han går ut med sitt moderasjonsbudskap.

- Jeg er en enkel mann som ikke bruker penger på meg selv. Bortsett fra sykkel og ski, er det lite jeg bruker penger på, sier Thon, som troner på annenplass over Kapitals liste over Norges rikeste, med anslått formue på 21,3 milliarder kroner. Han er bare slått av utflaggede John Fredriksen.

Etter noen minutter, ringer han opp igjen, for å presisere at han synes to millioner kroner også er i meste laget.

- To millioner kroner en maks av det en toppleder bør tjene. Det er en naturlig øvre grense. Da tjener du rundt 10000 kroner hver arbeidsdag og det er veldig mye. Gjør du en utmerket jobb, synes jeg en million kroner er godt betalt. Hos meg kan du telle på en hånd og et par fingre hvem som har en lønn på to millioner kroner, sier han.

Dag Tangevald-Jensen var i går på ferie, og besvarte ikke VGs henvendelser.

VG og E24 er eid av Schibsted ASA.

Les også

Får kontrakt av Olav ThonThon er fortsatt DnB Nor-favorittThon forventer høyere renterHer er Thons melkekuer

Les flere nyheter på E24